Diferenta dintre iubirea de sine si egoism. Cum inveti sa te pui pe primul loc fara sa te simti vinovata

1
De Cristiana Astefanoaiei
19 apr. 2024

Invata sa devii o prioritate in viata ta fara a fi personajul negativ pentru ceilalti.

Iubirea de sine si egoismul sunt doua lucruri complet diferite. Nu trebuie sa te temi sa te pui pe primul loc, pentru ca atunci cand intelegi ce inseamna cu adevarat acest lucru, nu te vei mai simti prost pentru decizia ta.

Iubirea de sine este un act de auto-compasiune si respect de sine, in timp ce egoismul inseamna sa fii mereu absorbita doar de propria persoana si sa nu-ti pese cine sufera consecintele ca sa-ti fie tie bine.

De ce iubirea de sine nu este egoism

Iubirea de sine este un act de cunoastere, apreciere si ingrijire fata de propria persoana, care are ca rezultat imbunatatirea bunastarii tale mentale, emotionale si fizice. In schimb, egoismul este o manifestare a lipsei de empatie si a concentrarii excesive asupra propriei persoane, ignorand sau neglijand nevoile si sentimentele altora.

Atunci cand cineva este egoist, ii pasa doar de nevoile si dorintele personale si considera ca nevoile sale sunt mai presus de ale altora si mai importante. Tendinta de a se gandi doar la sine. Este un comportament concentrat doar pe sine si complet indiferent la nevoile si dorintele altora. O persoana egoista tinde sa lucreze in beneficiul sau si pentru castigul personal.

Alege sa fii buna cu sufletul tau. 3 moduri puternice de a practica iubirea de sine

Cum te ajuta iubirea de sine sa NU devii egoista

Ingrijirea de sine ne permite sa ne clarificam gandurile, sa ne activam corpul si sa ne hranim sufletul astfel incat sa fim fiinte umane mai bune pentru noi si pentru cei din jurul nostru.

Sa avem grija de starea noastra mentala, fizica si emotionala ne ajuta sa gestionam mai bine sarcinile de zi cu zi si relatiile cu ceilalti.

7 lucruri neasteptate care se intampla atunci cand practici zilnic iubirea de sine

Asadar, cand te iubesti pe tine, le oferi si celorlalti iubirea ta, fara egoism sau narcisism.

Observand si ascultandu-i pe ceilalti devii capabila sa le intelegi sentimentele si nevoile. Rabdarea iti permite sa fii plina de compasiune fata de ceilalti.

Practicile de comunicare deschisa si sanatoasa se nasc tot din iubirea de sine. Cand iti cunosti limitele si nevoile, le poti verbaliza, oferind un spatiu sigur in care tu si persoanele apropiate puteti fi vulnerabile.

Asadar, cand te pui pe primul loc, nu-ti faci un bine doar tie, ci le oferi un dar valoros tuturor celor dragi. Devii mai calma, mai afecuoasa si o companie mai placuta pentru ei. Asadar, nu mai amana si incepe chiar de acum sa te iubesti mai mult!

Foto: Freepik.com