Diferenta dintre anxietate si frica. Perspective eronate despre cum este sa traiesti cu anxietate

1
De Alice Papuc
30 dec. 2023

Anxietatea nu este acelasi lucru cu frica, si este important sa faci distinctia dintre acestea.

Termenul de „anxietate” este adesea folosit pentru a descrie o serie de emotii si trairi, pornind de la griji de zi cu zi si pana la temeri autentice. Cu toate acestea, oamenii gresesc atat in ceea ce priveste diferenta dintre anxietate si frica (pentru ca cei mai multi nu o cunosc), cat si in ceea ce priveste modul in care anxietatea iti poate modela perceptiile si iti poate afecta abilitatile de a face fata anumitor situatii.

Diferenta dintre frica si anxietate

Este important sa facem diferenta intre cele doua, pentru ca frica este un sentiment mult mai comun si mult mai putin problematic. De ce spun asta?

Pentru ca anxietatea te poate face sa supraestimezi sansele ca anumite evenimente sa se intample. De exemplu, stim cu totii ca avioanele sunt mult mai sigure decat masinile, si cu toate acestea, o persoana poate resimti o anxietate profunda in momentul in care paseste intr-un avion.

Mai mult decat atat, anxietatea te face sa iti subestimezi sansele de a face fata unei anumite situatii (de exemplu, vorbitul in public). Stim cu totii ca lumea nu se termina daca faci o greseala, insa o persoana anxioasa ajunge sa simta ca nu este capabila de nimic.

Lucrul care te impiedica sa iti gasesti sufletul pereche, oricat de mult iti doresti

Anxietatea iti activeaza raspunsul de “fugi sau lupta”

Anxietatea o resimti, in general, in corp. Frica, in schimb, stii ca este mai mult “in capul tau”. Anxietatea poate fi atat de puternica, incat iti poate activa instinctul de “fugi sau lupta”.

Mai mult decat atat, anxietatea este o senzatie “vaga”, spre deosebire de teama, care reprezinta un raspuns legat de un lucru concret, un lucru care nu merge bine. Astfel, este mult mai usor sa actionezi atunci cand te temi, decat sa te confrunti cu o amenintare care te face anxios si care nu este una palpabila. Acestea fiind spuse, gestionarea anxietatii poate presupune tehnici mai complexe, pe termen lung, precum terapia, respiratia constienta sau meditatia.

Si chiar daca atat teama, cat si anxietatea iti pot afecta viata cotidiana, anxietatea iti poate afecta calitatea vietii pe termen lung, fiind mult mai persistenta.

De cele mai multe ori, oamenii cred ca trebuie sa evite lucrurile care ii fac sa se simta anxiosi

Nimic mai gresit! Desi tu crezi ca iti faci un bine pentru ca te protejezi, cu cat eviti mai mult lucrul care iti provoaca anxietate, cu atat el capata mai multa putere si devine mai infricosator si mai intimidant pentru tine.

Atunci cand nu iti gestionezi anxietatea, te gandesti direct la cel mai rau scenariu posibil. Exista intotdeauna un lant de lucruri care trebuie sa se produca astfel incat sa se provoace cel mai rau scenariu posibil. Cu toate acestea, cand suferi de anxietate, uiti acest lucru. Solutia este sa incerci sa te expui treptat la acele lucruri de care te temi. Ia-ti inima in dinti si iesi din zona ta de confort, chiar daca este un proces intimidant. Cu cat eviti mai mult, cu atat ajuti sa simti ca nu poti. La nevoie, cere ajutorul unei persoane dragi sau adreseaza-te chiar unui terapeut.

Foto: depositphotos.com