Chiar daca mai sunt multi ani pana cand sa ajungi in acel punct, mentalitatea pe care o dobandesti pe pracursul vietii va fi cea care te poate ajuta sau, din contra, dezvantaja cand imbatranesti.
Daca nu iti place acum ca bunastarea ta sa depinda de alte persoane, cu siguranta nu iti doresti sa nu ai control total asupra tuturor aspectelor tale si la varsta a treia.
1. Renunta la teama de schimbare
Pentru a reusi sa devii stapana pe viata ta, este nevoie sa iti ajustezi comportamentul in permanenta, in functie de situatiile cu care te confrunti. In plus, pentru a reusi sa bifezi si celelalte noua puncte ale acestui articol, este evident ca ai nevoie de flexibilitate.
Incepe cu pasul 1: imbratiseaza schimbarea si bucura-te de beneficiile ei.
2. Nu iti pune toate ouale in acelasi cos
Acest lucru inseamna ca nu trebuie sa te bazezi doar pe banii pe care ii ai in prezent. Trebuie sa fii responsabila din punct de vedere financiar daca nu vrei sa depinzi prea mult de altii. Trebuie sa economisesti bani pentru situatii de urgenta si pentru pensie. Invata sa strangi bani sau chiar sa investesti, pentru a-i inmulti.
Daca nu faci acest lucru, poti ajunge sa depinzi financiar de altii mai tarziu, iar daca se intampla ceva, te poti trezi fara posibilitatea de a te autosustine.
6 investitii pe care trebuie sa le faci in propria persoana
3. Lipsa planificarii iti poate afecta viitorul
Sigur, este minunat sa traiesti clipa si chiar e recomandat sa inveti sa te ancorezi in prezent. Acest lucru, totusi, nu inseamna sa uiti ca te asteapta zeci de ani in fata.
Fie ca este vorba despre obiective profesionale, planificare financiara sau aspiratii personale, „o foaie de parcurs” iti va oferi siguranta.
4. Neglijarea relatiilor va avea repercusiuni cand imbatranesti
Cand esti intr-o relatie romantica, deseori neglijezi celelalte persoane din viata ta. Simti ca aproape nu mai ai nevoie de nimeni altcineva pentru ca acum ai un partener.
Iar asta este o mare greseala care duce foarte repede pe un drum al dependentei. De aceea, nu ar trebui sa neglijezi alte relatii cu prietenii, familia si colegii si sa construiesti in mod activ o retea de sprijin in jurul tau.
5. A-ti ignora sanatatea este ca si cum ai ignora o bomba cu ceas care ticaie
Daca vrei sa-ti fie bine pe masura ce imbatranesti, schimba acum toate obiceiurile nocive pentru sanatatea ta. Micile detalii fac diferenta. Renunta la vicii si la obiceiurile nutritionale care iti pot dauna. Mergi la consulturi medicale regulate, hraneste-te cat mai sanatos si nu sari peste exercitiile fizice.
6. Trebuie sa-ti cunosti emotiile pe masura ce imbatranesti
Sanatatea emotionala este la fel de importanta ca cea fizica. Asigura-te ca incepi de acum sa lucrezi cu sentimentele tale, sa le gestionezi cat mai bine, pentru a reusi sa ai o viata linistita si cat mai lunga.
Emotiile nu dispar, sunt permanent in interiorul nostru. Cum am invatat sa le gestionez
7. Invata sa ceri ajutorul
Fie ca este vorba de a te sprijini pe prietenii tai pentru suport emotional, de a cere sfatul familiei tale sau de a cauta ajutor de la un profesionist, nu este nicio rusine sa ceri o mana de ajutor. In mod ironic, a cere ajutor atunci cand ai nevoie de el promoveaza de fapt independenta. Arata ca esti dispusa sa preiei initiativa si sa cauti solutii in loc sa te bazezi pasiv pe altii.
8. Renunta la stres pe masura ce imbatranesti
Stabileste-ti inca de acum obiceiuri benefice pentru indepartarea stresului. Imbatranirea vine la pachet cu multe neplaceri si este bine sa ai propriile instrumente pentru a le combate. Mindfulness, meditatie, excercitii de respiratie sau sport, toate pot functiona.
Cea mai la indemana tehnica este sa scrii intr-un jurnal. Este o metoda foarte simpla de reducere a stresului si a anxietatii prin consemnarea temerilor, emotiilor, sentimentelor si comportamentelor tale. S-a demonstrat ca acest obicei simplu reduce nivelul de stres pentru ca te ajuta sa gestionezi emotiile dificile, anxietatea si sa faci fata mai eficient provocarilor vietii.
Foto: freepik.com