Aceste 8 carente nutritionale pot fi cauza kilogramelor in plus

1
De Cristiana Astefanoaiei
15 iun. 2024

Daca nu slabesti orice ai face, poate este momentul sa mergi la analize.

Discuta cu medicul tau de familie despre deficitul de vitamine si identifica daca lipsa lor te face sa acumulezi kilograme in plus.

Este important sa stii ca anumite carente favorizeaza ingrasarea pentru ca produc dezechilibre in corp, pe cand altele cresc apetitul si te fac sa mananci necontrolat.

In momentul in care identifici lipsurile si incepi sa asimilezi nutrientii esentiali, vei reusi sa aduci echilibru in corp si iti va fi mai usor sa-ti pastrezi silueta.

1. Deficitul de vitamina D

Vitamina D joaca un rol crucial in reglarea metabolismului si a functiei imune. Studiile arata ca persoanele cu niveluri scazute de vitamina D au un risc crescut de obezitate. Lipsa acestei vitamine poate duce la cresterea depozitelor de grasime si la rezistenta la insulina, favorizand acumularea kilogramelor in plus.

2. Lipsa fierului din organism

Fierul este esential pentru transportul oxigenului in organism si pentru producerea de energie. Carenta de fier poate duce la oboseala, scaderea performantei fizice si cresterea poftei de mancare, in special pentru alimentele bogate in calorii.

3. Deficitul de vitamine B

In special vitamina B12, care este importanta pentru metabolismul celular si producerea de energie. Lipsa acestei vitamine poate duce la oboseala si scaderea ratei metabolice, ceea ce face dificila arderea caloriilor si poate duce la acumularea de grasime. Aceasta vitamina lipseste mai ales daca adopti un regim vegetarian sau consumi carne rosie rar.

Acesta este singurul aliment vegetal care contine vitamina B12 – incetineste imbatranirea si ajuta memoria

4. Deficitul de Zinc

Zincul este un mineral esential care joaca un rol crucial in numeroase functii biologice, inclusiv in reglarea metabolismului, functionarea sistemului imunitar si sinteza proteinelor. Este implicat in reglarea hormonilor care controleaza apetitul, cum ar fi leptina, hormonul care ii semnaleaza creierului cand suntem satui. Deficitul de zinc poate duce la dereglarea acestor hormoni, crescand senzatia de foame si, implicit, consumul caloric.

5. Un nivel scazut de potasiu

Potasiul ajuta la echilibrul lichidelor in organism. Un nivel scazut de potasiu poate duce la retentia de apa, ceea ce poate provoca o crestere temporara in greutate. In plus, potasiul este esential pentru functionarea normala a celulelor si a muschilor. Asadar, deficitul poate afecta functionarea metabolica, ceea ce duce la o scadere a energiei si a capacitatii de a arde calorii eficient.

6. Lipsa de calciu

Calciul nu este important doar pentru sanatatea oaselor, ci si pentru reglarea greutatii corporale. Studiile sugereaza ca un aport adecvat de calciu poate ajuta la controlul greutatii prin influentarea metabolismului grasimilor si a depozitarii acestora.

Deficitul de vitamine poate declansa o boala cardiaca. Primul semnal de alarma

7. Deficitul de magneziu

Magneziul regleaza sute de reactii biochimice din organism, inclusiv cele implicate in metabolismul glucozei si al insulinei. Deficitul de magneziu poate perturba echilibrul zaharului din sange, crescand riscul de acumulare a grasimii abdominale si favorizand cresterea in greutate. Daca te simti obosita si demotivata, este posibil sa ai o lipsa de magneziu care iti afecteaza inclusiv sistemul nervos.

8. Deficitul de Iod

Iodul este esential pentru functionarea optima a glandei tiroide, care regleaza metabolismul. Carenta de iod poate duce la hipotiroidism, o afectiune a tiroidei care incetineste metabolismul si poate duce la cresterea in greutate.

Deficitul de vitamine din organism se determina simplu, prin intermediul analizelor de sange, dar acestea trebuie realizate la recomandarea medicului generalist, care va interpreta si rezultatele. Ulterior, acesta te va indruma spre un specialist, daca e cazul, sau iti va face recomandari de schimbari in dieta ta sau adaugarea de suplimente care sa te ajute sa repari dezechilibrul si sa intri in forma.

Foto: depositphotos.com