Servita initial la micul dejun, fiind mancarea obisnuita a fermierilor din cantonul Berna, in prezent rosti este un preparat raspandit in intreaga lume. In Elvetia, rosti este considerata mancarea nationala.
In functie de modul de preparare si tipul de cartofi folositi, rosti poate fi cremos sau crocant. Daca vrei sa incerci aceasta reteta simpla si delicioasa, trebuie sa stii ca nu ai nevoie de prea multe ingrediente sau de experienta in bucatarie. Se prepara usor si repede!
In cazul in care iti doresti un rosti crocant, atunci este de preferat sa folosesti unt clarificat, cunoscut si ca ghee. De fapt, este grasimea pura din unt, fara apa sau proteine din lapte. Are un punct de ardere mult mai ridicat ceea ce inseamna ca nu se arde la fel de repede precum untul.
Untul clarificat face ca rosti sa fie mult mai crocant decat daca ai folosi untul obisnuit, pentru ca acesta din urma contine apa si duce la inmuierea cartofilor rasi.
Iata cum sa prepari rosti:
Ingrediente pentru 6 persoane
1 kg de cartofi albi
1 lingura de unt clarificat
sar si piper dupa gust
Pentru prajit:
4 linguri de unt clarificat
Mod de preparare
Curata cartofii si da-i prin razatoare, incercand sa obtii fasii cat mai lungi.
Ia cate un pumn de catofi rasi si stoarce lichidul, apoi pune intr-un castron. In acest fel cartofii vor deveni mai crocanti pentru ca este eliminat excesul de apa.
Adauga untul, sarea si piperul si amesteca bine. Cartofii rasi isi vor modifica putin culoarea. Este un proces natural si vor deveni din nou albi dupa ce ii prajesti.
Reteta de supa de pui pentru raceala cu 4 ingediente speciale pentru intarirea imunitatii
Topeste jumatate din cantitatea de unt pentru prajit intr-o tigaie nonaderenta, la foc mediu.
Pune cartofii in tigaie, dar nu ii presa. Foloseste o spatula pentru a finisa marginile si a uniformiza suprafata.
Prajeste pe o parte timp de 12 minute, pana cand cartofii rasi devin aurii si crocanti. Ridica putin o margine cu spatula pentru a verifica stadiul de prajire.
Daca nu ai folosit o tigaie nonaderenta, baga cu grija spatula sub rosti pana in mijloc, pentru a te asigura ca nu s-a lipit.
Acopera tigaia cu un tocator de lemn cu maner sau un capac de oala cu suprafata dreapta. Tinand manerul capacului, intoarce rapid tigaia.
Topeste restul de unt in tigaie, apoi pune cu grija rosti inapoi in tigaie, pe cealalta parte si mai gateste inca 12 minute sau pana cand cartofii sunt crocanti si rumeniti.
5 retete pentru airfryer sau cuptor care iti vor economisi o gramada de timp
Scoate rosti pe un tocator din lem, taie in patru sau sase felii, asa cum ai taia o pizza, si serveste imediat.
O alta optiune este sa prepari portii mai mici de rosti, pe care sa le prajesti individual. Pune cartofii rasi in gramajoare rotunde cu diametrul de aproximativ 8 cm si grosime de 2 cm, fara sa-i presezi. Gateste timp de 5 minute pe fiecare parte.
Foto: freepik.com