Femeile care au acest obicei vor avea de doua ori mai multe riduri

1
De Teodora Tirca
11 apr. 2024

Uneori, cele mai bune sfaturi anti-aging sunt complet gratuite.

Poate crezi ca ai nevoie de o rutina complicata de skincare sau de suplimente alimentare scumpe pentru a mentine stabila productia de colagen pe masura ce timpul trece, dar adevarul e ca cel mai important factor nu presupune nicio cheltuiala financiara.

Potrivit Natashei V. Glasgow, estetician si consultant de frumusete, cel mai important factor in sustinerea productiei de colagen este somnul de 8 ore.

„Pielea ta produce colagen atunci cand dormi – asta face parte din procesul de reparare. Daca dormi doar 4-5 ore pe noapte, vei avea de doua ori mai multe riduri decat oamenii care dorm atat cat trebuie”, spune ea. Recent, s-a demonstrat ca femeile au nevoie de mai mult somn decat barbatii pentru a sustine functiile organismului si echilibrul hormonal – adica de cel putin 8 ore.

Somnul, colagenul si ridurile: ce spun cercetarile

Cercetarea la care se refera Glasgow a fost un studiu clinic realizat de Centrul de Studiu al Pielii, din cadrul University Hospitals Case Medical Center, relateaza MindBodyGreen. Studiul a analizat efectele somnului asupra pielii a 60 de femei aflate in pre-menopauza, cu varste cuprinse intre 30 si 49 de ani. Dintre participantele la cercetare, jumatate dintre ele dormeau foarte putin, iar restul dormeau suficient.

Cercetatorii au clasificat participantele la studiu pe baza duratei lor medii de somn, dupa cum a fost evaluata de Pittsburgh Sleep Quality Index. In ceea ce priveste evaluarea pielii, participantele au efectuat mai multe teste non-invazive, cum ar fi expunerea la lumina UV, compromiterea barierei cutanate, precum si sistemul de scor SINEXA pentru imbatranirea pielii.

La sfarsitul studiului, cercetatorii au descoperit diferente semnificative din punct de vedere statistic in calitatea pielii la femeile care dormeau cel putin 8 ore pe noapte, comparativ cu femeile care dormeau putin. De exemplu, cand s-au uitat la rezultatele sistemului de notare a imbatranirii pielii, cele care aveau un somn de proasta calitate au prezentat de doua ori mai multe riduri, pete pigmentare si laxitate (lipsa fermitatii).

4 moduri de a-ti ajuta corpul sa elimine toxinele moderne la care este expus zilnic

Ei au descoperit, de asemenea, ca femeile care dorm prost au o piele care isi revine mult mai greu dupa expunerea la radiatii UV, ceea ce inseamna ca organismul nu este la fel de eficient in reducerea inflamatiei. In testul de compromitere a barierei cutanate, la cele care dormeau prost s-au observat o reducere cu 30% a capacitatii de reparare a pielii si o crestere a pierderii de apa. In esenta, asta inseamna ca pielea este de asemenea mai sensibila si mai uscata atunci cand nu dormi cum trebuie.

Aceasta nu este singura cercetare care arata legatura dintre somn si aspectul imbatranit, dar evidentiaza in termeni foarte tangibili consecintele lipsei odihnei asupra longevitatii pielii.

Cateva trucuri pentru somn calitativ

E clar ca nu pentru toata lumea e simplu sa dormi neintrerupt 8 ore pe noapte. Iata cateva trucuri care te pot ajuta, propuse de specialistii MindBodyGreen:

Limiteaza expunerea la ecrane cu 2 ore inainte de somn

Lungimile de unda ale luminii albastre pot distruge ritmul circadian natural al corpului si pot excita creierul, astfel ca nu vei mai putea sa adormi.

Mare grija la obiceiurile legate de cofeina

Deoarece cofeina ramane in sistemul tau timp de cateva ore bune, este ideal sa nu mai consumi cafea cu cel putin sase ore inainte de culcare.

Expune-te la lumina solara dimineata

Expunerea ochilor la lumina soarelui in prima ora de la trezire ajuta mult cu reglarea melatoninei, hormonul somnului. De asemenea, iti va imbunatati starea de spirit si concentrarea, iar somnul va veni natural.

Fa miscare

Exercitiile fizice imbunatatesc semnificativ calitatea somnului. Chiar si o plimbare de 20 de minute va face o diferenta.

Cere ajutorul medicului privind suplimentele pentru calitatea somnului

Te-ar putea ajuta sa iei cateva suplimente alimentare pentru a sprijini somnul odihnitor. Preferatul meu este magneziul bisglicinat, dar vezi ce iti recomanda medicul in functie de nevoile tale.

Foto: Instagram/@victoriawaldau