Semne ca ai un nivel de cortizol crescut si ce recomanda medicii in acest caz

1

Cortizolul ridicat este corelat cu un set larg de simptome, inclusiv cresterea in greutate (in special in zona abdomenului si a fetei), probleme de somn, acnee, pofte intense de alimente dulci sau sarate si dificultati in mentinerea nivelului de energie pe parcursul zilei.

Cum stii ca ai un nivel de cortizol crescut si ce poti face in acest sens? Medicul endocrinolog Dr. Yogi-Morren a detaliat, pentru publicatia The Cut, adevarul despre cortizol.

Productia de cortizol incepe in glanda hipofiza de marimea unei afine.

Este turnul de control hormonal al organismului. Este cea mai importanta glanda in reglarea productiei de cortizol in suprarenale”, spune Dr. Yogi-Morren.

Motivele pentru un nivel crescut pot fi variate. De la o perioada stresanta la munca, la un nivel crescut de anxietate sau o schimbare majora din viata ta.

Unele studii au aratat ca dieta in sine poate duce la o productie mai mare de cortizol. Un studiu din 2010 publicat in Psychosomatic Medicine Journal of Biobehavioral Medicine a creat patru grupuri: unul care a restrictionat caloriile si a urmarit alimentatia in fiecare zi, unul care a urmat o dieta cu restrictii calorice fara urmarire, unul care a urmarit ceea ce a mancat fara a numara caloriile si un grup de control care a mancat in mod normal, fara urmarire. Ambele grupuri care au restrictionat caloriile au inregistrat o crestere a cortizolului, iar cei care au urmarit caloriile au inregistrat o crestere a stresului perceput.

Poti avea cortizolul ridicat din cauza diferitilor factori de stres din viata ta si exista lucruri pe care le poti face pentru a-ti reduce stresul si, prin urmare, pentru a reduce cortizolul”, spune ea.

Excesul de cortizol – cum iti afecteaza sanatatea

Semne ca ai un nivel de cortizol crescut

Dificultati in adormire sau mentinerea somnului

Cortizolul poate perturba ritmul circadian si poate duce la insomnie sau somn fragmentat.

Cresterea in greutate sau dificultati in pierderea in greutate

Cortizolul poate influenta metabolismul, determinand acumularea de grasime, in special in zona abdomenului.

Schimbari de dispozitie

Un nivel crescut de cortizol poate contribui la anxietate, iritabilitate sau depresie.

Probleme digestive

Balonare, indigestie sau senzatie de greata.

Scaderea libidoului

Nivelurile ridicate de cortizol pot influenta negativ dorinta sexuala si performanta sexuala.

Doar medicul endocrinolog poate diagnostica nivelul de cortizol crescut, in urma unor analize specifice, de sange, urina sau saliva, dupa cum recomanda specialistul.

Ce poti face ca sa scazi nivelul de cortizol

Chiar daca nu ai un diagnostic oficial, preventia este foarte importanta. Este important sa ai grija ca mintea ta sa se relaxeze si sa fie cat mai lipsita de stres, in general.

Asigura-te ca dormi suficient si ca ai un somn odihnitor. Lipsa somnului sau un somn de proasta calitate pot creste nivelul de cortizol. Practicarea tehnicilor de relaxare, cum ar fi meditatia, respiratia profunda, yoga sau simpla plimbare in natura, pot ajuta.

Trucul de 20 de secunde care te ajuta sa te relaxezi si sa iti scazi nivelul de cortizol

Ai grija si de alimentatia ta si consuma alimente nutritive cu multe vitamine. Pe cat posibil, ar fi recomandat sa reduci consumul de cafea, caci cofeina si alcoolul pot creste nivelul de cortizol.

Foto: Freepik.com