Cum mi-a aratat corpul meu ca sufar de stres cronic

1
De Alice Papuc
19 sept. 2024

Acesta este semnul tau sa asculti lucrurile pe care ti le comunica propriul corp si sa nu mai ignori simptomele care nu-ti dau pace.

Oricat de mult am incercat sa neg aceste lucruri, corpul meu mi-a comunicat atunci cand am suferit de stres cronic. Eu incercam sa evit sa recunosc toate aceste lucruri, insa corpul are un fel distinct de a-ti arata ca “ceva nu este in regula”. Acestea sunt simptomele fizice pe care le-am experimentat in legatura cu stresul cronic, astfel ca te indemn sa fii atenta la ele!

Probleme cu somnul

Primul indiciu ca ceva nu este bine a fost reprezentat de lipsa somnului. Aveam dificultati in a adormi si ma trezeam frecvent pe parcursul noptii. Mintea mea era activa tot timpul, astfel ca somnul meu nu era deloc linistit. Aveam chiar si cosmaruri si ma trezeam cu o senzatie de oboseala, chiar daca dormeam 8 ore.

Tensiuni musculare si dureri de cap

Stresul cronic se manifesta adesea prin tensiuni musculare si dureri de cap. Am fost suficient de “norocoasa” astfel incat sa le experimentez pe toate, simtind o tensiune in zona gatului si a umerilor. Aceasta tensiune a ajuns chiar sa-mi provoace migrene serioase si o sensibilitate la lumina si la zgomotele puternice.

Probleme digestive

Stresul a avut un impact semnificativ asupra sistemului meu digestiv, cauzand diverse probleme precum balonare, dureri de stomac, arsuri, crampe si chiar schimbari ale apetitului. In general, cand sunt stresata am doua “optiuni”: fie am o pofta excesiva de mancare si dulciuri, fie uit complet sa mananc.

Rutina antistres: cum iti poti ajuta organismul sa se relaxeze complet, in doar 7 zile

Scaderea imunitatii

Am observat ca eram mult mai predispusa la raceli si infectii cand eram stresata. Sistemul meu imunitar parea sa fie slabit si sa nu mai lupte la fel de bine, astfel ca ma vindecam mai greu si simptomele pe care le experimentam erau mult mai severe.

Fluctuatii de greutate

Stresul mi-a afectat greutatea corporala, iar cand stai sa te gandesti, acest lucru are sens. Atunci cand sunt mult prea stresata si imi neglijez alimentatia, ajung sa acumulez kilograme in plus, deoarece corpul isi face “provizii”.

Probleme cu pielea

Pielea mea a reflectat adesea nivelul de stres la care am fost supusa, aceste lucruri manifesntadu-se prin eruptii cutanate, acnee si uscarea excesiva a pielii. Conform celor spuse de doctorul care m-a consultat, aceasta a fost explicatia din spatele unor probleme dermatologice aparent “fara motiv”.

Lipsa de energie

Este firesc sa nu ai energie si sa te simti in mod constant obosita atunci cand nu te odihnesti cum trebuie si nu ai grija de tine. Iar toate aceste lucruri au fost ca un semnal de alarma pentru mine si am ajuns sa iau masuri, astfel incat sa-mi pun sanatatea si starea de bine pe primul loc.

Foto: depositphotos.com