Ce este dieta curcubeu si cat este de benefica pentru sanatate?

1
De Denisa Toma
5 nov. 2018

Dieta curcubeu promoveaza consumul de fructe si legume intens colorate, ce contin fitochimicale. Dar este cu adevarat benefica pentru sanatate?

Probabil ai auzit ca este sanatos sa mananci alimente intr-o gama cat mai variata de culori. Dar ai auzit de dieta curcubeu? Iata ce ar trebui sa stii despre acest regim alimentar care devine tot mai popular pe retelele de socializare si nu numai:

Ce este dieta curcubeu?

Creata de nutritionista Deanna Minich, dieta curcubeu este “un sistem colorat, inteligent si intuitiv de a manca holistic, astfel incat sa ai mai multa energie, vitalitate si echilibru launtric”, dupa cum o defineste creatoarea sa.

Parctic, ceea ce trebuie sa faci este sa-ti creezi un regim alimentar bazat pe alimente intens colorate in mod natural, asa cum sunt fructele si legumele.

Desi suna foarte bine si pare simplu de pus in aplicare, se pare ca nu exista reguli universal valabile care se aplica tuturor. Dieta promoveaza consumul de alimente si suplimente naturale colorate si sustine beneficiile consumului de legume si fructe intens colorate. Dar alimentele pe care trebuie sa le consumi depind de unul dintre cele sapte “sisteme de sanatate” asupra caruia vrei sa te axezi.

Potrivit nutritionistului Deanna Minich, care declara ca se bazeaza pe medicina traditionala indiana, exista sapte sisteme care reprezinta toate organele din corp, iar fiecare sistem are o culoare a curcubeului corespondenta. De exemplu, “sistemul foc” guverneaza sistemul digestiv si include stomacul, fierea, pancreasul, ficatul si intestinele subtiri. Pentru a-l hrani, trebuie sa consumi alimente galbene precum banane, ghimbir, lamai sau ananas. “Sistemul adevarului” este pozitionat la nivelul glandelor suprarenale si ii corespunde culoarea rosie si alimente precum tomate, grepfrut, sfecla, cirese sau pepene verde.

Care sunt avantajele dietei curcubeu?

Partea pozitiva este aceea ca toate alimentele recomandate din dieta curcubeu sunt sanatoase, fiind fructe si legume. Minich sugereaza includerea anumitor culori mai mult decat altele, in functie de sistemul organismului care este afectat si care poate fi depistat in urma unui chestionar din cartea sa. De asemenea, recomanda includerea in alimentatia zilnica a tuturor celor sapte culori, sub forma fructelor si legumelor, ceea ce este un sfat foarte bun de nutritie si sanatate.

Care sunt dezavantajele dietei curcubeu?

In primul rand, nu este clara baza stiintifica a acestui plan de alimentatie. Nu exista studii care sa demonstreze ca o astfel de dieta poate ajuta in tratarea anumitor afectiuni sau dezechilibre din organism. De asemenea, nu clarifica in ce categorie intra alte alimente care nu se incadreaza in culorile curcubeului, precum paine, carne, oua etc.

„Aceasta dieta permite includerea in alimentatie a numerosi nutrienti si fitochimicale despre care multe studii au aratat ca sunt asociate cu scaderea riscului de aparitie a unor boli”, declara pentru Purewow.com dieteticiana Kellilyn Fierras. Dar specialistul mai spune ca desi recomanda adaugarea alimentelor naturale colorate in alimentatie, nu recomanda urmarea unei diete bazate exclusiv pe culori.

Prin urmare, este excelent sa incluzi in dieta ta zilnica alimente intens colorate precum varza rosie, sfecla rosie, fructe de padure, pepene, rodii sau alte fructe si legume colorate. Dar nu este indicat sa alegi alimentele exclusiv pe baza culorii.

Foto: Shutterstock.com