Principalele obiective ale campaniei sunt depistarea din timp a infectiilor cu virusururile hepatitei B, C si HIV, pentru a facilita accesul rapid la tratament si a limita transmiterea, precum si cresterea gradului de constientizare in randul studentilor. Campania se desfasoara cu sprijinul nemijlocit al personalului medical din cabinetele medicale universitare din Reteaua de Medicina Scolara ASSMB, care functioneaza in cadrul universitatilor mentionate.
„Infectiile cu virusurile hepatitei B, hepatitei C si HIV produc boli cronice care, nedepistate si netratate la timp pot duce la raspandirea acestor infectii celor dragi, la boli cronice, la suferinte si chiar deces. Ce ne dorim de la acest proiect este sa transmita studentilor informatii corecte, la zi, care sa-i faca sa inteleaga cat de mare este riscul infectarii cu aceste virusuri. Faptul ca reusim sa facem si screening in vederea depistarii precoce a unor potentiale infectii este mai mult decat binevenit.” spune dr. Sorin Petrea, presedintele Societatii de Boli Infectioase si HIV/SIDA.
„Ma bucura faptul ca impreuna am reusit sa punem la punct aceasta ampla si totodata extrem de importanta campanie de educatie pentru sanatatea studentilor din Bucuresti. Educarea publicului cu privire la importanta testarii si promovarea accesului la teste sunt masuri esentiale pentru reducerea incidentei acestor infectii. ASSMB asigura personalul medico-sanitar necesar pentru aceasta activitate care are loc in cadrul cabinetelor medicale universitare” a declarat Oana Sivache, Director General ASSMB.
Virusul imunodeficientei umane (HIV)
Virusul imunodeficientei umane (HIV) ataca sistemul imunitar. HIV distruge celulele albe din sange, slabind imunitatea impotriva infectiilor oportuniste, cum ar fi tuberculoza si infectiile fungice, infectiile bacteriene severe si unele tipuri de cancer.
OMS recomanda ca fiecare persoana care poate fi expusa riscului de infectare cu HIV sa aiba acces la testare, iar persoanelor diagnosticate cu HIV trebuie sa le fie facilitat accesul la tratament antiretroviral cat mai curand posibil dupa diagnostic si sa fie monitorizate periodic, pentru a impiedica transmiterea.
38,4 milioane de persoane erau infectate cu virusul HIV la nivel global in anul 2021, dintre care aproximativ 1,5 milioane s-au infectat in acel an. In intreaga lume, 650.000 de persoane au murit din cauze legate de HIV in 2021.
Hepatita B
Hepatita B este o afectiune cronica a ficatului, cauzata de virusul hepatitei B, cu risc ridicat de deces in cazul in care evolueaza spre ciroza sau cancer hepatic. Boala este contagioasa, iar virusul se transmite cel mai frecvent de la mama la copil in timpul sarcinii si al nasterii, precum si prin contact cu sangele sau alte fluide corporale in timpul actului sexual cu un partener infectat, prin injectii nesigure sau prin expunerea la instrumente ascutite.
296 de milioane de oameni traiau cu infectie cronica cu hepatita B in anul 2019 in lume, iar in fiecare an apar 1,5 milioane de noi cazuri de infectare, estimeaza OMS. 820.000 de oameni au murit in 2019 din cauza hepatitei B, in special din cauza cirozei si a cancerului hepatic.
Hepatita C
Hepatita C este o inflamatie a ficatului cauzata de virusul hepatitei C. Virusul poate provoca atat hepatita acuta, cat si cronica, cu severitate de la o boala usoara pana la o una grava, inclusiv ciroza hepatica si cancer.
Virusul hepatitei C se transmite prin sange, iar majoritatea infectiilor apar in urma expunerii la injectii nesigure, transfuzii de sange sau alte ingrijiri medicale nesigure, consum de droguri injectabile si contact sexual.
La nivel global, se estimeaza ca 58 de milioane de oameni au hepatita C, dintre care 3,2 milioane sunt copii si adolescenti. 1,5 milioane de noi cazuri de infectare apar anual. 290.000 de persoane au murit in anul 2019 din cauza hepatitei C, mai ales din cauza cirozei si a cancerului la ficat.
Infectia cu hepatita C poate ramane asimptomatica zeci de ani de la momentul infectarii, astfel ca majoritatea pacientilor sunt diagnosticati tarziu, dupa instalarea unor leziuni hepatice grave. Medicamentele antivirale pot vindeca pana la 95% dintre persoanele cu infectie cu hepatita C, dar accesul la diagnostic si tratament este redus.
Foto: PR