“Revolutia glucozei” de Jessie Inchauspé prezinta o abordare inovativa pentru un stil de viata sanatos. Mai cu seama, este o carte documentata, care pleaca de la general si ajunge la specific si care te invata cum te poti ajuta de nutritie pentru a avea un stil de viata mult mai sanatos. Este o lectura pe care o consider extrem de utila si pe care ti-o recomand. Astazi iti povestesc de ce consider ca este atat de important sa o citesti!
Efectele negative ale glucozei
Jessie Inchauspé povesteste intr-o maniera clara care sunt efectele negative ale varfurilor glicemice si cum te afecteaza acestea. Pe termen scurt, este vorba despre simptome care, cel mai probabil, iti sunt cunoscute: pofte, senzatia constanta de foame, probleme cu somnul, oboseala, viroze sau migrene. Pe termen lung, aceste simptome se pot agrava si pot conduce catre artrita, imbatranire prematura, probleme digestive, sindromul ovarelor polichistice, infertilitate, ficat gras sau chiar cancer.
Aplatizarea curbei de glucoza
In continuare, Jessie te invata cum poti controla si cum poti aplatiza cresterile bruste de glucoza. Totul tine de felul in care consumi preparatele si, bineinteles, de modul in care acestea sunt preparate. Mai exact, stiai ce diferenta colosala poate avea o inghetata consumata dupa ce ai mancat o supa, versus o inghetata consumata inainte? Iata cele mai importante lectii pe care le-am invatat:
Incepe cu fibrele
Ordinea corecta este dupa cum urmeaza: incepe intotdeauna prin a consuma fibrele, apoi proteinele, grasimile si lasa la final amidonul sau zaharurile. In acest fel, iti poti reduce curba de glucoza cu 73%.
10 simptome ale dereglarilor hormonale pe care orice femeie ar trebui sa le cunoasca
Bineinteles, acest principiu poate fi dificil de aplicat in anumite situatii, iar autoarea recunoaste lucrul acesta. Ea continua sa sustina ca, atunci cand nu se poate, incearca mereu sa consume intai cateva legume, continuand apoi sa manance preparatul ca atare, fara a respecta o anumita ordine.
Serveste un aperitiv verde la fiecare masa
Nicio masa fara salata sau alte legume verzi, acesta este principiul de care imi doresc sa ma tin de acum incolo. De asemenea, adauga ulei in salata pe care o consumi. Grasimile adaugate peste carbohidrati reduc gradul de absorbtie a glucozei.
Asculta ceea ce spune corpul tau
Corpul tau stie cel mai bine, astfel ca nu trebuie sa iti pierzi timpul sau sa iti creezi frustrari numarand calorii. Autoarea continua prin a argumenta faptul ca 100 de grame de proteine si 100 de grame de carbohidrati pot avea un numar similar de calorii, si totusi efectul pe care acestea il au in corpul tau este unul complet diferit.
Fa miscare
Chiar daca iti doresti sa te intinzi dupa ce mananci, este important sa faci putina miscare. Poti incerca o plimbare scurta si te poti relaxa cu un podcast. Sau poti face cateva exercitii usoare de pilates.
Care este cea mai buna perioada pentru a-ti face analizele hormonale si cum sa interpretezi datele
Incearca sa eviti rontaitul dintre mese
Consuma dulcele ca desert dupa masa, si nu ca gustare sau ca “rontaiala”. Daca totusi nu te poti abtine si simti nevoia de ceva intre mese, incearca o gustare sarata.
Un mic dejun sarat
Alege mai bine un mic dejun sarat si care sa contina proteine, astfel incat sa te simti satula pe o perioada mai lunga de timp.
Foto: Freepik.com