Dieta GAPS este considerata remediul matural pentru autism, depresie si tulburari de comportament si a fost creata de catre dr. Natasha Campbell ca un remediu natural pentru o serie de boli neurologice, dupa ce a fost folosita pentru a trata un pacient bolnav de autism.
Dieta este bazata pe cartea “Gut and Psychology Syndrome” (GAPS), scrisa de Dr. Campbell-McBride si care a avut la baza ideea de a crea “un regim alimentar in care carbohidratii sa aiba un rol cat mai mic”.
Dieta este foarte restrictiva si presupune eliminarea cerealelor, a lactatelor pasteurizate, a carbohidratilor rafinati si a legumelor bogate in amidon. “In schimb, sunt favorizate alimentele bogate in nutrienti care sunt usor de digerat.”
Suna bine, nu-i asa?
Lucrurile insa nu stau tocmai asa. Exista foarte putine informatii certificate despre aceasta dieta iar dintre studiile realizate, niciunul nu indica efectul curativ sustinut de dr. Campbell-Mc Bride.
Ce inseamna dieta GASP?
Despre dieta GASP se spune ca imbunatateste digestia si vindeca o afectiune care se numeste “sindromul intestinului permeabil”, care inseamna ca, teoretic, intestinul curge. Acest lucru cauzeaza afectiuni cum sunt tulburarea compulsiv-obsesiva sau depresia.
“Din cauza faptului ca intestinul este permeabil, toxinele ajung in fluxul sanguin si contribuie la declansarea unor boli cum sunt autismul, depresia si ADHD”, sustine dr. Rabia De Latour, medic gastroenterolog la NYU Langone Health.
Ideea care sta la baza dietei GASP este aceea ca, vindecand permeabiltatea intestinului, se elimina riscul ca toxinele sa ajunga in corp, tratand in felul acesta afectiunile neurologice cauzate de instestinul permeabil.
Care este procedeul de functionare al dietei GASP?
Dieta GASP este impartita in 6 etape, in fiecare dintre ele avand voie sa consumi doar anumite alimente. Durata fiecarei etape depinde de felul in care reactionezi, mai ales atunci cand vine vorba de schimbarile intervenite in consistenta scaunului si diaree.
Cele 6 etape sunt urmatoarele:
Etapa 1: supa de carne sau de peste, facuta in casa, la care se adauga probiotice si ceai de ghimbir.
Etapa 2: Se adauga galbenusuri crude de oua organice precum si tocane de legume cu carne.
Etapa 3: Se adauga avocado crud, oau jumari gatite in grasime de rata sau unt degresat si legume fermentate.
Etapa 4: Se adauga ulei de masline presat la rece, sucuri de legume proaspat stoarse, migdale macinate si se introduc treptat diverse tipuri de carne.
Etapa 5: Se adauga legume crude si sucuri de fructe, proaspat stoarse.
Etapa 6: Se introduc fructele crude si alte dulciuri care sunt permise in cadrul dietei.
Alimentele care pot fi consumate in cadrul dietei GASP sunt: carnea de la animale crescute cu iarba si fara hormoni de crestere, legumele cultivate organic, fructele consumate ca atare, alimente fermentate, peste si crustacee, ouale ecologice, supa de oase la fiecare masa, grasime animal la fiecare masa. Sunt interzise alimentele procesate, inclusiv toti carbohidratii rafinati.
Dieta GASP vindeca intr-adevar bolile mentionate?
Nu exista date medicale care sa sustina eficacitatea dietei GASP in tratarea bolilor mentionate. “Nu numai ca nu exista nicio dovada care sa sustina aceasta afirmatie, dar nici macar existenta sindromului de intestin permeabil nu a fost inca dovedita”, a afirmat dr. De Latour.
“Cred ca este o mare nebunie sa afirmi ca o dieta poate sa vindece un sindrom a carui existenta nu a fost dovedita si care, mai departe, va duce la vindecarea unor boli determinate de acest sindrom”, a incheiat dr. De Latour.
Mai mult, aceasta dieta elimina alimente sanatoase si favorizeaza consumul unei cantitati mari de zeama de oase, ceea ce conduce la cresterea nivelului anumitor indicatori din sange.
Foto: Shutterstock.com