Obiceiuri toxice in relatiile de cuplu: De ce trebuie sa le eliminati

1
De Alice Moisescu
3 nov. 2018

De multe ori, asteptarile pe care le avem legat de cum ar trebui sa fie partenerul de viata pot pune in pericol o relatie de iubire.

Fiecare dintre noi trebuie sa accepte ca ceilalti nu vor actiona neaparat precum ne dorim, pentru ca nici ei si nici noi nu suntem perfecti. Altfel, riscam sa cadem in capcana propriilor noastre asteptari si vom fi dezamagiti.

Crezi ca atitudinea ta fata de partener si viceversa este sanatoasa? Noi iti prezentam o lista de obiceiuri des intalnire in relatiile de cuplu, aparent normale, dar care in timp pot contribui la erodarea relatiei.

Tineti scorul greselilor

Fenomenul apare atunci cand va tot invinuiti pentru greseli pe care le-ati facut in trecut in cadrul relatiei.

Acest comportament nu face decat sa va destrame relatia, intrucat ajungeti sa va manipulati reciproc si sa va consumati intreaga energie incercand sa demonstrati ca sunteti mai putin vinovati, in loc sa va uniti fortele, sa rezolvati problemele care apar in mod amiabil si sa va consolidati relatia.

Folositi santajul emotional

Cand ai de facut un repros si iti ameninti partenerul ca il parasesti sau ca iti vei gasi pe altcineva daca nu remediaza problema sau ca nu concepi sa stai langa cineva care se comporta asa, folosesti, de fapt, santajul emotional, dand nastere unor scene dramatice inutile. 

Daca fiecare mic hop ajunge sa fie privit ca o potentiala cauza a destramarii relatiei, partenerii ajung sa isi ascunda adevaratele trairi, ceea ce duce la crearea unui mediu plin de neincredere si manipulare. 

Este in regula sa ai nemultumiri legate de partenerul de cuplu, insa angajamentul pe care ti-l asumi fata de el nu trebuie sa fie amenintat de fiecare data cand nu iti convine ceva. Pana la urma, esti alaturi de el la bine si la rau! Invata sa-ti exprimi nemultumirile fara ca partenerul sa simta ca il judeci si invatati sa va respectati opiniile si sa incercati sa rezolvati problemele fara sa fie nevoie de tertipuri de acest gen pentru a va impune punctul de vedere.

Iti invinuiesti partenerul pentru propriile trairi

Gandeste-te ca ai avut o zi grea si partenerul nu e tocmai atent, are alte planuri sau pur si simplu nu reuseste sa fie pe aceeasi lungime de unda cu tine. Tinzi sa te enervezi, considerandu-l un insensibil si ii reprosezi asta.

Expertii numesc acest comportament egoist, intrucat noi suntem singurii responsabili pentru propriile noastre trairi, si nu partenerul.

Folosesti intepaturile si apropourile

In loc sa va spuneti parerea in mod deschis, incepeti sa lasati in urma indicii mai mult sau mai putin agresive, astfel incat partenerul sa se prinda singur. Astfel nu faci decat sa iti enervezi iubitul, dupa care te simti indreptatita sa te plangi de comportamentul lui. 

Nu este in regula, intrucat intr-un cuplu ar trebui sa poti comunica deschis si clar, fara ocolisuri.  Daca simti ca nu poti vorbi deschis cu el despre anumite chestiuni si te vezi nevoita sa apelezi la astfel de trucuri, mai bine ai lua taurul de coarne si ai lamuri chestiunile ce tin de comunicare, in loc sa il sicanezi cu apropouri. 

Spune-ti parerea in mod deschis si fa-l sa inteleaga ca nu este neaparat responsabil pentru ceea ce simti sau obligat sa reactioneze in vreun fel, dar ca ti-ar placea sa ai parte de sprijinul si intelegerea lui in acel sens. Daca exista iubire, vei primi intelegerea de care ai nevoie.

Gelozia, ambalata in dovezi de afectiune

Ai impresia ca detalii precum faptul ca ii stii parola de la contul de Facebook, ca ii verifici mesajele de pe telefon cat e la dus sau ca te nimeresti, intamplator, prin preajma, atunci cand el se asteapta mai putin, sunt dovezi ale afectiunii tale fata de el? 

Gresit! Acestea sunt manifestari ale posesivitatii si manipularea de orice natura nu poate fi decat calea catre destramarea unei relatii. Aceasta atitudine nu face decat sa transmita lipsa de incredere in partener. Gandeste-te ca daca nu il poti lasa nesupravegheat inseamna ca il consideri fie mincinos, fie incapabil sa isi controleze impulsurile. Ce barbat crezi ca s-ar simti magulit de o astfel de eticheta? 

Solutia? Ai incredere in partener! Da, usoare urme de gelozie sunt firesti, insa tendinta de a fi aproape de el cu forta nu face decat sa il indeparteze in timp. Acesta este control si nu iubire.

Foto: Shutterstock.com