Principala trasatura de personalitate asociata cu longevitatea, potrivit unui psiholog

1
De Georgiana Dorobantu
19 sept. 2023

Numarul persoanelor care ajung sa prinda varsta de 100 de ani s-a dublat in ultimii zece ani. Iar multi centenari isi pun longevitatea, cel putin partial, pe seama atitudinii pozitive in viata.

Roslyn Menaker, in varsta de 103 ani, a declarat pentru publicatia britanica The Guardian ca „fericirea, bucuria, aprecierea si atitudinea pozitiva” reprezinta motivele pentru care a atins o varsta atat de inaintata. La randul sau, Ruth Sweedler, de 103 ani, a declarat pentru CNBC Make It ca a fost intotdeauna laudata pentru atitudinea ei pozitiva. „Cand intram in clasa, profesorul meu imi spunea ‘Buna dimineata, raza de soare!’ pentru ca eram mereu vesela”, a spus Ruth.

10 metode prin care sa iti cresti increderea in fortele proprii si sa te iubesti mai mult

Desi cei care au ajuns la nobila varsta de 100 de ani pun longevitatea lor pe seama atitudinii pozitive, relatia dintre personalitate si imbatranire este mult mai nuantata de atat, spune David Watson, fost profesor de psihologie a personalitatii la Universitatea Notre Dame.

„Cred ca efectele faptului de a fi o persoana pozitiva sunt supraevaluate”, a spus el. Dar sunt alte trasaturi despre care specialistul spune ca sunt strans legate de longevitate.

„Oamenii constiinciosi nu fac lucruri prostesti”

Atunci cand fac referire la personalitate, specialistii se bazeaza adesea pe o teorie numita modelul celor 5 factori ai personalitatii. Aceasta teorie sustine ca trasaturile de personalitate ale oamenilor pot fi incadrate in cinci categorii: deschidere catre experienta, extraversie, agreabilitate, constiinciozitate si nevrotism.

Constiinciozitatea, sau cat de organizat si disciplinat esti, reprezinta factorul cel mai puternic asociat cu longevitatea, spune Watson.

Iar acest lucru se intampla pentru ca oamenii cu un nivel mai inalt de constiinciozitate au mai multa grija de ei insisi. Persoanele constiincioase, de exemplu, au tendinta de a consuma alcool cu moderatie si de a avea mese mai echilibrate, spune specialistul.

9 metode eficiente prin care sa lasi instinctul sa te ghideze in viata

„Oamenii constiinciosi nu fac lucruri prostesti, astfel ca au o rata mai scazuta de accidente si au obiceiuri mai sanatoase”, adauga psihologul.

Vestea buna este ca iti poti creste constiinciozitatea pe masura ce inaintezi in varsta. Exista chiar si cursuri care ii invata pe oameni cum sa-si creasca capacitatea de autoreglare si autocontrol, spune Watson.

„Ideea de baza este ca daca vrei sa devii mai constiincios, trebuie sa te comporti ca si cum ai fi constiincios. Iar atitudinea urmeaza comportamentul. Incearca sa fii punctual si sa faci totul la timpul sau”, mai spune specialistul.

Atitudinea pozitiva nu este de neglijat

Dar toate acestea nu inseamna ca atitudinea pozitiva este de neglijat si nu joaca niciun rol asupra longevitatii, adauga el.

Agreabilitatea este importanta pentru longevitate, in special cand vine vorba de a face fata situatiilot stresante care apar de-a lungul vietii.

Patru schimbari de mentalitate care atrag abundenta in viata ta. Este nevoie doar sa-ti ajustezi atitudinea ca sa muti muntii

„Persoanele sanatoase din punct de vedere psihologic au un timp de recuperare mai rapid. Sunt capabile sa-si spuna ‘Nu este o situatie chiar atat de grava’. Gasesc modalitati de a-si gasi singuri echilibrul”, adauga psihologul.

Daca ai un stil de viata sanatos si esti capabila sa-ti revii in urma situatiilor dificile aparute in viata, spune Watson, acest lucru te-ar putea ajuta sa duci o viata lunga si fericita.

Foto: freepik.com