Acest lucru presupune ca valorifici din plin comunicarea empatica. Dupa cum spuneam, nu este suficient sa asculti fugitiv ce are cineva de spus, ci important este sa fii atent/a si proactiv/a atunci cand interlocutorul vorbeste.
Majoritatea oamenilor inteleg ca orice tine de comunicare este vital in toate relatiile umane, indiferent de tipul lor (romantice, de prietenie, formale), insa, cand vine vorba despre empatie, nu sunt atat de informati pe cat cred. Vezi de ce empatia este atat de importanta intr-o relatie puternica si cat de mult influenteaza conexiunea dintre oameni.
Comunicarea detine mai multe straturi. In functie de context, va trebui sa folosesti diferite stiluri de comunicare pentru a-ti exprima punctul de vedere. Dar intr-o relatie nu este de ajuns sa te faci auzit/a, ci si sa fii ascultat/a in mod real. Asadar, sunt multe de invatat despre arta de „a asculta”, aspect la care majoritatea oamenilor nici macar nu se gandesc. Iar una dintre cele mai surprinzatoare descoperiri, desi ar trebui sa fie intuitiva, este ca ascultarea trebuie sa fie empatica.
Importanta ascultarii empatice
Multi oameni uita sa arate empatie atunci cand asculta problema dezvaluita de un interlocutor, pun accent numai pe latura practica a solutionarii inconvenientului. Sau, daca exista vreo emotie implicata, este cel mai probabil egoista sau chiar negativa. Insa gresesti ascultandu-ti prietenii si partenerii doar atunci cand poti obtine ceva de la ei, demonstrand ca nu esti o persoana empatica sau altruista. Nu o sa scapi de eticheta de „persoana crescuta intr-un mediu individualist”, care nu a invatat cum sa comunice propice. Citeste continuarea pe divahair.ro.
Foto: Freepik.com