Traim vremuri in care creierul nostru este suprastimulat pe tot parcursul zilei. Primim constant informatii din mai multe surse, ceea ce la prima vedere poate parea un lucru bun, insa creierul nu poate sustine acest ritm de functionare. Am devenit dependenti de a afla constant ceva nou, de a invata un nou truc sau de a ne distrage de la problemele zilnice cu un video amuzant. In doar cinci minute poti afla despre un nou dezastru in lume, o crima comisa intr-un oras de care n-ai auzit, cum sa slabesti in trei zile, ce produs miraculos te scapa de celulita, cine pe cine a inselat in relatia X, ce jeansi se poarta, cum se face corect o genuflexiune etc. Aproape ca nu mai putem exista pur si simplu si, mai ales, nu ne mai putem plictisi. Am uitat ca a fi plictisit din cand in cand este un lucru absolut normal si sanatos pentru creierul nostru.
Ma gandesc din ce in ce mai des la asta. Nu mai stiu sa ma plictisesc. Si imi amintesc cu nostalgie de vremurile cand nu eram atat de lipita de telefon, cand pur si simplu stateam in pat cu o carte si asteptam sa ma sune o prietena – fara sa stiu daca va suna sau nu. Sau cand ma plimbam fara tinta pe strazi pe care nu le cunosteam si mi se parea fascinant sa observ lumea care ma inconjura.
Retelele de socializare ne schimba structura creierului
Social media a schimbat drastic modul in care comunicam, invatam si interactionam cu lumea, deci felul in care functioneaza creierul nostru, relateaza publicatia neulinehealth.com.
Potrivit Pew Research, mai mult de 69% dintre adulti si 81% dintre adolescenti folosesc retelele sociale zilnic, in timp ce peste 90% dintre adolescenti le folosesc mai mult de 4 ore pe zi. Capacitatea constanta de a accesa retelele sociale prin intermediul smartphone-urilor presupune o expunere a creierului la volume mari de stimulare. Asta inseamna ca neuronii nostri se activeaza pe tot parcursul zilei, schimband arhitectura neurologica a creierului nostru.
Cercetarile demonstreaza ca utilizarea regulata a retelelor sociale ne schimba structura creierului, functia si dezvoltarea cognitiva in trei sectoare cheie:
Atentia
Cand folosim aplicatii precum Facebook, Instagram sau TikTok, vedem o derulare nesfarsita de fotografii, videoclipuri, comentarii, aprecieri si tags. In timp ce procesam acest val constant de informatii, solicitarile si notificarile suplimentare ale aplicatiilor concureaza pentru atentie si ne pot determina sa jonglam cu mai multe canale media deodata.
Se poarta pantofii cu talpa plata in aceasta primavara: 5 optiuni stilate
Acest lucru ne pune creierul intr-o stare constanta de multitasking, impiedicandu-ne sa ne concentram si scurtandu-ne durata de atentie. Acest lucru duce la performante cognitive mai slabe si micsoreaza parti ale creierului asociate cu mentinerea concentrarii.
Memoria si procesarea informatiilor
Studiile sugereaza ca retelele sociale afecteaza capacitatea memoriei si felul cum ne amintim evenimentele. Milioane de oameni folosesc retelele sociale pentru a-si imortaliza si impartasi experientele, dar noi cercetari arata ca utilizarea aplicatiilor pentru a documenta o experienta ne face sa nu ne mai amintim cu acuratete ceea ce am trait.
Cercetatorii cred ca retelele sociale ne afecteaza memoria transactiva – modul in care creierul nostru clasifica informatiile si decide unde sa le stocheze. Odata cu aparitia retelelor sociale si a smartphone-urilor, stim unde sa gasim informatii sau dovezi despre un eveniment, asa ca nu mai pastram informatiile in memoria noastra.
Raspunsul social si emotional
Retelele sociale sunt facute pentru a crea dependenta, concluzioneaza cercetarile. Fiecare like sau comentariu pozitiv ii ofera un mic shot de dopamina creierului nostru, creand astfel cai de recompensa care ne fac sa ne dorim si mai multa validare externa.
Pe de alta parte, absenta aprecierilor si a comentariilor ne poate face sa ne simtim tristi, anxiosi sau deprimati, pentru ca nu primim acea doza de dopamina cu care am fost obisnuiti.
5 parfumuri cu note luxoase, intense (pentru femeia care nu se teme sa fie in centrul atentiei)
Cercetarile mai arata ca utilizatorii retelelor sociale, in special cei sub 30 de ani, se compara adesea cu cei pe care ii vad in online, punandu-si la indoiala valoarea de sine si propriul drum un viata.
Cum sa eviti suprastimularea provocata de retelele sociale
Daca te simti suprastimulata, coplesita sau simti ca nu mai poti face nimic fara sa iei telefonul in mana, pune in practica aceste sfaturi recomandate de specialistii neulinehealth.com:
Limiteaza timpul petrecut in online: acorda-ti doar 35-45 de minute pe zi si desemneaza o anumita ora din zi pentru a utiliza aplicatiile.
Preia controlul asupra telefonului: opreste notificarile atunci cand lucrezi la un proiect sau sterge acele aplicatii care iti provoaca dependenta.
Relaxeaza-ti mintea: in loc sa intinzi mana spre tableta sau telefon atunci cand ai timp liber, mai bine iesi la o plimbare de 15 minute in jurul blocului sau mediteaza intr-un colt linistit al casei, departe de telefon sau tableta.
Foto: Freepik.com