Ne dorim sa avem belsug si sa ne bucuram de delicatesele de sezon, dar e bine sa fim atente la risipa alimentara de Craciun.
10 sfaturi pentru a reduce risipa alimentara de Craciun
Alege dintre aceste trucuri ce ti se potriveste si adapteaza-le la obiceiurile familiei tale.
1. Fa lista de cumparaturi
Si nu te abate de la ea. Magazinele sunt pline de tentatii in aceasta perioada si va fi mai usor sa nu te lasi ispitita daca ai lista cu ingredientele de care ai nevoie. Daca vei cumpara extra, fie vei manca prea mult, fie vei arunca.
2. Discuta cu familia un plan de meniuri
Pentru a nu avea pe masa trei feluri diferite de salata boeuf, stabileste impreuna cu familia si prietenii ce gateste fiecare. Nu doar ca evitati risipa alimentara de Craciun, dar veti cheltui mai putini bani si veti munci mai putin, daca fiecare gateste cate ceva. Si inca o idee care te-ar putea ajuta: chiar daca nu petreci ziua de Craciun cu anumite persoane, sa zicem o vecina, o colega de serviciu sau o prietena, puteti sa va impartiti sarcinile si sa dublati cantitatea de la o reteta si apoi sa impartiti mancarea. De exemplu, tu faci mai multa salata aperitiv si ea face mai multe fursecuri. Le impartiti si astfel va e mai simplu.
3. Roaga-ti apropiatii sa nu aduca anumite produse
De exemplu, dulciuri. Mai ales daca ai copii, stii ca toata lumea are tendinta de a le darui ciocolate sau bomboane. Din pacate, acestea nu vor fi toate consumate si ajung la gunoi. Discutand deschis cu cei din jur eviti acest lucru.
4. Nu te mai gandi la Craciun ca la o singura zi
Vremurile s-au schimbat si acum nu mai este nevoie sa mancam sarmale sau toba doar de Craciun. Avem tendinta de a ingramadi toate felurile speciale intr-o singura zi si mereu ramane mancare. Alege doar cateva preparate pentru data de 25 decembrie, cand are loc masa festiva. Restul specialitatilor pot fi facute oricand in aceasta iarna, chiar si in ianuarie si februarie. De ce sa nu extinzi aceasta bucurie culinara fara a te forta sa mananci exagerat de Craciun sau sa arunci mancare?
5. Renunta la felul principal
Suna ciudat? Scoate din meniu friptura de porc si ciorba. Pe acestea le poti manca oricand pe timpul anului. Opteaza pentru mancare de tip bufet suedez. Si daca te intrebi… da, sarmalele pot fi asezate intr-un bufet suedez. Pastreaza portiile mici, nu gati mult din fiecare preparat, astfel incat sa se consume toate.
6. Congeleaza pentru a evita risipa alimentara de Craciun
Organizeaza-te din timp si gandeste-te la cat s-a mancat in anii trecuti. Respecta acele cantitati. Totusi, daca ramane mancare, pune-o la congelator in caserole sau pungi speciale pentru vidat. Poti apoi sa le reincalzesti si sa te bucuri de aromele festive.
Reteta de pui la tigaie care cucereste pe oricine. Nu degeaba se numeste „casatoreste-te cu mine”
7. Atentie la termenele de valabilitate
Cand mergi la cumparaturi, asigura-te ca alegi putine produse perisabile si ca mancarea va rezista macar o saptamana. Produsele ambalate ar trebui sa expire mai tarziu, asa ca nu le desface pe toate si ce ramane nemancat va putea fi depozitat in camare.
8. Organizeaza o masa de sarbatoare la locul de munca
Discuta cu cei mai apropiati colegi si stabiliti ca atunci cand reveniti la munca sa aduceti anumite preparate festive. In acest fel, ce ramane de la masa de sarbatori va fi numai bun pentru zilele mai lente de la serviciu pe care le avem cu totii intre Craciun si Revelion.
9. Doneaza
Daca ai prea multe este intotdeauna o idee buna sa imparti cu cei mai putin norocosi. In ziua de Craciun si in zilele de dupa, fa pachete cu mancare si mergi in locurile din orasul tau unde stii ca se afla oameni nevoiasi. Acestia se vor bucura din suflet de gestul tau, iar tu vei avea parte de implinire sufleteasca.
10. Gateste cu resturi
Americanii le spun leftovers si au o multime de retete creative care implica resturile de la mesele festive. Fa senvisuri cu ce ramane de la aperitive, refoloseste carnea intr-o tocana care sa te incalzeasca in zilele reci sau prepara salate. Nu lasa nimic nefolosit si astfel vei evita risipa alimentara de Craciun.
Sarbatori fericite!
Foto: depositphotos.com