10 lucruri pe care le-am invatat in terapie de-a lungul anilor

1
De Andreea Raicu
8 oct. 2023

Cred ca ar trebui sa scriu o carte ca sa descriu toate lucrurile pe care le-am invatat in terapie, avand in vedere ca am inceput aceasta munca de introspectie de la o varsta foarte frageda. Un Rac plin de emotii reprimate avea nevoie de ajutor ca sa poata sa le supravietuiasca.

De-a lungul timpului am facut de la psihanaliza, terapie cognitiv comportamentala, terapie Gestalt, de trauma si pana la cea holistica, precum si multe altele. Am analizat emotii, traume, frici, tot felul de evenimente si paternuri si inca si azi mai descopar lucruri noi.

Iata ce am invatat de-a lungul anilor de terapie:

• Din cauza faptului ca am fost crescuta cu multa anxietate si stres, si in viata adulta cautam asta. Ma facea sa ma simt comfortabil pentru ca era ceva familiar pentru mine. Iar orice situatie in care nu intalneam acea stare pentru o perioada mai lunga imi crea un disconfort si multa plictiseala si simteam nevoia sa creez o stare care ar fi adus stresul. Tindem sa recream situatiile din copilarie ca sa putem sa ne simtim bine. In timp am inteles ca acea plictiseala este un semn de vindecare.

• Sa impun limite. Am voie sa spun NU si e OK sa nu ma simt vinovata.

• Daca aleg sa fac ce imi face mie bine, iar gestul meu poate rani pe cineva, nu inseamna ca sunt un om rau, ci doar ca am grija de nevoile mele inaintea celorlalti.

Cum depistezi un narcisist, pana nu e prea tarziu. Semnele care il dau intotdeauna de gol

• Perfectionismul nu e o calitate, cum am crezut mereu.

Din contra, este o trasatura care sta in calea evolutiei si este caracteristica celor care in copilarie au fost nevoiti sa munceasca mult si sa fie perfecti ca sa primeasca atentie si dragoste.

• Workaholismul nu este un deziderat. Este doar un raspuns la trauma. Ai senzatia ca daca nu ai multe reusite ca in copilarie nu vei primi iubirea dupa care tanjeai atunci. Are legatura cu dinamica pe care ai avut-o cu parintii tai – daca nu ai un comportament frumos si note bune nu vei primi iubire.

• Sa imi accept si imbratisez nu doar lumina din mine, cat si partea intunecata. Acele lucruri care nu imi plac, cele cu care copilul Andreea a crescut stiind ca nu sunt in regula. Nu e ok sa fii furios, trist, invidios sau orice altceva ma scoatea din tiparul copilului cuminte si perfect. Dar adevarul este ca le avem pe amandoua. Lumina nu poate exista fara intuneric. Si toata acea perioada in care nu le-am acceptat a fost o lupta permanenta. E OK sa fii ceea ce esti fara sa fii un om rau. Esti toate aceste parti si nu poti sa negi niciuna, pentru ca ar insemna ca te negi pe tine.

Produsele mele preferate de beauty, pe care le cumpar de peste 15 ani

• Iertarea te elibereaza. Nu poti merge linistita mai departe in viata fara sa ierti. Iar iertarea nu trebuie sa insemne ca te impaci cu persoana respectiva sau o readuci in viata ta. Este ceva ce tine doar de tine.

• Vulnerabilitatea nu este o slabiciune, ci o putere.

Si nu se intampla nimic rau daca aleg sa fiu vulnerabila in contextul potrivit, din contra. Momentele de vulnerabilitate au creat cele mai frumoase relatii si conexiuni.

• Oamenii sunt cum sunt, nu asa cum imi imaginez eu. M-a ajutat sa nu mai proiectez asupra lor ce imi doream eu de la ei. Si asta m-a ajutat sa vad realitatea care chiar daca nu era cea mai frumoasa, era adevarul. Iar asta era cel mai important. Si nu, oamenii nu se pot schimba asa cum vrem noi. Ei sunt cum sunt si se schimba doar si cum vor ei, daca vor.

• Am voie sa gresesc fara sa insemne ca sunt o persona incapabila. Greselile fac parte din evolutia noastra.

Te imbratisez,
Andreea