Afirmatiile si gandirea pozitiva chiar functioneaza, spun expertii. Iti imbunatatesc sanatatea, te ajuta sa fii mai fericita si sa ai succes

1
De Georgiana Dorobantu
8 feb. 2024

Inca din copilarie suntem invatati aceasta regula importanta: „Trateaza-i pe ceilalti asa cum vrei sa fii tratat”.

Dar ironia este ca nici macar noi insine nu ne tratam asa cum am vrea sa fim tratati. Un sondaj realizat in anul 2023 a descoperit ca in medie, o persoana are aproximativ 11 ganduri negative legate de corpul lor sau propria persoana. Tocmai de aceea trebuie sa descoperim puterea afirmatiilor pozitive.

„Autodiscursul poate fi descris in mai multe moduri. Paate fi pozitiv, negativ, sanatos, nesanatos, constructiv sau critic”, spune terapeutul Willow McGinty, citat de popsugar.co.uk. „Sa ai un discurs interior pozitiv inseamna ca tonul in care iti vorbesti sau vorbesti despre tine este afirmativ, bland, de sustinere”, adauga specialista.

Beneficiile gandirii pozitive asupra sanatatii mintale si fizice

Sa mentii o atitudine pozitiva in mintea ta te ajuta pe moment, cat si pe termen lung, spune McGinty. „Discursul interior pozitiv face ca lucrurile simple sa devina mai placute si cele dificile mai usor de gestionat”, adauga ea.

De exemplu, zilele de luni. Foarte multi oameni se confrunta cu anxietatea de duminica si se gandesc cu groaza la inceputul unei noi saptamani de lucru. „Daca discursul tau interior suna astfel ‘Urasc zilele de luni. Maine va fi o zi oribila’, probabil acea zi va fi conforma asteptarilor tale”, spune experta. „Este numit bias de confirmare. Avem tendinta de a ne descrie experientele in moduri care ne confirma credintele, in loc sa le combatem, pentru a face lumea mai usor de inteles”, explica terapeutul.

Care este cea mai importanta relatie din viata ta si cum sa o dezvolti

Dar atunci cand esti constienta de monologul tau interior, ai sansa de a-l schimba. „Daca gandurile tale suna asa ‘Am oportunitatea sa ma relaxez in seara asta si maine va fi inceputul unei noi saptamani, cu noi oportunitati de a straluci’ ai sanse mai mari de a incerca sa te ridici la nivelul acelor asteptari si sa-ti confirmi aceasta convingere”. Te poti preface ca ai ganduri pozitive pana cand ajungi sa le ai cu adevarat, mai spune experta.

Persoanele care au o gandire pozitiva sunt mai reziliente, increzatoare si multumite de vietile lor

Aceasta putere de a-ti schimba monologul interior are un impact major asupra prezentului, iar in acelasi timp iti poate oferi o gandire mai sanatoasa si pe termen lung. Gandirea pozitiva te va ajuta sa iti faci mai putine griji. Avand in vedere ca ingrijorarea permanenta si stresul pot duce la probleme de sanatate precum tensiune arteriala crescuta, afectiuni cardiace si cresterea nivelului de cortizol, aceasta schimbare in modul de gandire te ajuta sa-ti imbunatatesti sanatatea.

6 semne ca ai o mentalitate de campion

Studiile au aratat ca acest tip de gandire de autosustinere are si efecte fizice, nu doar psihologice. Un studiu realizat in anul 2022 asupra unui numar de 258 de gimnaste a descoperit ca performantele ridicate pot fi prezise de discursul interior pozitiv, in timp ce discursul negativ a fost asociat cu o performanta slaba.

Cum sa practici gandirea pozitiva

Discursul interior pozitiv este ca un muschi si il poti face mai puternic la fel ca in cazul unui muschi: in timp, si prin exercitii. Terapeutul Willow McGinty spune ca potrivit terapiei cognitiv comportamentale fiecare gand negativ pe care il ai despre tine isi are originea in convingerile tale de baza. „Aceste convingeri personale apar in copilarie sau adolescenta si pot suna astfel ‘Nu sunt suficient de bun’ sau ‘Nimic din ceea ce fac nu este suficient'”, spune experta.

Sa pui la indoiala aceste convingeri – singura sau cu ajutorul unui terapeut – este partea esentiala a calatoriei catre un discurs interior pozitiv. „Pentru cei mai multi dintre noi este dificil sa facem asta singuri, in special daca acea convingere este puternic inradacinata. Consilierii si terapeutii te pot ajuta sa depasesti acest tipar de gandire negativ la adresa ta, deci nu iti fie teama sa ceri ajutor”, declara McGinty. Ea mai spune ca un jurnal poate fi varianta care te poate ajuta, daca terapia nu este o optiune pentru tine in prezent.

Ca sa pui la indoiala un gand negativ pe care il ai despre tine, ia un jurnal sau o agenda si descrie aceste puncte:

Identifica gandurile negative, critice si nesanatoase pe care le ai despre propria persoana
Eticheteaza-le ca fiind negative
Ofera dovezi ca nu sunt adevarate.
Scrie punctul de vedere opus (sau gandeste-l)
Schimba gandul astfel incat sa devina constructiv, sanatos si sa iti fie util.

Oamenii care stiu cum sa-si regleze emotiile evita aceste 3 obiceiuri nesanatoase

Daca nu ai timp sa faci acest exercitiu de mai multe ori pe zi, McGinty spune ca sunt si alti pasi mai mici, dar cu impact, pe care ii poti face pentru a-ti „remodela” gandirea. „La inceput iti poate fi de ajutor sa scrii pur si simplu ganduri despre tine pe durata a catorva zile, fara sa incerci sa le schimbi. Fii atenta la limbajul pe care il folosesti pentru a te descrie. Dupa cateva zile, subliniaza cuvintele critice, negative si nesanatoase si inlocuieste-le cu alternative mai blande”, spune terapeuta.

De asemenea, ea sugereaza sa iti faci o lista de afirmatii pe care sa le folosesti cand ai zile proaste si mintea devine cel mai mare dusman al tau. De exemplu, iti poti spune „Tot ce am nevoie se afla in interiorul meu”, „Mintea mea este calma si relaxata” sau „Merit sa primesc tot ce imi doresc”.

Foto: freepik.com