De la Helen Mirren si Jane Fonda pana la George Clooney si Anderson Cooper, multe celebritati imbratiseaza incaruntirea ca pe ceva natural. Dar ce faci daca nu esti inca pregatita sa-ti accepti firele albe de par? Exista vreo sansa sa impiedici aparitia lor?
EatingWell are vesti bune: cercetatorii au descoperit ca e posibil nu doar sa previi incaruntirea, ci si sa inversezi tendinta de aparitie a firelor de par argintii prin adoptarea unor obiceiuri ce tin de stilul de viata.
De ce incaruntim
Mai intai, sa vedem de ce apar firele carunte de par. Pe masura ce fiecare suvita creste, tot parul trece printr-un ciclu de regenerare si pe urma moare, iar ciclul se repeta din nou si din nou, cat timp foliculii raman activi. Daca acestia devin inactivi, apare alopecia.
Cu varsta si pe masura ce sunt supusi la factori de stres, foliculii incep sa produca mai putina culoare in fiecare faza. Genele noastre determina partial cand anume incepem sa incaruntim. De fapt, potrivit Bibliotecii Congresului SUA, sansele noastre sa incaruntim cresc, in medie, cu 10 pana la 20% in fiecare deceniu dupa 30 de ani.
Parul este initial alb si pe masura ce e produs, organismul adauga culoare naturala sub forma de melanina. Exista doua tipuri de pigment de par:
– inchis (eumalanina)
– deschis (pheomelanina)
Acestea se combina pentru a produce numeroasele nuante ale parului pe care le vedem la noi insine sau la celelalte persoane, de pilda roscat, castaniu, negru sau blond.
Potrivit unui studiu din 2023 publicat de International Journal of Molecular Sciences, cercetatorii cred ca organismul are un „ceas melanogenic” care incetineste sau opreste aceasta activitate de colorare a firelor de par. „Ceasul” este controlat de ADN-ul nostru, dar poate fi ajustat cu ajutorul mediului in care traim.
„E un proces natural, un proces legat de varsta prin care celulele care produc pigment incep sa moara, lasand tot mai putina culoare de adaugat cand parul creste, lipsind eventual complet parul de culoare, adica gri”, explica dermatologul Ted Lain, de la clinita Sanova Dermatology din Austin, Texas.
5 moduri prin care poti preveni incaruntirea parului
Desi nu putem influenta aspectul genetic al procesului de incaruntire, cateva schimbari simple in stilul de viata te pot ajuta sa previi aceasta faza, spun expertii.
„O dieta sanatoasa si stilul de viata nu sunt bune doar pentru starea de bine in general, ci si pentru sanatatea pielii si a parului tau”, spune Lain.
Dovezile stiintifice au conturat cateva strategii prin care poti preveni sau incetini procesul de incaruntire.
Tine stresul sub control
„Noi cercetari sugereaza ca depigmentarea sau incaruntirea parului sunt declansate de stres si de inflamatia provocata de stres”, spune Julie Upton, cofondatoarea companiei Appetite for Health din San Francisco.
Un studiu din 2020 publicat de International Journal of Trichology a descoperit ca stresul oxidativ (dezechilibrul dintre antioxidanti si radicalii liberi din corp care lezeaza celulele si tesuturile si accelereaza imbatranirea) au legatura cu incaruntirea prematura.
Fumatul este, de asemenea, un factor cheie in ecuatia stresului oxidativ si este corelat cu incaruntirea prematura la toate grupele de varsta.
Cu timpul, stresul cronic din orice sursa poate duce la inflamatie cronica, iar aceasta poate bloca celulele care produc melanina, scurtand si ciclul de crestere al firelor de par, potrivit unui studiu din 2018 publicat de Annals of Dermatology.
Practicarea unor activitati care reduc stresul, precum yoga sau plimbarile, poate fi un mod minunat de a incepe sa tii sub control nivelurile de stres.
Adapteaza-ti dieta
Ceea ce mananci poate favoriza inflamatiile sau le poate combate, spune Upton. „O dieta care te ajuta sa reduci inflamatiile poate ajuta sa protejezi celulele responsabile de pigmentarea parului tau. O dieta bogata in zaharuri adaugate, alimente procesate si grasimi saturate este cunoscuta drept pro-inflamatorie. Un plan alimentar vegetarian cu putin zahar adaugat si putine proteine de origine animala este considerata anti-inflamatorie.”
Dieta care stimuleaza productia de melanina si previne aparitia firelor albe de par
In aceste conditii, Upton sugereaza consumul mai multor fructe si legume bogate in antioxidanti, care pot neutraliza reactiile cu impact negativ asupra celulelor responsabile de mentinerea pigmentului in foliculii de par, spune Upton.
Cateva optiuni potrivite includ:
– fructele de padure;
– verdeturile de culoare cat mai inchisa;
– strugurii rosii sau vinul rosu (consumat cu moderatie);
– verdeturile proaspete si aromate.
Daca este posibil, limiteaza aceste alimente si bauturi care provoaca inflamatii:
– sucuri si alte bauturi indulcite;
– bomboabe si alte dulciuri;
– deserturi comerciale;
– alimente procesate, bogate in grasimi, precum sunca, carnatii si salamul.
Consuma suficiente vitamine si minerale
Deficitul unor vitamine si minerale poate contribui, de asemenea, la incaruntirea parului, arata Lain. „Asigura-te ca ai un nivel adecvat de vitamina D3 si vitamina B12, intrucat deficientele acestora poate accelera incaruntirea”, explica ea.
Alti micronutrienti importanti pentru sanatatea parului sunt vitamina B, vitamina A, zincul, fierul, cuprul, seleniul si magneziul.
Desi suplimentele pot acoperi carentele, sursele alimentare sunt cele mai indicate. Iata care sunt cele mai bune alimente pentru acesti nutrienti:
Vitamina D: pastrav, somon, ciuperci, lapte, oua;
Vitamina B12: ficat de vita, fructe de mare, ton, drojdie nutritiva, somon;
Vitamina E: ulei de floarea soarelui, migdale, alune de padure, arahide, spanac;
Vitamina A: ficat de vita, cartofi dulci, spanac, morcovi, branza ricotta, pepene galben;
Zinc: stridii, friptura de carne de vita, crab, raci, cotlet de porc, fasole;
Fier: carne de vita, verdeturi de culoare inchisa, cereale, stridii, fasole alba, ciocolata neagra, linte;
Cupru: ficat de vita, stridii, ciocolata neindulcita, cartofi, ciuperci shiitake;
Seleniu: nuci braziliene, ton, halibut, sardine, creveti;
Magneziu: seminte de dovleac, seminte de chia, migdale, spanac, caju.
Protejeaza-ti parul
Dincolo de efectul intern, ceea ce infrunta parul in exterior conteaza, de asemenea. „Adopta obiceiuri sanatoase. Incearca sa eviti folosirea repetata a tratamentelor termice si chimice care pot afecta parul si celulele de pigmenti. Limiteaza expunerea sau protejeaza-ti parul de toxine si poluanti, iar cand este posibil protejeaza-ti parul de soare acoperindu-ti capul cu o palarie sau o esarfa”, recomanda Lain.
Folosirea unui pieptene cu dinti rari (in locul unei perii dese, mai ales cand parul este ud), limitarea folosirii instrumentelor de incalzire a parului si spalarea parului cu o frecventa mai redusa sunt alte moduri in care iti poti proteja podoaba capilara si o poti mentine sanatoasa cat mai mult.
Ai grija la unele semne
Unele tulburari ale sistemului imunitar si ale functionarii tiroidei pot fi asociate cu incaruntirea prematura, potrivit unui studiu publicat in 2018 de International Journal of Trichology.
Fii atenta la semnalele timpurii si fa-ti constant analizele de baza. Daca simti ca ceva nu este in regula cu parul sau scalpul tau, fa-ti programare pentru o consultatie la dermatolog.
Foto: freepik.com