Ashwagandha, cu denumirea botanica Withania somnifera, este cunoscuta si sub numele de „ginseng indian” datorita similitudinii sale in ceea ce priveste efectele benefice asupra sanatatii. Studiile au demonstrat ca acest supliment poate ajuta la reducerea nivelului de cortizol, hormonul stresului, ceea ce contribuie la reducerea simptomelor de anxietate si oboseala, imbunatatind, totodata, calitatea somnului.
Adaptogenii, cum ar fi ashwagandha, sunt compusi vegetali despre care se spune ca ajuta organismul sa se adapteze sau sa reziste la factorii de stres – fie fizic, mental sau legat de o alta stare de sanatate.
4 lucruri sanatoase pe care un medic le face in fiecare dimineata
Ashwagandha: administrarea corecta
Doza standard de Ashwagandha variaza in functie de forma si concentratie. Se recomanda inceperea cu doze mici si cresterea treptata, in functie de raspunsul individual al organismului. Este important sa consulti un specialist inainte de a incepe o cura cu Ashwagandha.
„Administrarea unei cantitati prea mari de ashwagandha poate provoca somnolenta, mai ales daca se iau extracte cu o concentratie mai mare. Pentru unele femei, poate creste parul facial la cele sensibile la niveluri mai ridicate de testosteron. Unele neplaceri legate de administrarea unei cantitati prea mari includ, de asemenea, tulburari gastrointestinale si oboseala”, explica Health Lacey Dunn, autoarea cărții The Women’s Guide to Hormonal Harmony.
In functie de motivele pentru care utilizezi Ashwagandha, momentul administrarii poate varia. Pentru a reduce stresul si a imbunatati starea de spirit, unele persoane prefera sa ia acest supliment dimineata, in timp ce altii il aleg seara pentru a ajuta la inducerea somnului si a imbunatati calitatea odihnei.
Asigura-te ca achizitionezi suplimente cu Ashwagandha de la surse de incredere, care ofera produse de calitate superioara si care respecta standardele de siguranta si puritate. Alegerea unui produs organic poate fi o optiune mai sanatoasa si mai sigura.
Doza medie prezentata in studii este de aproximativ 600 mg pe zi.
Suplimentul care ma ajuta sa fac fata vietii mele agitate
„Cea mai mare parte a literaturii de specialitate indica utilizarea ashwagandha timp de aproximativ trei luni desi, daca este monitorizata, este posibil ca aceasta sa poata fi luata timp de un an, sau poate chiar putin mai mult, a declarat Ryan Barish, MD, medic de medicina functionala in cadrul departamentului de medicina integrativa de la Henry Ford Health.
Este important de mentionat ca, in ciuda beneficiilor sale remarcabile, Ashwagandha poate interactiona cu anumite medicamente sau poate cauza reactii adverse in anumite cazuri.
„Unele medicamente care au interactiuni cu ashwagandha sunt medicamentele antidiabetice, antihipertensivele, imunosupresoarele, anticonvulsivantele si medicamentele pentru tiroida”, a exolica Nicole Ibarra, nutritionist.
Persoanele cu boli autoimune ar trebui sa evite suplimentul, deoarece ashwagandha poate stimula sistemul imunitar. Prin urmare, este esential sa te consulti intotdeauna cu un specialist inainte de a incepe un tratament cu acest supliment.
Foto: freepik.com