Tratamentul tacerii: reprezinta sau nu o forma de abuz?

1
De Alice Papuc
13 iun. 2024

Stiai ca tratamentul tacerii poate avea efecte psihologice si sociale negative si poate fi considerat o forma de abuz in relatie?

Tratamentul tacerii reprezinta o forma pasiv-agresiva de manipulare in care o persoana refuza sa comunice sau sa interactioneze cu altcineva intr-o situatie specifica. Aceasta forma de abordare poate avea consecinte profunde asupra relatiilor interpersonale si poate ridica intrebari importante cu privire la natura abuzului emotional.

Definitia tratamentului tacerii

Tratamentul tacereii este definit drept refuzul deliberat al unei persoane de a comunica sau de a raspunde la interactiunile verbale sau non-verbale ale celorlalti. Acest comportament poate fi folosit ca tactica de control in relatii, deoarece o persoana incearca sa obtina sau sa mentina puterea prin ignorarea celuilalt sau prin diminuarea valorii si a importantei persoanei in cauza.

Efectele psihologice ale tratamentului tacerii

Tratamentul tacerii poate avea o serie de efecte psihologice negative asupra persoanei care este supusa la acest comportament, cele mai importante fiind:

Sentimentul de izolare

Ignorarea constanta si lipsa de comunicare pot crea un sentiment de izolare si singuratate pentru persoana afectata.

Femeile din Londra au fost intrebate ce ar alege daca ar fi singure intr-o padure: sa se intalneasca cu un urs sau cu un barbat? Raspunsurile date de ele trag un semnal de alarma

Diminuarea stimei de sine

Tratamentul tacerei poate submina increderea si stima de sine a unei persoane, aceasta persoana ajungand sa se simta insignifianta si neimportanta. Ideea conform careia “nu vorbesc cu tine” reprezinta mult mai mult decat o simpla intrerupere a comunicarii dintre persoane. Este vorba despre un sentiment de „nu mai existi pentru mine, nu mai ai nicio importanta” si poate fi perceputa drept o experienta traumatizanta.

Acumularea de furie

Persoana care este ignorata poate experimenta frustrare si furie fata de incapacitatea de a comunica si fata de lipsa de raspuns din partea celuilalt. Acest blocaj in comunicare se simte asemenea unui zid invizibil intre cel care opreste comunicarea si cel ignorat.

Confuzie

Lipsa de comunicare poate genera confuzie si incertitudine in privinta relatiei si a starii acesteia. Persoana ignorata nu stie unde se situeaza si cum vor evolua lucrurile.

6 motive pentru care suferi de frica de abandon

Tratamentul tacerii ca forma de abuz

In multe cazuri, tratamentul tacerii poate fi considerat o forma de abuz emotional sau psihologic. Aceasta tactica poate fi folosita pentru a controla si manipula persoana afectata si poate crea un mediu toxic si nesanatos in cadrul relatiei.

In cazul in care tratamentul tacerii este aplicat abuziv, de catre un partener toxic, persoana ignorata devine victima si este important sa identifice ce se intampla, astfel incat sa inteleaga ca nu este vina ei. Bineinteles, este normal sa ai nevoie de o pauza in care sa nu discuti si sa iti pui gandurile in ordine, dar poti comunica acest lucru. Pe de alta parte, atunci cand tratamentul tacerii este folosit drept o forma de abuz, tacerea devine una rece si dureroasa.

Acestea fiind spuse, tratamentul tacerii devine un abuz in cazul in care:

  • Este folosit pentru a rani o alta persoana sau pentru a-i distruge stima de sine
  • Exprima nepasare, lipsa de respect sau chiar devalorizare
  • Contribuie la cresterea nivelului de stres, anxietate sau chiar depresie

Practic, tacerea face mai mult rau decat bine. Persoana ignorata nu stie ce se intampla, cat va mai continua acest obicei si nu poate lua masuri pentru a rezolva situatia. Toate aceste trairi nu aduc un bine persoanei ignorate si nu “repara” relatia.

Foto: depositphotos.com