Specialistii atesta: gradinaritul imbunatateste sistemul imunitar

1
De Alice Papuc
16 iun. 2024

Gradinaritul nu este doar o activitate relaxanta, ci are si beneficii semnificative asupra sanatatii, totul sub forma unor lucruri simple si accesibile pentru toata lumea.

Fie ca incerci sa iti cultivi cateva plante aromatice pe balconul apartamentului tau, fie ca te ocupi de o gradina in toata regula, specialistii atesta ca gradinaritul imbunatateste sistemul imunitar si, in consecinta, starea generala de sanatate. Sylvia Deily, doctor chiropractician la UT Health Austin impartaseste cele mai importante beneficii ale gradinaritului!

Exercitiu fizic moderat

Gradinaritul implica activitati fizice precum sapatul, plantatul si plivitul, care contribuie la imbunatatirea conditiei fizice generale. Miscarile repetitive si utilizarea diverselor grupe musculare ajuta la cresterea circulatiei sanguine si la reducerea stresului, factori ce contribuie la un sistem imunitar mai puternic, toate acestea sub forma unui exercitiu de tip low impact, care poate fi desfasurat in siguranta, fara a pune prea multa presiune pe articulatii.

Expunerea la soare

Petrecerea timpului in aer liber, sub razele soarelui, faciliteaza absortia vitaminei D in organism. Vitamina D este esentiala pentru buna functionare a sistemului imunitar, ajutand la prevenirea infectiilor si la mentinerea sanatatii oaselor.

Contactul cu microbii benefici

Solul este plin de bacterii benefice care pot stimula sistemul imunitar. Un studiu efectuat de Universitatea din Colorado a aratat ca expunerea la bacterii precum Mycobacterium vaccae, gasita in sol, poate reduce simptomele de anxietate si poate imbunatati starea generala de bine, avand in acelasi timp un efect pozitiv asupra imunitatii.

Reducerea stresului

Gradinaritul este o activitate relaxanta care poate reduce nivelul de cortizol, hormonul stresului. Reducerea stresului are un impact direct asupra sanatatii sistemului imunitar, deoarece stresul cronic poate duce la slabirea acestuia, facandu-l mai susceptibil la boli si infectii.

Imbunatatirea sanatatii mentale

Conexiunea cu natura si sentimentul de implinire asociat cu ingrijirea plantelor contribuie la imbunatatirea sanatatii mentale. Iar dupa cum bine stii, o minte sanatoasa este cruciala pentru un sistem imunitar puternic.

5 gustari vegetariene cu efect antiinflamator

Alte beneficii ale gradinaritului

Pe langa imbunatatirea sistemului imunitar, gradinaritul ofera si alte avantaje semnificative pentru sanatate, printre acestea regasindu-se:

Consumul de alimente proaspete

Cultivarea propriilor legume si fructe asigura accesul la produse proaspete, fara pesticide, bogate in nutrienti esentiali pentru o alimentatie echilibrata.

Cresterea sentimentului de apartenenta

Implicarea in gradinile comunitare poate crea legaturi sociale si un sentiment de apartenenta, ambele fiind benefice pentru starea ta generala de sanatate.

Dezvoltarea abilitatilor cognitive

Planificarea si ingrijirea unei gradini necesita atentie si concentrare, contribuind astfel la mentinerea functiilor cognitive active si la prevenirea declinului mental asociat cu inaintarea in varsta.

Foto: depositphotos.com