Tristetea si senzatia de durere resimtite dupa o despartire sunt cauzate de o combinatie de factori care nu au nimic de-a face cu dragostea, este de parere specialistul in relatii John Alex Clark.
La mijloc sunt motive psihologice care spun mai multe despre tine decat despre relatia destramata. Iar daca le cunosti, iti va fi mai usor sa treci peste faptul ca ai fost parasit.
Iata cinci motive ascunse pentru care despartirile sunt atat de dureroase:
1. Iti faci griji ca vei fi singura pentru totdeauna
Fie ca relatia ta parea perfecta, fie ca era iadul pe pamant, sentimentele pe care le ai dupa o despartire sunt dureroase si deprimante. Nu conteaza daca era sau nu Alesul sau Aleasa, iti facusesi planuri de viitor, sperai ca o sa va casatoriti si ca o sa traiti fericiti pana la adanci batraneti.
Cei mai multi dintre noi speram ca o relatie sa evolueze astfel. Dar o despartire inseamna ca trebuie sa o iei de la capat, iar unii oameni nu pot face fata acestui gand.
„Poate ca nu este nimeni potrivit pentru mine” sau „Daca nu reusesc sa gasesc pe cineva?” sunt cateva dintre intrebarile pe care si le pun cei care tocmai au trecut printr-o despartire.
Privind lucrurile din aceasta perspectiva, este usor sa-ti dai seama ca o astfel de grija nu are nimic de-a face cu fostul partener. Nu este vorba despre iubirea pe care o impartaseati, ci despre o teama nefondata de-a ta.
2. Problemele nerezolvate incep sa reapara
Numeroase persoane se folosesc de relatii pentru a acoperi „golurile” din viata lor. Fie incearca sa uite de o relatie proasta cu parintii sau familia, fie sunt nemultumiti de viata profesionala sau nu au un cerc de prieteni apropiati, relatia ramane paravanul dupa care ascund toate aceste disfunctionalitati.
Iar cand are loc o despartire, nu mai exista niciun refugiu unde sa fugi de toate problemele nerezolvate.
Si in acest caz, factorul de stres care provoaca durere dupa o despartire nu este legatura pierduta cu fostul partener. Inainte de a intra intr-o relatie, asigura-te ca iti rezolvi toate problemele personale care te-ar putea face sa transformi relatia intr-un paravan.
3. Egoul are de suferit
Despartirile sunt dureroase, dar a fi parasit poate afecta serios ego-ul unei persoane. Cine nu s-ar simti ranit stiind ca cineva „nu il mai vrea”? Este deprimant, iar stima de sine poate avea de suferit, dar daca intelegi ca acest lucru nu are legatura cu fostul partener, te poate ajuta sa treci mai usor peste durere.
Trebuie sa inveti ca valoarea ta personala nu este definita de oamenii din jurul tau si de actiunile lor. Daca cineva nu isi doreste sa fie in viata ta, nu poti decat sa-i urezi drum bun. Faptul ca esti parasit nu trebuie sa afecteze modul in care te privesti pe tine insati.
Oamenii se despart tot timpul, din motive care nu au nicio legatura cu cel parasit. Dupa ce realizezi asta, poti redobandi controlul asupra sentimentelor tale si poti trece mai usor peste despartire.
4. „Nu sunt suficient de atragatoare?”
Dupa o despartire dureroasa, gandurile pot da navala in incercarea de a descoperi motivele pentru care ai fost parasit. In astfel de situatii, oamenii incep sa creada ca aspectul lor fizic sau personalitatea sunt de vina pentru ca partenerul a plecat.
Dar la fel ca in cazul problemelor nerezolvate despre care am vorbit mai sus, si in aceasta situatie problemele legate de increderea in sine sunt adevarata sursa a durerii, nu relatia esuata.
Daca nu ai incredere in tine, ai tendinta de a te culpabiliza atunci cand relatia se destrama. Pe de alta parte, poate ca ai folosit relatia pentru a-ti masca neincrederea in propria persoana, iar acum esti obligat sa o confrunti.
Invata sa te iubesti pe tine insati mai mult. Cu cat esti mai increzatoare in fortele proprii, cu atat mai putin vei fi afectata atunci cand oamenii pleaca din viata ta.
5. „Acum ce fac?”
Atunci cand petreci mult timp intr-o relatie, te obisnuiesti cu lucrurile pe care le faci alaturi de partener. Dezvoltati o rutina zilnica, pe care o pierzi brusc dupa o despartire. Descoperi apoi ca nu stii ce sa faci singur, ca viata ta pare un haos si ca esti nevoit sa o iei de la zero.
Ajungi sa te intrebi des ce urmeaza sa faci si parca nu ai raspunsul. Si de aceasta data situatia care iti provoaca suferinta nu este despartirea in sine sau iubirea pierduta, ci faptul ca ai iesit din rutina confortabila cu care erai obisnuit. Gaseste-ti noi hobby-uri, redescopera pasiuni mai vechi si bucura-te de viata.
Foto: Shutterstock.com