3 suplimente alimentare pe care n-ar trebui sa le iei cand iti bei cafeaua

1
De Teodora Tirca
12 iun. 2024

Daca vrei ca suplimentele alimentare sa-ti ofere beneficiile promise, nu le lua la aceeasi ora la care iti bei cafeaua.

Atunci cand bei cafea, cofeina, un stimulent natural, este absorbita din stomac in fluxul sanguin si se leaga de receptorii de adenozina ai creierului. Acest lucru blocheaza actiunea adenozinei, un neurotransmitator care este implicat in vigilenta si oboseala. Ca rezultat, cofeina creste vigilenta, concentrarea si nivelul de energie. Cu toate acestea, cofeina poate interfera si cu absorbtia si eficacitatea anumitor medicamente si suplimente. Fiind un diuretic, ea creste rata de eliminare a anumitor compusi prin urinare. Asadar, anumite suplimente alimentare ar putea fi eliminate din corp inainte de a fi absorbite corespunzator.

In plus, pe langa faptul ca poate favoriza eliminarea mai rapida a suplimentelor, cofeina poate interfera cu absorbtia anumitor vitamine si minerale in tractul digestiv. Ca urmare, eficienta lor ar putea fi redusa atunci cand le combini cu cafea.

3 suplimente pe care nu ar trebui sa le iei niciodata cu cafea, conform specialistilor in nutritie:

Vitamina D

Vitamina D nu va fi absorbita cum trebuie daca o iei atunci cand bei cafea. Conform studiilor, cea mai buna modalitate de a obtine doza zilnica de vitamina D este prin lumina naturala a soarelui – dar uneori aceasta nu este suficienta, ceea ce duce la un deficit. O doza optima de vitamina D in organism este foarte importanta pentru imunitate, sanatatea oaselor si longevitate in general, asa ca medicul iti va prescrie un supliment alimentar in cazul in care suferi de deficit. Totusi, vitamina D nu se absoarbe corespunzator in prezenta cofeinei. Prin urmare, cel mai bine este sa iei suplimente de vitamina D cu cel putin 1 ora inainte sau dupa cafea.

Vitaminele B

Nu e recomandat sa iei vitamine B atunci cand iti bei cafeua. Cofeina este un diuretic natural care accelereaza procesul de eliminare a fluidelor din organism. Daca iei suplimente cu vitamina B in timp ce bei cafea, probabil ca acestea vor fi mai putin eficiente, deoarece vor fi eliminate mai rapid din sistem. Pastreaza aceeasi regula: ia suplimentul tau cu vitamine B cu o ora inainte sau dupa ce bei cafeaua.

Magneziu

Magneziul este un mineral vital care joaca un rol important in organismul nostru, in special pentru producerea de energie. Desi e important sa-l obtinem prin dieta, alimentele din zilele noastre nu mai contin magneziu din abundenta, tocmai de aceea suplimentele cu magneziu au devenit atat de populare. Formele de magneziu care se absorb cel mai bine sunt magneziu citrat (recomandat mai ales daca ai si probleme cu constipatia) sau bisglicinat (recomandat pentru un somn mai bun). Ia in considerare faptul ca magneziul nu se absoarbe la fel de bine daca il iei cand iei bei cafeaua – asteapta cel putin o ora. De fapt, multi specialisti recomanda sa iei magneziul seara, pentru ca induce o stare de relaxare.

Foto: depositphotos.com