Studiul care a analizat 20.000 de adulti din Statele Unite a descoperit ca „persoanele care isi limiteaza mesele intr-un interval mai mic de opt ore pe zi, ca parte a planului de alimentatie post intermitent, au fost mai predispuse sa moara din cauza afectiunilor cardiovasculare, comparativ cu cele care au mancat intr-un interval de 12-16 ore pe zi.”
Postul intermintent este un program de alimentatie care presupune limitarea consumului de mancare la anumite ore din zi. Este un tipar de alimentatie care alterneaza perioadele in care nu mananci (post) cu cele in care mananci. Nu specifica ce alimente ar trebui sa consumi, ci mai degraba cand ar trebui sa le consumi.
7 motive ascunse pentru care te ingrasi in timpul postului intermitent, in loc sa slabesti
Criticii acestui regim alimentar sustin ca nu exista „beneficii masurabile” ale postului intermitent comparativ cu metoda traditionala a deficitului caloric si numararea caloriilor.
Persoanele care urmeaza postul intermitent pot adopta diferite tipare in care alterneaza orele de alimentatie cu cele de post.
Noul studiu, ale carui rezultate au fost prezentate la o conferinta organizata de Asociatia Americana a Inimii, a analizat riscurile asupra sanatatii cardiace ale celor care urmeaza metoda de fasting 16:8, care presupune 16 ore de post cu 8 ore in care se poate manca, fiind unul dintre cele mai populare tipare de post intermitent.
Cum sa urmezi corect postul intermitent ca sa slabesti sanatos
„Am fost surprinsi sa descoperim ca oamenii care au urmat un program de opt ore de alimentatie, urmat de o perioada de restrictie, erau mai predispusi sa moara de afectiuni cardiovasculare”, a declarat medicul Victor Wenze Zhong, coordonator al studiului si sef al departamentului de epidemiologie si biostatistica la Universitatea din Shanghai, China, citat de People.
“Chiar daca acest tip de dieta a devenit foarte popular datorita potentialelor sale beneficii pe termen scurt, cercetarea noastra arata clar ca, prin comparatie cu un program de alimentatie de 12-16 ore pe zi, o durata mai scurta de alimentatie nu a fost asociata cu o viata mai lunga”, a spus Zhong.
Alti specialisti avertizeaza ca studiul complet nu a fost publicat inca, iar tipul de mancare consumata de participanti este un element crucial.
„Unul dintre aceste detalii include calitate nutrientilor din dieta titpica a participantilor. Fara aceasta informatie, nu se poate stabili daca densitatea nutrientilor poate fi o explicatie alternativa pentru descoperirile care se bazeaza acum numai pe fereastra de timp in care acestia au mancat”, a declarat Christopher D. Gardner, profesor din cadrul Universitatii Stanford din California, Statele Unite.
Un nou studiu arata ca postul intermitent poate avea aceste efecte secundare periculoase
Cele mai bune diete, potrivit ghidului realizat de Asociatia Americana a Inimii, sunt dieta mediteraneana, care se bazeaza pe alimente neprocesate, peste slab, legume si leguminoase, precum si dieta DASH, o dieta conceputa pentru eliminarea hipertensiunii, similara cu cea mediteraneana.
Si dietele pescetariene si ovo/lacto-vegetariene, care presupun eliminarea carnii si adaugarea de peste sau oua si produse din lapte, sunt sanatoase pentru inima, mai spun specialistii.
„Scopul postului intermitent este de a taia din calorii si a duce la scaderea in greutate”, a declarat pentru NBC News Penny Kris-Etherton, profesor de stiinte nutritionale la Universitatea Penn State si membra a American Heart Association. „Conteaza cum este implementat postul intermitent pentru a putea explica multe dintre beneficiile sau efectele sale adverse”, a continuat specialista.
Ea a adaugat ca „poate ar trebui sa iei in considerare o pauza de la postul intermitent pana cand vom avea mai multe informatii sau pana cand rezultatele studiului vor fi mai bine explicate”.
Foto: freepik.com