Autoreglarea emotionala este o abilitate care se invata si care devine mai usoara pe masura ce inaintam in varsta. Insa radacinile sale provin din copilarie.
Healthline ofera mai multe informatii despre aceasta capacitate si cateva sfaturi ca s-o poti cultiva.
Ce este autoreglarea emotionala
Este abilitatea de a-ti modifica sau controla gandurile, emotiile, actiunile si cuvinele, explica un studiu din 2022. Autoreglarea starii emotionale te poate impiedica sa spui sau sa faci lucruri care i-ar putea rani pe altii sau pe tine.
Comportamentele impulsive pot deteriora semnificativ relatiile personale si profesionale. Autoreglarea emotionala te ajuta sa te opresti inainte de a face sau a spune ceva daunator care te-ar putea impiedica sa-ti indeplinesti obiectivele pe termen scurt si lung.
Aceasta abilitate necesita autocontrol, dar inseamna mai mult decat atat. Ea include si capacitatea de a regandi experientele provocatoare sau dezamagitoare in moduri pozitive si de a trai in concordanta cu sistemul tau de valori.
De ce este importanta autoreglarea emotionala
Autoreglarea emotionala este o componenta importanta a empatiei. Reglarea sentimentelor si a reactiilor iti da timp sa asculti si sa observi sentimentele celorlalti. Te ajuta, de asemenea, si sa gestionezi dezamagirea si sa reactionezi rational la schimbari care nu se afla sub controlul tau.
Un copil care se repede sa arunce lucrurile sau face crize de suparare inca nu a invatat cum sa-si controleze emotiile. Este valabil si pentru un adolescent agresiv sau un tanar impulsiv. Incapacitatea de autoreglare poate duce la reactii negative, precum dependenta de anumite medicamente sau substante si alte comportamente daunatoare.
Emotiile nu dispar, sunt permanent in interiorul nostru. Cum am invatat sa le gestionez
Autoreglarea emotionala le da tuturor persoanelor, la orice varsta, capacitatea de a rezolva cu calm conflictele, intr-o maniera rationala. Ea nu te fereste de suparare, tristete sau dezamagire. Mai degraba, ofera un model de abordare a emotiilor. De asemenea, te impiedica sa inrautatesti situatia prin reactii impulsive la situatii pe care nu le poti controla.
Asadar, ea favorizeaza starea de spirit pozitiva, calmul si serenitatea.
Aureglarea emotionala este o abilitate care se imbunatateste de-a lungul timpului, exersand. Copiii incep sa capete abilitati prin interactiunile cu alti copii care ii ajuta sa deschida drumul pentru a deveni adulti productivi.
Insa acest proces nu are loc peste noapte – traumele, neglijarea, izolarea sau stresul il pot intarzia. Stresul extrem si emotia coplesitoare pot sta in calea autoreglarii emotionale, facand-o foarte greu de mentinut.
Anumite strategii pot fi de ajutor pentru a controla echilibrul emotional si mental:
– mindfulness, tehnicile folosite in meditatie prin care iti concentrezi atentia asupra prezentului in detrimentul trecutului si viitorului. E o strategie care ii permite creierului sa se elibereze de ingrijorare, vinovatie si anxietate, incurajand sentimente pozitive.
– suprimarea emotiilor. O modalitate de a amana resimtirea emotiilor fara a-ti altera starea interioara. Pe termen lung, insa, nu imbunatateste autoreglarea emotionala.
Sfaturi si tehnici pentru autoreglarea emotionala
Poti sa consolidezi si sa dezvolti autoreglarea emotionala prin practica zilnica. Aceste sfaturi pot fi de ajutor:
– dormi suficient;
– mananca bine;
– fa miscare;
– practica meditatia;
– ia suficiente pauze;
– analizeaza-ti emotiile.
Foto: freepik.com