Fluctuatiile hormonale ce au loc in timpul cicluclui menstrual nu au drept consecinta doar crampele, aparitia acneei sau pofta de mancare nesanatoasa. Exista si alte afectiuni care ar putea fi cauzate de menstruatie, avertizeaza medicii.
Iata ce probleme de sanatate cauzate de menstruatie trebuie sa ai in vedere:
1. Palpitatiile
Un puls mai rapid sau care fluctueaza poate aparea chiar dinainte de mentruatie, dar si in timpul acesteia. Specialistii ne avertizeaza ca atunci cand pulsul rapid este asociat si cu o respiratie intretaiata, dureri in zona pieptului sau stari de lesin, trebuie neaparat sa ajungi la un control.
2. Migrenele
„Se cunoaste de cateva decenii legatura dintre hormoni, in special estrogenul, si frecventa si severitatea migrenelor. Scaderea drastica a estrogenului ar putea fi motivul pentru care migrenele severe apar in aceasta perioada. De asemenea, migrenele cronice pot avea legatura tot cu fluctuatiile hormonale”, explica Dr. Vernon Williams, specialist neurolog.
Pentru a minimiza riscul de migrene, este recomandat sa bei apa suficienta, sa eviti alcoolul si sa dormi cel putin 8 ore pe noapte.
3. Anxietatea
Ai observat ca te ingrijorezi mai mult in zilele dinaintea menstruatiei? Scaderea nivelului de estrogen contribuie in mod semnificativ la accentuarea simptomelor specifice anxietatii, care pot varia de la o simpla ingrijorare pana la imposibilitatea de a te odihni.
Poti reduce anxietatea prin plimbarile in aer liber, prin meditatie sau prin iesirile in oras cu prietenii.
4. Anemia
Nu este intotdeauna detectata prin intermediul analizelor de rutina decat daca este intr-o forma grava. Pentru a te asigura ca nu ajungi la o carenta mare de fier, consuma alimente care il contin din plin, asa cum sunt broccoli, varza de Bruxelles, tomate, suc de rosii, cartofi, ardei verde etc.
5. Problemele dentare
Inflamarea gingiilor este mai intensa cu 2-3 zile inainte de menstruatie si incepe sa se reduca dupa declansarea sangerarii menstruale. Astfel ca, daca respecti cu rigurozitate regulile de igiena dentara, poti minimiza disconfortul. Ata dentara si periajul de minimum 2 ori pe zi au un rol esential in mentinerea sanatatii bucale chiar si in zilele delicate.
Foto: Shutterstock.com