Principalul lucru care ii impiedica pe cei mai multi oameni sa obtina succesul, potrivit unui psiholog de la Harvard

1
De Georgiana Dorobantu
20 sept. 2023

Anxietatea, disconfortul si schimbarea fac parte din viata, dar nu ne sunt neaparat inamici.

Principalul sabotor care ne impiedica sa obtinem succesul la care visam este modul in care reactionam la ele, este de parere psihologul si psihiatrul Luana Marques, profesor de psihiatrie la Univesitatea de Medicina Harvard.

Specialista dezvaluie pentru Make It ca a ajuns la aceasta concluzie de-a lungul celor peste 20 de ani de practica medicala, ceea ce a determinat-o sa creeze conceptul numit „evitare psihologica”.

Evitarea psihologica este orice raspuns care aduce alinare emotionala imediata la orice tip amenintare pe care o percepem, dar care aduce consecinte negative pe termen lung.

Principala trasatura de personalitate asociata cu longevitatea, potrivit unui psiholog

Pentru a trai vieti implinite si a dobandi succesul pe care ni-l dorim, este necesar sa ne confruntam direct temerile, spune psihologul. Exista trei semne principale ale evitarii psihologice, potrivit specialistei. Iata care sunt si cum sa le gestionezi:

1. Retragerea

Daca te intalnesti fata in fata cu un leu, primul tau instinct este sa fugi. Dar in vietile noastre de zi cu zi, retragerea este mai subtila.

Poti incerca sa te retragi din fata anxietatii prin faptul ca bei un pahar cu vin pentru a te deconecta putin, prin faptul ca anunti la birou ca nu te simti bine cand este momentul pentru o prezentare sau un proiect major sau refuzi o oportunitate de job care implica sa vorbesti unui public. Toate sunt modalitati de a evita acel lucru de care te temi. Iti ofera o stare buna pe moment, dar au efecte negative pe termen lung si te fac sa pierzi oportunitati.

10 metode prin care sa iti cresti increderea in fortele proprii si sa te iubesti mai mult

Ce poti face in schimb este sa rationalizezi comportamentul de retragere. Este posibil sa iti spui „Nu imi este teama de inaltime, doar ca nu imi place roller coaster-ul” sau „Nimeni nu va observa daca nu particip.”

Pentru a-ti schimba modul de gandire, psihologul spune ca ar trebui sa identifici un gand sau temere care te tine pe loc. Apoi intreaba-te „Informatiile pe care le am sustin aceasta frica a mea?” sau „Ce ar spune prietenul meu cel mai bun in aceasta situatie?”.

2. Reactia

Reactia ar putea insemna sa trimiti o multime de mesaje pentru a te asigura ca ai ultimul cuvant, sa ceri a zecea opinie pana cand gasesti una care se potriveste cu punctul tau de vedere sau sa ridici tonul pentru a-ti impune parerea.

Ce sa faci in schimb: primul pas este sa iei o pauza si sa iti procesezi disconfortul in loc sa incerci sa-l elimini.

De exemplu, daca ai primit un diagnostic ingrijorator din partea medicului si ai obiceiul de a petrece ore in sir cautand explicatii alternative pe internet, incearca sa petreci cateva minute analizand ceea ce simti.

Inspira si expira lent de cateva ori si incearca sa numesti aceste emotii neplacute pe care le ai. Problema va fi in continuare acolo, dar tu vei avea mintea mai limpede si vei fi mai pregatita sa-i faci fata.

3. Blocajul

Sa rami blocat „ca o caprioara in lumina farurilor” este un alt tip de evitare psihologica, spune specialista. Este tendinta de a ramane in situatii neplacute, cum ar fi o relatie nesanatoasa sau un job epuizant fizic si mental.

Patru schimbari de mentalitate care atrag abundenta in viata ta. Este nevoie doar sa-ti ajustezi atitudinea ca sa muti muntii

Ne spunem de obicei ca situatia curenta „nu este chiar atat de rea” sau ca „se va imbunatati pana la urma”. De fapt, ramanem in astfel de situatii pentru a evita nesiguranta adusa de schimbare.

Ce sa faci in schimb: Identifica ce conteaza cu adevarat pentru tine si fa un pas mic in fiecare zi pentru a te indrepta in acea directie. Daca vrei sa petreci mai mult timp cu familia, programeaza-ti un interval in care sa te conectezi cu cei dragi. Daca ai un vis de afacere sau unul creativ, rezerva-ti in fiecare zi putin timp in care sa te dedici acelui obiectiv. Chiar si cinci minute inainte sa pleci la munca ar putea sa faca diferenta si sa devina catalizatorul pentru dezvoltarea pe termen lung si obtinerea succesului.

Foto: freepik.com