Formula simpla care te ajuta sa-ti calculezi metabolismul

1
De Maria Constantin
2 mart. 2024

Metabolismul este procesul chimic din interiorul organismului care converteste mancarea in energie pentru a ne mentine in viata. Insa organismul nu are nevoie de energie doar pentru a fi activ fizic, ci si pentru respiratie, functiile creierului, dezvoltare si digestie.

Energia organismului se calculeaza in calorii, astfel ca poti privi metabolismul prin prisma numarului de calorii de care corpul are nevoie pentru a ramane in viata si a functiona.

Cum se calculeaza metabolismul

Rata metabolica in repaus (RMR) masoara cate calorii arde corpul in stare de repaus. Rata metabolica de baza (RMB) masoara cate calorii ii trebuie corpului pentru a indeplini functiile de baza, precum respiratia. Multi experti folosesc RMR si RMB alternativ pentru ca acesti indicatori au cateva diferente mici, arta Eating Well.

Cel mai precis mod de a masura RMR si RMB este prin analize in laborator. Trebuie sa respiri in timp ce porti o masca numita calorimetru, care calculeaza rata respiratiei si foloseste datele pentru a masura cate calorii arzi in stare de repaus. Daca se masoara RMB, trebuie sa nu mananci inainte si sa dormi in laborator. In schimb, RMR se masoara de obicei dimineata.

Calorimetrul este cel mai precis mod de a calcula rata metabolica in repaus si de baza, insa nu toate lumea isi poate masura metabolismul intr-un laborator. Din fericire, exista o formula si calculatoare online care ofera o estimare destul de buna in cateva secunde.

Cea mai acceptata formula RMB este Mifflin-St Jeor. Pentru a face calculul, trebuie sa stii cateva lucruri mai intai: greutatea in kilograme si inaltimea in centimetri.

Cum se calculeaza RMB pentru femei:

RMB = (10 x greutatea in kilograme) + (6.25 x inaltimea in centimetri) – (5 x varsta) – 161.

De exemplu:

Pentru o femeie de 35 de ani, cu o greutate de 75 de kilograme si 170 de centimetri inaltime, RMB ar fi de 1.478 de calorii.

Dupa ce afli valoarea RMB, mai e un calcul de facut. Nu uita ca RMB indica doar cate calorii ii sunt necesare organismului pentru a supravietui. De retinut: acesta nu este numarul de calorii pe care trebuie sa-l consumi zilnic. Ai nevoie de mai multe calorii pe zi, intrucat RMB inseamna doar 60-70% din totalul energiei consumate. Inca 10% din caloriile pe care corpul le arde zilnic provine din efectul termic al alimentelor – acestea sunt caloriile pe care corpul le arde cand digera hrana. Restul consumului zilnic de energie include activitatea fizica, precum mersul pe jos.

4 mituri despre metabolism, demontate de experti: sa mananci putin si des chiar iti accelereaza metabolismul?

Pentru a estima cate calorii arzi in fiecare zi, trebuie adaugat un factor pentru miscare in formula RMB. Asadar, determini in ce nivel de activitate te incadrezi si inmultesti valoarea RMB cu numarul de corelare indicat, dupa cum urmeaza.

Sedentara

Daca faci putina activitate fizica zi de zi, adica mergi putin pe jos, nu urci si cobori multe scari si faci cateva treburi casnice, te incadrezi la aceasta categorie. Formula in acest caz este: RMB x 1.00

Putin activa

Pe langa activitatea fizica usoara de zi cu zi, mergi zilnic pe jos intre 30 si 60 de minute la un ritm care te face sa gafai repede. Formula: RMB x 1.12

Activa

Pe langa activitatea fizica usoara din fiecare zi, faci zilnic si 60 de minute de miscare la intensitate cel putin moderata. Activitatea moderata poate include mersul foarte rapid, curatenie serioasa (dai cu mopul energic sau stergi geamurile) sau pedalatul cu un efort usor. Formula: RMB x 1.27.

Foarte activa

Pe langa activitatea fizica usoara din fiecare zi, faci si 60 de minute de activitate fizica viguroasa zilnic – jogging, drumetie sau pedalat la un ritm rapid. Formula in acest caz este: RMB x 1.45.

In concluzie, pentru o femeie de 35 de ani, 75 de kilograme si 170 de centimetri inaltime, consumul zilnic de energie ar fi de 1.877 de calorii.

Foto: freepik.com