Iar daca te numeri printre acestea din urma, atunci probabil te vei bucura sa afli ca „fitness-ul lent” devine tot mai popular.
De fapt, potrivit Yahoo Health, cautarile pentru „exercitii mindful” au crescut cu 233% de la un an la altul, ceea ce inseamna ca tot mai multi oameni imbratiseaza ideea de exercitii care sunt benefice atat pentru corp, cat si pentru sanatatea mintala.
Iar acest lucru se intampla pentru ca desi exercitiile intense au beneficii pentru sanatate, studiile au aratat ca pot duce la cresterea brusca a nivelului de cortizol, hormonul stresului.
Antrenamentele lente, pe de alta parte, au efecte opuse si pot sa reduca nivelul de cortizol.
Ce este „fitness-ul lent”?
„Fitness-ul lent reprezinta dorinta noastra tot mai puternica de ‘slow living’ per total, care a inceput sa se manifeste si in rutinele noastre de fitness”, spune Martyn Oakey, specialist in cadrul Sports Direct, citat de Yahoo Health.
„Aceasta abordare spune ca poti inlocui exercitiile rapide si epuizante cu unele miscari lente, constiente, si poti sa te bucuri si asa de beneficiile unei forme fizice mai bune”, adauga expertul.
5 exercitii pentru sculptarea trupului pe care le poti face acasa, fara echipament
El mai spune ca aceasta schimbare se apropia tot mai mult de „o abordare holistica a starii de bine, care include atat corpul, cat si mintea”.
Cum sa practici fitness-ul lent
Adoptarea fitness-ului lent poate insemna lucruri diferite pentru fiecare persoana, fie ca te antrenezi cu regularitate, fie ca esti o persoana sedentara care vrea sa inceapa un program de exercitii fizice.
„Va depinde de rutina ta existenta de fitness si de scopurile tale – de la antrenamente de forta, la imbunatatirea flexibilitatii si pana la dorinta de a include practici de minfulness in viata ta. Cel mai bine este sa privesti elementele fundamentale care definesc fitness-ul lent si sa te gandesti cum pot fi incluse cat mai bine in propria ta rutina”, adauga specialistul.
Oakey spune ca fitness-ul lent inseamna „sa te misti mai incet si sa faci exercitii care simti ca nu te suprasolicita si pe care le poti integra in aproape orice rutina de antrenament”.
Cercetatorii au descoperit: acest tip de exercitii are efect de intinerire a pielii
Ce tipuri de antrenament sa alegi
Un exemplu de fitness lent este LIIT, sau intervale de antrenament cu intensitate scazuta, care poate inclocui HIIT (High-intensity interval training/Antrenamentele de mare intensitate pe termen scurt). In locul perioadelor de antrenamente intense urmate de pauze scurte, ar trebui sa adopti exercitii lente, cu pauze mai lungi.
„Intr-o nota similara, pentru antrenamentele de forta, incearca sa incetinesti reprizele si sa te concentrezi pe calitatea fiecarei ridicari, in loc sa faci cat mai multe ridicari posibile intr-o perioada cat mai scurta”, adauga specialistul.
„De fapt, daca incetinesti ritmul, muschii tai vor simti tensiunea fiecarei ridicari pentru o perioada mai lunga, ceea ce creste forta si rezistenta”, mai spune el.
Alte exemple de fitness lent includ practici precum pilates, care se concentreaza pe miscari lente, controlate. Un alt exemplu este metoda 12-3-30 populara pe TikTok, care inlocuieste alergatul cu mersul in panta, astfel incat sa te poti antrena mai mult timp si sa consumi mai multa energie.
Aceasta metoda este una simpla si inseamna sa setezi banda de alergat la o inclinatie de 12%, cu o viteza de aproximativ 5km/h si sa mergi timp de 30 de minute.
Foto: depositphotos.com