Ce se intampla in corpul tau cand renunti la cofeina? 5 efecte benefice pentru intreg organismul

1
De Georgiana Dorobantu
8 feb. 2024

Iti incepi ziua cu o cafea, iti mai faci o ceasca atunci cand ajungi la birou si poate ca bei o bautura carbogazoasa pe baza de cofeina dupa masa de pranz, ca sa scapi de starea de somnolenta care apare dupa ce mananci.

Daca abia acum realizezi cat de multa cofeina consumi, afla ca nu esti singura. Potrivit unui studiu realizat in 2023, citat de self.com, intre 80% si 90% dintre persoanele intervievate consuma cofeina cu regularitate.

Cu toate acestea, probabil esti constienta de efectul negativ pe care il are consumul exagerat de cofeina asupra ta – de la starile de anxietate si nervozitate, pana la senzatia de agitatie, durerile de cap sau insomnie.

Introvertitii pot fi mai sensibili la alcool, cofeina si muzica, se arata intr-un studiu

Specialistii spun ca un consum de 400 mg de cofeina pe zi – ceea ce inseamna aproximativ patru cesti de cafea – este considerat excesiv.

Pentru ca este un ingredient comun, care se gaseste in mod natural in cafea, ceai negru sau ceai verde, dar este adaugata si in bauturile energizante sau sucuri, este usor sa uitam ca pana, la urma, cofeina este un drog. De aceea iti poate fi dificil sa renunti la ea si te poti confrunta cu unele simptome de sevraj.

„Atunci cand o persoana care consuma cu regularitate cofeina incearca sa renunte la ea, pot sa apara simptome de sevraj care dureaza de la trei pana la sapte zile”, spune medicul Jennifer Temple, specializat in studii asupra cofeinei, citat de Self. Printre acestea se numara dureri de cap, stare de somnolenta si nivel scazut de energie.

Iata care sunt beneficiile de care te vei bucura daca renunti la cofeina:

 

Calitatea somnului se imbunatateste

Dupa cum stii, cofeina iti afecteaza somnul. De fapt, unele studii au aratat ca iti reduce durata somnului cu pana la 45 de minute in fiecare noapte. Iar daca nu dormi suficient vei compensa ziua urmatoare cu mai multa cafea, ceea ce creeaza un cerc vicios. Cofeina poate ramane in organism cateva ore dupa consum, astfel ca este posibil sa ii resimti efectele si pe timpul noptii.

6 alternative pentru cafea care iti vor da energie pe tot parcursul zilei

Indiciile ca somnul tau ar putea fi afectat de cofeina sunt dificultatea de a adormi, dureri de cap, senzatie de greata sau o stare de nervozitate. Daca renunti la cofeina, poti sa adormi mult mai repede, spune medicul.

Vei scapa de durerile de cap

Cofeina poate contribui semnificativ la aparitia durerilor zilnice sau cronice de cap. Poate sa declansaze migrene in cazul persoanelor predispuse, potrivit Fundatiei Americane pentru Migrene. Daca te confrunti cu astfel de probleme, sa renunti la cofeina ar putea parea solutia imediata de a scapa de ele. Insa nu se intampla imediat asa, in special din cauza simptomelor de sevraj. Durerile de cap se pot inrautati in primele zile in care nu consumi cofeina.

Cofeina ingusteaza vasele de sange de la nivelul creierului, iar „lipsa brusca de cofeina, in special daca bei in fiecare zi sau bei prea multa, poate declansa o serie de schimbari care duc la dilatarea vaselor de sange, care contribuie la aparitia durerilor de cap”, spune medicul nutritionist Rachel O’Connor.

Poti incerca sa renunti treptat la cofeina, pe o durata de una sau doua saptamani, in loc sa renunti brusc.

Axietatea si starea de agitatie vor fi reduse

Cofeina nu este cea mai substanta pentru sanatatea ta mentala: poate stimula sistemul nervos, provocand anxietate, iar persoanele care se confrunta cu atacuri de panica sunt mai predispuse sa sufere un astfel de episod dupa ce au consumat cofeina.

Adevarul despre cofeina: calmeaza sau provoaca durerile de cap? Ce cred expertii

„In cazul unor persoane anxietatea poate fi accentuata de cofeina, in special atunci cand este consumata in exces”, spune O’Connor. Aceste persoane se pot confrunta cu tremur la nivelul muschilor, agitatie si un ritm cardiac accelerat, care ar putea duce ulterior la accentuarea anxietatii.

Este posibil sa ai astfel de senzatii dupa numai cateva guri de cafea, in timp ce alte persoane pot consuma pana la trei cafele inainte de a simti acea stare de agitatie. Iar acest lucru are legatura cu sensibilitatea fiecaruia la cofeina. Dar cu siguranta te vei simti mai calma si starile de agitatie si anxietate vor fi semnificativ reduse daca renunti la cofeina.

Simptomele de reflux gastroesofagian ar putea sa scada

Daca te confrunti cu arsuri stomacale, cunoscute si sub denumirea de reflux gastroesofagian, renuntarea la cofeina, si in special la cafea, ar putea fi benefica. Cafeaua accentueaza aciditatea stomacala in cazul unor persoane si renuntarea la aceasta bautura te poate ajuta.

Cu toate acestea, refluxul gastroesofagian ar putea sa nu fie cauzat numai de cafea in cazul tau. Pentru a descoperi daca este cauzat de cafea, medicul recomanda sa o elimi timp de o saptamana si sa observi efectele.

Dintii tai vor fi mai sanatosi si mai albi

Cofeina este un diuretic, ceea ce inseamna ca duce la eliminarea apei din organism. Dar in acelasi timp iti poate usca gura. Scaderea cantitatii de saliva are efecte negative asupra danturii. Saliva nu doar ca are un continut de minerale care previn aparitia cariilor, dar ajuta si la eliminarea resturilor alimentare de pe dinti si gingii. O cantitate prea mica de saliva poate sa cauzeze „un dezechilibru in microbiomul oral”, spune medicul dentist Chrystle Cu. „Reducerea cantitatii de cofeina ajuta la combaterea gurii uscate, ceea ce inseamna o sanatate orala mai buna”, adauga specialistul.

De asemenea, cafeaua, principala sursa de cofeina, pateaza dintii si le ofera un aspect ingalbenit. Daca renunti la cafea, dintii tai isi vor recapata albul stralucitor.

Foto: freepik.com