Cele trei credinte limitative care te mentin intr-o bucla a nefericirii, explicate de un psiholog

1
De Cristiana Astefanoaiei
15 feb. 2024

Exista cateva obiceiuri care te fac sa gandesti total nesanatos.

Acestea provin din credinte limitative si reprezinta o sursa de suferinta. Nick Wignall, psiholog si autor, explica de ce este bine sa renunti la ele si cum poti sa-ti recapeti fericirea.

Trebuie sa ma simt bine cand fac lucrurile dificile in viata

Aici este vorba despre motivatie. Daca ai trait pana acum cu senzatia ca motivatia inseamna sa iti placa constant sa faci acele lucruri importante pentru evolutia si sanatatea ta, afla ca nu este chiar asa.

Atunci cand astepti sa fii motivata pentru a actiona, s-ar putea sa nu mai actionezi niciodata.

Vrei sa slabesti, dar nu iti gasesti determinarea sa o faci? Vrei sa evoluezi profesional, insa te pierzi in detaliile jobului actual? Ai vrea sa faci mai mult sport si speri sa vina o zi in care sa ai super chef de exercitii?

Acest tip de gandire promoveaza nefericirea, pentru ca vei trai intr-o permanenta asteptare. Astepti ca acele lucruri sa se simta bine, sa ai dispozitie pentru ele.

Oamenii fericiti cred ca motivatia se construieste, adica este ceva ce se afla in mare parte sub controlul lor, spune psihologul Nick Wignall.

Ei stiu ca cea mai buna modalitate de a-si indeplini cele mai importante obiective si aspiratii – de la pierderea in greutate la construirea unei casnicii satisfacatoare – este de a genera un flux constant de motivatie pentru ei insisi, facand lucruri dificile, dar semnificative, indiferent de cum se simt.

Trebuie sa-ti demonstrezi tie insati ca este posibil sa faci lucruri dificile fara sa te simti motivata. Si, ca orice provocare dificila, trebuie sa incepi de la mic la mare si sa avansezi, sporindu-ti treptat increderea pe parcurs.

10 metode prin care sa iti cresti increderea in fortele proprii si sa te iubesti mai mult

Credinte limitative: trebuie sa fiu dura cu mine pentru a avea succes

Atunci cand convingerea ta de baza este ca succesul vine doar daca esti dura cu tine insati, este usor sa cazi in obiceiul de a vorbi negativ despre tine insati, impreuna cu toata depresia si anxietatea care o insotesc.

Daca pentru tine, „incurajarea” inseamna sa-ti spui vorbe grele pentru a te „motiva”, iti provoci singura nefericire.

Nick Wignall a numit asta Teoria sergentului de instructie a motivatiei. Cu alte cuvinte, ai in tine un sergent de armata care sta cu biciul pe tine pentru a face lucrurile corect.

Acesta apare inainte de o sedinta importanta, avertizandu-te sa nu o dai in bara. Sau este prezent in mintea ta cand ai uitat sa cumperi unt de la supermarket, spunandu-ti ca nu esti capabila de nimic bun.

Daca vrei sa fii fericita, alunga-l din viata ta.

Pentru a-ti schimba credintele limitative despre succes, trebuie sa-ti demonstrezi tie insati ca vei reusi in continuare sa ai succes si fara sergentul tau interior, explica psihologul. Fa pasi mici si ai curajul de a face anumite actiuni fara nicio presiune. Inscrie-te la un concurs doar pentru distractie, nu pentru a castiga. Cand gresesti ceva spune-ti ca va exista o data viitoare pentru a te descurca mai bine. Fii principalul tau sustinator, nu critic!

Principalul lucru pe care sa-l eviti daca vrei sa fii cu adevarat fericita, potrivit unui expert de la Harvard

Trebuie sa am succes pentru a fi iubita

Dintre toate credintele fundamentale distructive care ne impiedica sa fim fericiti, aceasta este cea mai tragica – si probabil cea mai comuna, spune psihologul Nick Wignall.

„Suntem impinsi de tot felul de membri ai familiei, profesori, prieteni si mentori bine intentionati sa mergem la scolile potrivite si sa obtinem cariera potrivita pentru a deveni de succes si apoi fericiti. Problema este ca, in copilarie, internalizam acest mesaj ca insemnand – oricat de irational ar fi – ca suntem valorosi si adorabili doar daca avem succes”, explica specialistul pentru YourTango.

Atunci cand esti atat de motivata si obsedata de realizari incat nu reusesti sa dezvolti alte surse de autoapreciere, iti pierzi identitatea.

Specialistul spune ca solutia nu este sa renunti la scopurile tale, ci sa-ti diversifici identitatea. Nu esti succesul. Esti sotia iubitoare, esti prietena buna, esti dansatoarea talentata. Esti mult mai mult decat realizarile tale! Asa ca pune suflet in acele planuri ale vietii tale care te fac cu adevarat fericita.

Foto: depositphotos.com