Acneea este o afectiune inflamatorie care apare cel mai adesea la tinerii cu varste cuprinse intre 12–24 de ani, dar poate aparea si mai tarziu, chiar si la 30 de ani (acnee adulta). Exista medicamente pe baza de prescriptie medicala care trateaza aceasta afectiune, insa au de multe ori efecte adverse, iar specialistii recomanda initial o abordare holistica, adica schimbarea dietei si suplimente alimentare care trateaza anumite carente.
Nutritie si acnee: exista o legatura?
Cateva studii au sugerat ca anumite alimente pot juca un rol in dezvoltarea acneei, cum ar fi lactatele si zaharul rafinat. De asemenea, daca ai intoleranta la gluten, aceasta se poate manifesta si prin acnee.
Si stresul oxidativ este o posibila cauza a acneei. Persoanele cu acnee par sa aiba un nivel mai scazut de antioxidanti in sange. De aceea, antioxidantii pot fi o posibila terapie pentru tratarea acneei, dar acest lucru nu a fost inca demonstrat.
Totusi, cateva vitamine si minerale au efecte benefice in reducerea semnificativa a acneei. Ia in considerare faptul ca e ideal sa ai recomandarea unui medic specialist atunci cand incepi sa iei orice supliment alimentar. De asemenea, suplimentele alimentare nu inlocuiesc o dieta sanataoasa – e bine sa-ti iei nutrientii din alimentatie.
Vitamina A
Exista doua tipuri de vitamina A in dietele noastre: vitamina A preformata si provitamina A.
Vitamina A preformata se gaseste in alimentele provenite de la animale, cum ar fi ouale, pestele si organele. Carotenoizii de provitamina A (beta carotenul) se gasesc in sursele vegetale. Organismul nostru transforma provitamina A in vitamina A.
Sursele bune de vitamina A includ carnea de vita, ficatul si pestele, cum ar fi heringul. Sursele vegetale de vitamina A includ cartofii dulci, morcovii, dovleacul si pepenele galben.
Unele cercetari au descoperit ca administrarea suplimentara de vitamina A a redus acneea la unii dintre participanti. In plus, autorii studiului sugereaza ca vitamina A poate inlocui izotretinoina, un medicament pe baza de reteta pentru tratarea acneei. Cu toate acestea, este important de mentionat ca dozele de vitamina A furnizate au fost foarte mari, depasind doza zilnica recomandata. Acest gen de suplimentare ar trebui supravegheata de medic.
5 tunsori in voga pe care le poarta cele mai de succes femei din lume
Vitaminele B
Exista opt vitamine B diferite:
Vitamina B1 (tiamina)
Vitamina B2 (riboflavina)
Vitamina B3 (niacina)
Vitamina B5 (acid pantotenic)
Vitamina B6 (piridoxina)
Biotina
Acid folic
Vitamina B12 (cobalamina)
Sursele alimentare ale fiecareia pot varia, dar, in general, se gasesc in cerealele integrale, ouale, nucile, semintele si carnea.
Exista putine cercetari publicate despre modul in care suplimentele de vitamina B afecteaza acneea. Niacinamida, o forma de vitamina B3, a fost studiata pentru mai multe probleme ale pielii, inclusiv acneea. Acidul pantotenic (vitamina B5) a fost, de asemenea, studiat pentru acnee. Un mic studiu clinic a constatat ca a redus petele post acnee in comparatie cu un placebo.
Cu toate astea, alte forme de vitamina B, inclusiv vitamina B12, B6 si B2, au fost asociate cu agravarea acneei existente.
Suplimentele de vitamine B pot fi gasite in vitamine individuale, formulari cu complex B sau multivitamine. Este ideal sa le iei din alimentatie, insa nu este intotdeauna posibil, mai ales daca esti vegetariana.
Vitamina C
Vitamina C (cunoscuta si sub denumirea de acid ascorbic) este o vitamina solubila in apa care se gaseste mai ales in fructe si legume. Necesarul de vitamina C la adulti variaza intre 65-95 miligrame pe zi, dar daca esti insarcinata poti avea nevoie de o doza mai mare.
Consumul de ardei gras, portocale, suc de portocale, kiwi, capsune si multe altele poate satisface cu usurinta cerintele zilnice de vitamina C.
Exista foarte putine cercetari privind suplimentarea orala cu vitamina C pentru tratarea acneei. Cu toate acestea, un studiu a constatat ca persoanele care au luat un supliment cu vitamina C (si alti cativa nutrienti) pentru acnee au experimentat mai putine efecte secundare ale tratamentului cu izotretinoina.
Intrebarea care a facut-o pe Kate Middleton sa se simta o mama vinovata
Vitamina D
Este o vitamina solubila in grasimi pe care o putem absorbi din alimentatie sau suplimente alimentare. De asemenea, organismul produce vitamina D atunci cand este expus la lumina soarelui. Sursele bune de vitamina D includ pestele, ficatul de vita, galbenusurile de ou, branza si ciupercile.
Unele cercetari sugereaza ca deficitul de vitamina D apare mai frecvent la persoanele care sufera de acnee. De aceea, suplimentarea cu vitamina D poate ajuta in cazul in care nimic nu functioneaza pentru tine.
Vitamina E
Vitamina E (denumita si alfa-tocoferol) este o alta vitamina solubila in grasimi care functioneaza in principal ca un antioxidant. Se obtine din nuci, seminte si uleiuri vegetale presate la rece, dar si din cereale integrale si salate cu frunze verzi. Fiind un antioxidant, protejeaza pielea de stresul oxidativ si de inflamatie, imbunatatind aspectul acneei.
Zinc
Cele mai bune surse alimentare de zinc includ carnea, pestele si fructele de mare. Stridiile sunt in fruntea listei, deoarece contin aproximativ 35 de miligrame per portie de 100 g.
Cercetarile au descoperit ca persoanele cu acnee tind sa aiba niveluri mai scazute de zinc seric. In plus, in studiile clinice, suplimentarea cu zinc a scazut numarul de papule inflamatorii la persoanele care sufera de acnee. Ai grija, insa: aportul excesiv de zinc prin suplimente poate interfera cu absorbtia magneziului si a cuprului. Ar trebui sa eviti sa depasesti 40 de miligrame zilnic.
Foto: Instagram/@shaninamshaik