Potrivit unui sondaj efectuat la nivel national in Statele Unite, prevalenta sindromului colonului iritabil este in crestere. Cauza exacta a acestei afectiuni este necunoscuta, insa factori precum bacteriile, folosirea antibioticelor si stresul par sa joace un rol.
Potrivit unui studiu recent, cafeaua poate fi de ajutor. Cei care consuma aceasta bautura sunt cu 16% mai putin predispusi sa sufere de sindromul colonului iritabil, arata o meta-analiza pe mai multe studii la care au participat 432.000 de participanti, relateaza Mind Body Green.
Motivul exact al acestei legaturi inca nu este clar, dar, din fericire, alte studii pot oferi un raspuns. Totusi, aceste cercetari sugereaza ca mai multi compusi din cafea au proprietati antioxidante si antiinflamatorii.
Potrivit sistemului medical britanic (NHS), sindromul colonului iritabil este o afectiune raspandita care afecteaza sistemul digestiv si poate cauza simptome precum crampele la stomac, balonare, diaree si constipatie. Acestea tind sa apara si sa dispara cu timpul si pot dura mai multe zile, saptamani si chiar luni.
Alte studii analizate demonstreaza ca substantele din cafea ajuta la pastrarea integritatii barierei intestinale, pot avea efecte pozitive asupra microbiomului intestinal si ajuta la pastrarea permeabilitatii si mobilitatii intestinale. Toate aceste efecte ajuta la prevenirea sindromului colonului iritabil.
Totusi, cafeaua nu este utila daca cineva sufera deja de aceasta afectiune, spun cercetatorii. „Daca ai sindromul colonului iritabil, cafeaua poate inrautati situatia intestinelor si poate accentua simptomele”, a spus anterior nutritionista americana Abigail King pentru publicatia citata.
Ce se intampla in corpul tau daca bei cafea pe stomacul gol, potrivit unui specialist
Cafeaua poate actiona ca un laxativ natural, intrucat creste activitatea colonului, astfel ca trebuie sa ai grija daca suferi de aceasta afectiune.
Chiar si daca este bauta doar pentru a preveni sindromul, e bine sa folosesti boabe cu continut ridicat de polifenoli si antioxidanti si fara componenete potential daunatoare precum pesticidele si mucegaiul.
Trebuie retinut ca fiecare persoana este diferita, iar radacinile sindromului colonului iritabil sunt inca necunoscute.
Daca te confrunti periodic cu complicatii digestive sau crezi ca poti avea sindromul colonului iritabil, urmeaza sfaturile medicului tau.
Foto: Freepik.com