4 semne ale deficitului de testosteron la care trebuie sa fii atenta

1
De Maria Constantin
24 dec. 2023

Majoritatea femeilor stiu despre temutele bufeuri, acel semnal care arata ca se apropie menopauza. Povestile prietenelor, rudelor si informatiile perpetuate de cultura populara te pregatesc pentru celelalte simptome neplacute (oboseala, nervozitatea, uscaciunea vaginala si cresterea in greutate) care nu te vor lua, asadar, prin surprindere. Dar mai exista o problema care poate avea efecte nefaste.

Testosteronul scazut este o problema intalnita la barbati, mai ales odata cu inaintarea in varsta, dar afecteaza si multe femei si nu doar la mijlocul vietii. Femeile pot avea un nivel scazut de testosteron in orice moment al vietii, scrie Evexias.

Cele mai multe femei inteleg importanta estrogenului si progesteronului, insa putine inteleg impactul pe care il are testosteronul asupra corpului feminin. Acesta este cel mai abundent hormon activ biologic cu rol sexual din organismul unei femei si e produs de ovare, glandele suprarenale, dar si in tot organismul, de catre precursori. O parte din testosteron serveste si ca precursor pentru estrogen.

Un nivel adecvat de testosteron este vital pentru femei si contribuie atat la sanatatea fizica, cat si la echilibrul lor mental.

Ce rol joaca testosteronul pentru femei:

– sustine sanatatea muschilor si a oaselor;
– mareste apetitul sexual;
– sprijina nivelurile de energie si motivatia.

E normal ca nivelul de testosteron din organism sa scada treptat odata cu inaintarea in varsta, insa unele femei pot avea un declin mai accentuat care provoaca simptome serioase. Acest lucru se intampla de obicei in perimenopauza si continua in faza de postmenopauza.

  • Femeile mai tinere pot avea si ele o scadere a testosteronului, in special dupa sarcina. Un studiu a aratat ca mamele tinere au avut niveluri cu 30% mai mici ale acestui hormon decat tinerele care nu au nascut. Cercetatorii nu cunosc cauzele acestui fenomen, dar unii cred ca ingrijirea copilului ar putea perturba activitatea hormonala.

Scaderea nivelului de testosteron poate fi provocata si de o glanda tiroida „lenesa”, dar totul ar trebui sa revina la normal dupa tratarea acestei probleme.

Cei 3 hormoni pe care trebuie sa-i echilibrezi daca vrei sa arati tanara si sa traiesti mai mult

Semnele nivelului ridicat de testosteron la femei sunt usor de recunoscut: pilozitate excesiva, acnee si ingrosarea vocii. Simptomele nivelului scazut nu sunt, insa, la fel de clare:

1. Apetit sexual scazut

Cele mai multe probleme asociate cu scaderea nivelului de testosteron la femei sunt legate de viata sexuala: scaderea apetitului sexual, dificultatea de a atinge orgasmul si lubrifiere vaginala slaba. Din pacate, aceste simptome sunt deseori confundate cu alte probleme, precum stresul, depresia sau perimenopauza, ceea ce te impiedica sa obtii ajutorul de care ai nevoie.

2. Slabiciune musculara si reducerea densitatii osoase

Slabiciunea musculara poate fi un semn al nivelului scazut de testosteron la femeile care fac sport, care au o rutina regulata de miscare sau care au slujbe ce necesita efort fizic. Pe termen lung, testosteronul scazut va afecta densitatea minerala osoasa, dar acest lucru nu va fi vizibil decat in cazul producerii unei fracturi.

3. Oboseala si lipsa de motivatie

Lipsa de vitalitate apare cand nivelul de testosteron este scazut, la fel si lipsa de motivatie. Acestea pot duce la insomnie si la alte tulburari ale somnului.

4. Tulburari ale dispozitiei

Testosteronul scazut poate provoca tulburari ale dispozitiei, incluzand depresie si nervozitate. Pot fi observate si tulburari ale functiei cognitive, precum lipsa de concentrare si problemele de memorie.

Foto: freepik.com