„Alimentele sunt ca niste composi farmaceutici care afecteaza creierul. Dieta, exercitiile si somnul au potentialul de a altera sanatatea creierului si functiile mentale. Acest lucru ofera posibilitatea de a imbunatati capacitatile cognitive, protejand totodata creierul de imbatranire, prin alegerea dietei potrivite”, a declarat James A. Joseph, specialist in neurostiinte.
Am realizat o lista de alimente benefice pentru creier, care ne imbunatatesc capacitatile cognitive.
1. Ouale
Ouale contin o grasime asemanatoare cu vitamina B, numita colina. Aceasta imbunatateste atat memoria, cat si timpul de reactie al mintii. In plus, studiile au mai demonstrat ca aceasta grasime poate diminua si efectele oboselii.
2. Somonul
Somonul contine Omega3, proteine, fier si vitaminele B, motiv pentru care acest aliment sustine buna functionare a memoriei, ajutand la concentrare si rationalizare.
3. Cofeina
Aceasta susbtanta care se gaseste in cafea si ceai verde are grija, printre altele, sa contribuie la imbunatatirea memoriei, protejandu-ne totodata impotriva spasmelor pleoapei. In plus, este si ea bogata in antioxidanti si aminoacizi.
4. Ciocolata amaruie
Ciocolata amaruie contine antioxidanti care „maresc productia de endorfine si imbunatatesc puterea de concentrae”, mai spune James A. Joseph.
In acelasi timp, ciocolata cu lapte este buna pentru marirea vitezei de reactie si imbunatatirea memoriei vizuale.
5. Ceaiul verde
Este cunoscut, intr-adevar, pentru beneficiile sale aduse sanatatii. Printre altele, studiile au aratat ca el are efecte neuroprotectoare, ajutand sistemul nervos sa se dezvolte.
6. Iaurtul
Contine proteine, multe minerale si probiotice care ajuta sistemul digestiv, dar si vitaminele B, care contribuie la buna functionare a sistemului nervos.
7. Legumele cu frunzele verzi
Legumele cu frunzele verzi reprezinta cele mai bune alimente pe care le putem consuma pentru a avea grija de creier. Ele abunda de vitamine, minerale si fitonutrienti. Fierul, de exemplu, ne ajuta sa aducem mai mult oxigen in corp si creier, imbunatatind controlul cognitiv.
8. Morcovii cruzi
Acestia ne asigura un nivel ridicat de zahar in sange, suficient cat sa asigure functionarea optima a creierului.
9. Vinul rosu
Vinul rosu aduce si el o serie de beneficii sanatatii. Consumul moderat de vin, sau mai bine, de suc de struguri, imbunatateste semnificativ memoria pe termen sucrt si aptitudinile motorii.
10. Cerealele integrale
Cerealele precum orezul, orezul brun si graul sunt bogate in vitamine si magneziu, motiv pentru care ajuta la buna functionare a capacitatilor cognitive.
11. Usturoiul
Usturoiul contine compusi chimici antibacterieni si antivirali care ajuta la prevenirea infectiilor, dar si antioxidanti care contribuie la mentinerea sanatatii creierului.
12. Avocado
Contine grasimi sanatoase necesare creierului nostru si vitaminele esentiale K, B, C si E, precum si acid folic.
13. Afinele
Afinele sunt bogate in antioxidanti, in fibre si in vitaminele C, K si trebuie consumate zilnic daca ne dorim sa fim protejati impotriva stresului oxidativ.
14. Broccoli
Este benefic pentru memorie, intrucat are multa vitamina K si C, si cholina.
15. Spanacul
Spanacul este bogat in luteina antioxidanta, care ajuta la protejarea impotriva declinului cognitiv.
Un studiu realizat la Harvard Medical School a constatat ca femeile care au consumat mult spanac si crucifere (broccoli si conopida) aveau o rata a declinului cognitiv semnificativ mai mica, comparativ cu cele care nu au consumat aceste alimente.
Foto: Shutterstock.com