Studiu: lipsa somnului afecteaza calitatea vietii si creste nivelul de anxietate

1
De Alice Papuc
1 apr. 2024

Somnul joaca un rol important in sanatatea ta mentala. Daca ai pierdut cateva ore importante de somn, atunci stii ca acest comportament te poate face sa te simti mai anxioasa si mai iritabila.

Studiile desfasurate de National Sleep Foundation arata ca lipsa somnului este o problema la nivel global. Adultii nu dorm nici macar cele 7 ore de somn recomandate pe noapte. Cercetatorii trag un semnal de alarma in acest sens: lipsa somnului creste nivelul de stres din organism si cauzeaza anxietate si depresie. In cazuri extreme, poti ajunge sa experimentezi chiar halucinatii sau paranoia.

Lipsa somnului si anxietatea sunt strans legate intre ele

Persoanele care sufera de probleme de somn sunt predispuse sa resimta anxietate, explica Dr. Julia Kogan, psiholog specializat in probleme de somn si in gestionarea stresului, pentru publicatia PsychCentral. „Cei care au anxietate se confrunta adesea cu probleme de somn.”

Dr. Kogan explica faptul ca atunci cand nu dormi bine, corpul tau elibereaza mai mult cortizol, un hormon asociat cu stresul. Acest lucru poate provoca simptome neplacute, cum ar fi durerile de cap sau problemele digestive, care te pot face sa te simti anxioasa sau sa ai un nivel scazut de energie.

Excesul de cortizol – cum iti afecteaza sanatatea

„Cu cat sistemul nervos este mai activat, cu atat este mai greu sa adormi,” continua Dr. Kogan. Acestea fiind spuse, atunci cand resimti anxietatea, iti este mai greu sa adormi si sa ai un somn odihnitor. Acest lucru conduce catre un cerc vicios: faptul ca nu poti sa dormi te face sa te simti si mai anxioasa. Acest lucru rezulta, in final, in si mai multe probleme legate de somn.

Bineinteles, faptul ca te confrunti, din cand in cand, cu lipsa somnului, nu inseamna intotdeauna ca vei experimenta senzatii de anxietate. Cu toate acestea, studiile sugereaza ca persoanele care sunt deja predispuse la anxietate pot experimenta o crestere mai mare a anxietatii atunci cand nu se odihnesc suficient.

Cum combati insomnia?

Un stil de viata sanatos este esential pentru o odihna de calitate. In acest sens, dieta echilibrata si activitatea fizica sunt principalii tai aliati pentru a combate insomniile. Cu toate acestea, trebuie sa acorzi o deosebita atentie momentului in care faci sport: sportul practicat in prima jumatate a zilei te ajuta sa ai un somn linistit si odihnitor. La polul opus, activitatea fizica intensa desfasurata seara te poate face sa ai un somn mai agitat si mai putin calitativ.

Specialistii recomanda ca seara sa optezi pentru activitati linistitoare, precum o plimbare usoara, o baie calda sau citirea unei carti bune. De asemenea, ai grija sa renunti la ecrane cu cel putin o ora inainte de culcare. Incearca, pe cat posibil, sa iti tii telefonul cat mai departe de pat.

Foto: freepik.com