Orice femeie trebuie sa stie asta despre infertilitate

1
De Alice Moisescu
5 nov. 2018

Varsta inaintata, stresul sau unele anomalii genetice sunt doar cateva dintre cele mai frecvente cauze ale infertilitatii.

Daca te confrunti cu aceasta problema, afla cum le poti gestiona cauzele astfel incat sa depasesti aceasta situatie delicata:

Fertilitatea si stresul

Stresul reprezinta o reactie a organismului la tot ce ne tulbura echilibrul. Nu este o boala, dar poate fi sursa unora.

Stresul fizic influenteaza ciclul menstrual si, implicit, fertilitatea, cauzand un dezechilibru hormonal. Exista, astfel, cazuri in care unele femei, din pricina stresului, nu au menstrutatie pret de cateva luni sau au o menstruatie neregulata, fapt ce le afecteaza fertilitatea. In cazul barbatilor, studiile au scos la iveala faptul ca stresul reduce numarul de spermatozoizi.

Este greu sa elimini stresul, dar nu imposibil sa faci fata provocarilor zilnice.

In acest interviu cu Eca Brady, doctor in Medicina Traditionala Chinezeasca, vei gasi multe informatii utile:

Varsta inaintata a partenerilor

Da, varsta inaintata a celor doi parteneri este cu siguranta un motiv de infertilitate. Din pacate, din ce in ce mai multe cupluri sunt preocupate de cariera in zilele noastre, isi doresc o stare materiala mai buna, dar si sa se convinga ca au o relatie de cuplu trainica si de durata, ca mai apoi sa se gandeasca sa isi asume si rolul de parinte.

Femeia se naste cu o rezerva de ovule ce incepe sa scada pe masura ce anii trec. Este un proces normal si ireversibil. Astfel ca, cel mai inalt punct al fertilitatii unei femei este in jurul varstei de 18-23 de ani si se stabilizeaza la 27-28 de ani. Declinul usor incepe abia dupa varsta de 30+ ani, iar dupa 40 de ani fertilitatea femeii scade dramatic.

Nici barbatii nu stau mai bine la acest capitol, fertilitatea incepand sa scada, la fel, dupa varsta de 40 de ani.

Cand apare diagnosticul de infertilitate

Atunci cand un cuplu nu poate concepe un copil dupa un an in care a intretinut raporturi sexuale regulate si neprotejate, poate fi considerat infertil. Statisticile spun ca, la nivel mondial, unul din sase cupluri primeste acest diagnostic.

Este un mit faptul ca femeia este „vinovata” ca nu poate avea un copil. Procentele sunt impartite in mod egal intotdeauna: 50% sunt cauze feminine si 50% sunt cauze masculine. Cele mai importante cauze feminine sunt trompele infundate ce apar ca urmare a infectiilor netratate ori afectiuni ale uterului, pe cand cea mai des intalnita cauza masculina este reprezentata de calitatea spermei: fie sunt prea putini spermatozoizi, fie calitatea acestora nu este una buna, fie amandoua.

Infertilitatea este o boala, iar cuplurile ar trebui incurajate catre informare, analize preventive si abordarea terapiilor medicale si psihologice.

Metode de tratare a infertilitatii

Sentimentele de vina si starea de tensiune permanenta pot distruge iremediabil relatia de cuplu. Tocmai de aceea, abordarea infertilitatii presupune o munca de echipa, ce solicita intelegere, rabdare si comunicare intre toti cei implicati: familie, prieteni, medici, specialisti si nu in ultimul rand, consilieri si psihologi.

Modalitatile de tratament ale infertilitatii includ: medicamente, chirurgie, inseminare artificiala si tehnologia reproducerii asistate (fertilizarea in vitro).

In peste 70% din cazuri, infertilitatea poate fi tratata cu ajutorul medicamentelor combinate cu interventia chirugicala.

Foto: Shutterstock.com