Ca de la femeie la femeie: maturitatea emotionala a partenerului nu este responsabilitatea ta

1
De Alice Papuc
15 iun. 2024

Repeta dupa mine: nu esti tu cea responsabila de alegerile de viata ale partenerului.

Unul dintre cele mai recente trenduri de pe TikTok este cel “ca de la femeie la femeie”. Utilizatoarele din Romania aleg sa impartaseasca experiente de viata, trucuri de frumusete, moda si chiar retete. Astazi vin cu propria mea intepretare a acestui trend si aleg sa discutam, ca de la femeie la femeie, despre relatii si despre maturitatea emotionala a celui de langa tine.

De cele mai multe ori, imaturitatea emotionala este strict o alegere

Oamenii imaturi din punct de vedere emotional au, de cele mai multe ori, capacitatea de a fi perfect maturi si de a-si controla emotiile atunci cand acest lucru aduce cu sine beneficii. Cand au de castigat, cand trebuie sa pastreze anumite aparente sau atunci cand incearca sa evite o pedeapsa, acesti oameni ajung, dintr-odata, extrem de maturi si responsabili.

Imaturitatea emotionala este, adesea, o alegere pur personala, din comoditate, obisnuinta sau lipsa de consecinte. Pornind de aici, situatia poate fi una “minima”, in ceea ce priveste lipsa asumarii de responsabilitate sau poate escalada chiar catre abuz.

Esti extrem de amabila si faci orice pentru a evita conflictele? Afla ce este „fawn”, cel de-al patrulea tip de raspuns la trauma

Inainte sa te ocupi de maturitatea emotionala a partenerului, pune-ti cateva intrebari

In primul rand, intreaba-te de ce trebuie sa fii tu cea responsabila pentru el. Care este rolul lui si ce face el pentru dezvoltarea sa personala, cat si pentru armonia relatiei dintre voi? Cat de implicat este el in viata ta si cat de mult te ajuta?

De asemenea, gandeste-te daca nu cumva este vorba despre o problema de ordin psihologic. De cele mai multe ori, nu esti tu cea in masura sa il ajuti, problema necesitand abordarea unui psiholog sau a unui terapeut specializat pe astfel de probleme.

In continuare, gandeste-te ce se ascunde in spatele acestui comportament. Este vorba despre experiente traumatizante din trecut sau despre dorinta de a detine controlul, lipsa de empatie, nerespectarea limitelor sanatoase sau probleme de comunicare in cuplu? Cum esti tu afectata de aceasta situatie? Cum functioneaza relatia dintre voi? Cat de mult s-a schimbat viata ta de cand sunteti impreuna si in ce sens au avut loc aceste schimbari? Cum interactioneaza partenerul tau cu cei din jur si cum este perceputa maturitatea emotionala de ceilalti?

Fiecare este responsabil pentru sine

In final, chiar daca suna dur, fiecare este responsabil pentru sine si pentru starea lui de bine. Nu o sa poti sa ajuti niciodata o persoana care nu isi doreste sa se schimbe si care nu actioneaza astfel incat sa evolueze. Oricat de mult alegi sa te implici, efortul este necesar, in primul rand, din partea lui. Oricat de mult iubesti pe cineva, exista momente in care nu il poti salva.

Foto: depositphotos.com