Cum sa nu mai pui raul in fata: antreneaza-ti creierul astfel incat sa nu se mai gandeasca doar la ceea ce se poate intampla gresit

1
De Alice Papuc
16 iun. 2024

Prin aplicarea acestor strategii simple, poti invata sa-ti gestionezi gandurile negative si sa-ti imbunatatesti sanatatea mintala.

Atunci cand te confrunti cu negativitate, stima de sine scazuta, indoieli in ceea ce priveste propria persoana, ai nevoie sa iti dai un “restart” pentru a opri gandurile intruzive. Stiu cat de dificil este sa auzi, de la propriul tau creier, ca “Nu esti suficient de buna”; “Nimeni nu te iubeste”; “Nu o vei scoate la capat”. Acestea fiind spuse, astazi sunt aici pentru a te invata cum sa nu mai pui raul in fata, povestindu-ti ceea ce m-a ajutat pe mine!

Recunoaste ceea ce ti s-a intamplat

In loc sa negi si sa incerci sa fugi de traumele din trecut, eu iti recomand sa iti oferi timp in care sa intelegi lucrurile prin care ai trecut. Accepta tot ceea ce s-a intamplat si intelege care este sursa care te face sa ai ganduri negative. Poate parea dificil, dar acesta este primul pas catre vindecare.

3 suplimente alimentare pe care n-ar trebui sa le iei cand iti bei cafeaua

Arata compasiune fata de propria persoana

Incearca sa intelegi si sa empatizezi cu versiunea ta mai tanara, nu sa o blamezi pentru tot ceea ce a facut. Atat ai putut la acel moment, acelea au fost lucrurile pe care le-ai crezut necesare. In loc sa te invinuiesti, arata-ti empatie, exact asa cum faci in cazul prietenei cele mai bune.

Nu lupta impotriva gandurilor intruzive

Sunt sigura ca ai incercat de nenumarate ori sa scapi de aceste ganduri nedorite, insa fara prea mult succes. Cel mai bun mod de a corecta acest comportament este sa aduci lumina asupra gandurilor tale si sa privesti totul dintr-o perspectiva noua. Daca in trecut te blamai pentru ceea ce ai facut, azi poti accepta totul si sa te gandesti ce poti face mai departe.

Asculta-ti corpul

Observa locurile unde simti tensiune sau durere cauzata de aceste ganduri. Nu incerca sa tragi mereu de tine pentru a da tot ceea ce poti, ci ofera-ti liniste, relaxare si odihna atunci cand ai nevoie. Rasfata-te cu un masaj, hidrateaza-te, fii blanda cu tine si dormi o ora in plus atunci cand simti nevoia.

Respira adanc

Concentreaza-te pe respiratie pentru a-ti calma mintea agitata. In acest sens, eu iti recomand sa incerci urmatoarele exercitii.

Ai rabdare

Asa cum trauma s-a acumulat in timp, la fel trebuie sa tii cont ca procesul de vindecare necesita perseverenta, efort si o perioada indelungata de timp. Vor exista zile si zile, momente in care te vei simti perfect, dar si momente cand nu vei avea energie nici sa te dai jos din pat. Ia totul pas cu pas si ai incredere ca totul va fi bine.

Aminteste-ti ca nu e vina ta

Constientizeaza ca aceste ganduri sunt rezultatul unor experiente trecute, multe dintre ele neputand fi controlate in mod direct de tine.

Foto: depositphotos.com