Desi cortizolul se afla in centrul oricarei discutii despre stres, exista si alti hormoni care actioneaza in perioadele stresante. Sa intelegi care sunt acestia si cum afecteaza functionarea organismului te poate ajuta sa-ti dai seama cand esti stresata si sa iei masuri pentru restabilirea echilibrului, scrie Mind Body Green.
Care sunt hormonii stresului
Pe langa cresterea nivelului de cortizol, corpul elibereaza o cascada de hormoni si reduce nivelul altora atunci cand se afla sub stres. Iata ce hormoni intra in actiune intr-o situatie de stres si ce anume fac:
Adrenalina
Cand esti stresata, glandele adrenale elibereaza epinefrina (cunoscuta ca adrenalina). Cu totii stim ca adrenalina este un hormon care se declanseaza cand suntem pe punctul de a face un salt din avion sau cand facem ceva riscant la serviciu. Ea creste ritmul cardiac, mareste presiunea sangelui si face palmele sa transpire.
Noradrenalina
Norepinefrina (numita si noradrenalina) este un alt hormon eliberat de glandele adrenale si de creier in perioadele foarte stresante.
Potrivit medicului William Cole, stresul cronic provoaca niveluri mai mari si mai prelungite de norepinefrina, care poate produce senzatia de anxietate, probleme de somn, batai neregulate ale inimii si presiune sanguina marita.
Insulina
Medicul Bindiya Gandhi noteaza ca exista o corelatie directa intre insulina, un hormon produs de pancreas care ajuta la reglarea nivelului glicemiei, si cresterea nivelului de cortizol care survine cand suntem stresati. „Cand nivelurile de cortizol cresc brusc, provoaca si o eliberare rapida de insulina, care afecteaza negativ metabolismul glucozei. Drept rezultat, ai putea avea o pofta mai mare de zahar, carbohidrati si dulciuri”, explica ea.
Prolactina
„In mod normal auzim despre ea doar cand o femeie alapteaza, intrucat e un hormon legat de producerea laptelui. Insa atat femeile cat si barbatii au acest hormon, iar nivelurile ridicate pot rupe echilibrul dintre estrogen si progesteron si poate afecta si reglajul emotional”, arata medicul Mark Hyman.
Care este cea mai buna perioada pentru a-ti face analizele hormonale si cum sa interpretezi datele
Estrogenul
Cand o femeie sufera de stres cronic, nivelurile de estrogen pot fi suprimate. Bindiya Gandhi subliniaza ca pe langa afectarea ciclului menstrual, poate avea impact si asupra sanatatii psihice. Femeile sunt de 1,5 pana la 3 ori mai expuse la riscul de a suferi un episod de depresie in comparatie cu barbatii, iar cercetatorii analizeaza acum daca de vina poate fi legatura dintre estrogen, serotonina si starea de spirit.
Testosteronul
In perioadele de stres cronic, testosteronul poate scadea, provocand oboseala, pierderea masei musculare si scaderea libidoului, atat la barbati, cat si la femei, spune Cole.
Cum iti dai seama cand stresul iti influenteaza echilibrul hormonal
Putin stres din cand in cand nu-i o problema si, de fapt, poate fi chiar benefic. Dac cand corpul tau este extrem de stresat, hormonii sunt intr-un flux continuu care poate duce la efecte secundare neplacute. Daca observi una dintre manifestarile urmatoare, este bine sa consulti un medic specialist.
1. Ciclul menstrual este neregulat
Poti avea un dezechilibru hormonal din cauza stresului daca ciclul menstrual este neregulat sau daca e mai lung sau mai scurt decat de obicei. „O neregularitate poate avea legatura si cu cantitatea sau cu cheaguri de sange ori cu sangerarea mai abundenta decat de obicei”, spune Ghandi. „Chiar si crampele dureroase sunt un semn al dezechilibrului hormonal, mai ales daca nu ai mai avut dureri inainte”, adauga ea.
2. Te simti obosita si activa in acelasi timp
Un alt semn ca stresul te afecteaza hormonal este ca te simti obosita in timpul zilei si pe jumatate treaza noaptea, iar de multe ori resimti un nivel consistent de anxietate si iritare. Hyman arata ca acest lucru se poate datora cortizolului care nu este reglat cum trebuie cu ritmul circadian. „De multe ori oamenii recurg la cafea si la alti stimulenti sau la pastile de dormit ca sa se simta mai bine, dar folosirea acestor metode nu functioneaza pentru a rezolva problemele si chiar le poate inrautati”, spune el.
3. Ti-e pofta de ceva sarat sau dulce
„In perioadele de stres ne indreptam spre alimentele care ne dau confort, care in general sunt pline de sare, zahar si grasimi. Acest lucru se poate datora faptului ca hormonii de stres cresc hormonul foamei, grelina. Sodiul actioneaza ca un electrolit si ajuta la reglarea presiunii sanguine, pe care stresul o poate afecta mult. Asta inseamna ca organismul poate incerca sa se protejeze inducand pofta de sare”, explica Hyman.
Pofta de dulce poate surveni de multe ori pentru ca stresul provoaca rezistenta la insulina, impedicand organismul sa-si regleze corect glicemia. Chiar daca te simti mai bine sa mananci o punga de produse sarate sau dulci, doar va mari acest ciclu.
4. Te ingrasi in zona abdomenului
Hyman spune ca stresul poate fi de asemenea o cauza primara a grasimii din zona abdomenului, tot din pricina insulinei.
„Evenimentele stresante si chiar si gandurile ingrijoratoare pot activa cai metabolice care provoaca ingrasarea si rezistenta la insulina. Aceasta actioneaza asupra creierului pentru a mari apetitul, in special pofta de zahar. Oricat ai incerca, atat timp cat ai niveluri mari ale insulinei, vei duce o batalie pierduta pentru scaderea in greutate”, spune medicul.
Cum sa-ti reduci nivelul de stres
Dezechilibrul hormonal iti poate afecta semnificativ apetitul, starea de spirit si de sanatate, dar exista multe strategii holistice pentru a mentine sub control nivelul de stres. Dieta poate face minuni. „Cand consumi cereale integrale si alte alimente benefice, iti refaci echilibrul insulinei, cortizolului si al altor hormoni”, spune Hyman. El adauga pe lista acizii omega-3, care au efect antiinflamator, din alimente precum nucile, si somonul de captura.
Meditatia si plimbarea ajuta, de asemenea, la eliberarea de stres, iar uleiul de canepa are efect asupra zonei limbice a creierului, responsabila pentru reactia „lupta sau fugi”.
Nu in cele din urma, cauta sa-ti inchei ziua cu o baie calda cu lavanda seara. „Pune doua cani de saruri Epsom, o jumatate de cana de bicarbonat de sodiu, 10 picături de ulei de lavanda si stai la inmuiat timp de 20 de minute. Uleiul de lavanda reduce cortizolul si ajuta la echilibrarea intreguli sistem hormonal”, spune Hyman.
Foto: freepik.com