Totusi, noi cercetari au studiat direct modul in care miscarea (in special alergarea) actioneaza impotriva simptomelor depresiei si anxietatii comparativ cu medicamentele antidepresive.
Alergarea si antidepresivele reduc depresia cu 44%
Un studiu recent publicat in Journal of Affective Disorders a aratat ca terapia prin alergare si cea cu antidepresive au efecte similare asupra sanatatii mintale – aproximativ 44% din fiecare grup a inregistrat ameliorari ale simptomelor, scrie Mind Body Green.
Cei 141 inclusi in studiu au fost diagnosticati cu depresie sau anxietate inainte de a incepe tratamentul. Voluntarilor li s-a oferit optiunea de a alerga sau de a lua antidepresive – 45 au ales medicamentele, iar 96 au optat pentru alergarea in exterior de doua sau mai multe ori pe saptamana. Ambele grupuri au urmat programul timp de 16 saptamani.
Totusi, autorii cercetarii subliniaza ca e posibil ca grupul care a luat medicamente sa fi fost mai putin dispus sa se apuce de alergare din cauza severitatii depresiei si din aceasta cauza sa fi avut sanse mai mici de a-si imbunatati starea de spirit indiferent de metoda aleasa.
„Interesant, studiul nostru a aratat o scadere mare a simptomelor anxietatii dupa sase saptamani la grupul cu antidepresive, ceea ce sugereaza o imbunatatire rapida, in special a simptomelor anxietatii”, arata autorii cercetarii.
In schimb, cei care au preferat alergarea au avut o aderenta mai mica la aceasta metoda decat grupul care a luat antidepresive (52% comparativ cu 82%, ceea ce sugereaza ca desi poate fi eficienta, alergarea e mai greu de continuat).
4 remedii naturale care alunga depresia
De mentionat, totusi, ca grupul de alergare a inregistrat si o imbunatatire a circumferintei taliei, a greutatii si a functiei cardiovasculare – indicatori importanti ai starii generale de sanatate si riscului de boli cronice.
Este suficienta alergarea sau orice forma de miscare e buna?
Studiul s-a concentrat pe alergare, astfel ca e neclar daca o alta forma de miscare aerobica ar avea aceleasi rezultate.
Cercetari anterioare au aratat ca yoga si activitatea fizica in general (inclusiv mersul) au un efect pozitiv asupra sanatatii mintale.
Exista cateva motive pentru care miscarea poate ajuta la atenuarea simptomelor depresiei si anxietatii. Acest lucru s-ar datora, printre altele, eliberarii endorfinelor si cresterii volumului de oxigen pe care il primeste creierul.
In plus, studiul a urmarit special efectele alergarii in exterior, aceasta avand un efect mai puternic asupra depresiei si anxietatii decat miscarea facuta in casa gratie, conectarii cu natura.
Cu toate acestea, nu exista niciun motiv pentru care alergarea si antidepresivele ar trebui tratate separat. Alergarea poate fi un mod pozitiv de a scadea numarul de medicamente sau pentru a fi folosita in tandem cu antidepresivele in cazul depresiei severe.
Foto: Freepik.com