De asemenea, mi-am dorit sa accelerez cresterea, pentru ca acum 4-5 luni am avut parte de o tunsoare care nu mi-a placut deloc. Asa ca am inceput sa pun in aplicare toate metodele disponibile: masajul scalpului, sampoanele si tonicul cu rozmarin, scrubul pentru scalp, serurile special formulate pentru cresterea parului. Si toate acestea au avut o contributie enorma, insa cred in continuare ca ceea ce se intampla in interiorul organismului este mai important.
Atunci cand te confrunti cu deficit de vitamine si minerale sau dezechilibre hormonale, parul nu are cum sa creasca intr-un ritm normal si sa arate sanatos. In plus, vei observa ca iti cade din ce in ce mai mult. Atat cresterea, cat si densitatea parului pot fi ajutate cu un complex de nutrienti care sustin sanatatea parului.
Cei mai buni nutrienti pentru cresterea parului
MSM
Deoarece parul si unghiile noastre sunt in principal facute din cheratina, compusul MSM (sau metilsulfonilmetan) este un ingredient ideal pentru imbunatatirea structurii parului, sustinand in acelasi timp procesul de crestere si facand firul de par mai puternic.
Acizi grasi esentiali
„Pentru ca ajuta la sustinerea sanatatii scalpului, acizii grasi esentiali gasiti in avocado si pestele gras, cum ar fi somonul, sunt de ajutor. Sub forma de suplimente cauta Omega-3 mai degraba decat 6 sau 9”, spune pentru BAZAAR.com Stephanie Sey, tricolog si partener Grow Gorgeous.
7 sampoane accesibile, la fel de bune precum cele scumpe
Vitaminele A, C, D si E
Pe langa MSM si Omega-3, ingrediente precum vitaminele A, C si E, ashwagandha, colagenul hidrolizat, biotina, cheratina si magneziul pot fi de asemenea utile in procesul de crestere a parului. In timp ce unele vitamine le sunt utile celor care au nevoie de nutrienti suplimentari pentru a incuraja sanatatea scalpului si cresterea parului, profesionistii mentioneaza ca organismul nostru va elimina in mod natural excesul de nutrienti de care nu are de fapt nevoie.
„Vitaminele functioneaza de obicei numai daca exista o deficienta in prima instanta”, spune Sey. „Daca organismul este echilibrat, atunci acel surplus de vitamine nu este util, iar in cazul vitaminelor solubile in apa precum biotina, excesul iese in urina. Ideal ar fi sa-ti iei vitaminele din alimentatie, dar asta nu se intampla intotdeauna. Un alt ingredient cheie pentru sanatatea generala a parului este vitamina D, iar multe femei sufera de deficit aici. Vitamina D este un nutrient important pentru multe functii vitale din organism”, spune specialistul.
Greseala pe care o faci atunci cand aplici masca de par: poate duce la deteriorare
De ce incepe parul sa se rareasca?
Sey spune pentru BAZAAR.com ca afectiunile hormonale si efluviul telogen sunt cele mai frecvente cauze, iar la inceput vei observa o rarire generala, nu doar in anumite zone. „Efluviul telogen se intampla atunci cand iti cade mult par din cauza tranzitiei de la faza anagena sau <<faza de crestere>>, la faza de repaus <<telogena>>”, explica ea. „Aceasta tranzitie poate fi resimtita ca un soc de corpul nostru si poate fi provocata de febra de grad inalt, nastere, interventii chirurgicale sau suferinta emotionala”.
Desi vitaminele pentru cresterea parului pot ajuta la atenuarea caderii atunci cand le utilizezi constant, profesionistii te sfatuiesc sa discuti cu un expert pentru a afla mai exact de ce te confrunti cu rarirea. „Descoperirea cauzei exacte a subtierii parului il ajuta pe medic sa-ti prescrie cel mai eficient tratament pentru tine”, spune specialistul certificat in estetica, transplant de par si tratamente de restaurare, Ednan Sheikh.
Foto: Instagram/@negin_mirsalehi