Sa fii mereu o persoana draguta cu ceilalti ar putea sa-ti faca mai mult rau decat bine. Dr. Gabor Mate, in varsta de 79 de ani, a explicat in podcastul „How To Fail” ca „persoanele foarte amabile” tind sa aiba mai mult de suferit din cauza bolilor autoimune, relateaza Express, citat de Entertainment Times.
Afectiunile autoimune determina sistemul imunitar sa atace organismul in loc sa-l apere.
Potrivit expertului, „trasaturile de personalitate” care te fac sa fii excesiv de generoasa cu timpul si energia ta te pun cel mai mult in pericol. Dr. Mate a subliniat si ca femeile sunt mai afectate cand isi reprima supararea intrucat cei din jur se asteapta ca ele sa fie agreabile.
Dr. Mate a scris despre problemele de sanatate si despre impactul fizic al stresului si traumelor asupra organismului.
Specialistul a explicat ca a-i pune mereu pe altii inaintea ta si a-ti reprima tot timpul furia ajungi sa-ti cresti inconstient nivelul de stres. Aceasta acumulare a stresului atrage bolile autoimune. In schimb, ti-ar prinde mult mai bine sa nu-ti reprimi furia sau tristetea ori alte sentimente pe care societatea nu le considera mereu „bune” sau „agreabile”. Poti gasi mereu niste cai de a face fata acestor emotii, dar reprimarea lor adanca nu este niciodata o reactie potrivita.
Un alt amanunt important – dintre milioanele de persoane care sufera de boli autoimune – care includ lupus, artrita reumatoida si afectiuni ale tiroidei – doua cincimi sunt femei, explica doctorul.
Inflamatia provocata de lupus poate afecta multe sisteme ale organismului – inclusiv articulatiile, pielea, rinichii, celulele sangelui, creierul, inima si plamanii. Artritele reumatoide ataca in principal articulatiile, de obicei mai multe simultan. Iar afectiunile tiroide includ disfunctii ale glandei situate la baza gatului.
„Exista anumite modele inevitabile la oamenii care s-au imbolnavit de boli cronice. Tiparele au inclus reprimarea furiei sanatoase. Acestia sunt oameni foarte amabili”, explica Dr. Mate.
„Sunt mereu generosi, sunt mereu prezenti pentru ceilalti, dar nu si pentru ei. Anumite trasaturi de personalitate pun oamenii in pericol de a se imbolnavi”, a continuat el.
„Altii puneau nevoile emotionale ale oamenilor inaintea lor, reprimau furia sanatoasa si aveau convingerea ca sunt responsabili pentru sentimentele altora, ca sa nu dezamageasca niciodata pe nimeni. Aceste comportamente duc la boala. Cand te identifici cu rolul si responsabilitatile tale determinate din punct de vedere social, mai degraba decat cu nevoile asumate, creezi un stres care apasa pe tine. Aceste tipare nu sunt constiente, deliberate. Sunt reactii la traume, a explicat doctorul Mate.
Odata ce aceste raspunsuri la trauma si aceste convingeri sunt inradacinate in personalitatea ta, ele invita boala din cauza stresului pe care il genereaza, a spus dr. Mate. Acet lucru explica de ce majoritatea femeilor sunt cele care sufera de boli autoimune.
Foto: Freepik.com