Aceasta reteta cu morcovi si cartofi dulci nu numai ca este rapida si usor de preparat, dar ofera si un aport intensiv de vitamina A, esentiala pentru sanatatea pielii.
Morcovii si cartofii dulci sunt legumele cu cel mai ridicat nivel de betacaroten, un precursor al vitaminei A. Betacarotenul ajuta la vindecarea ranilor si a cicatricilor, dar si la protejarea pielii de efectele nocive ale razelor ultraviolete. Consumul regulat de morcovi te va ajuta sa ai un ten uniform si luminos.
De ce sa mananci unt alaturi de morcovi
Vitamina A este absorbita mai eficient in prezenta grasimilor. De aceea, atunci cand consumi legume cu betacaroten, ar fi indicat sa ai in alimentatia ta si o mica portie de grasimi sanatoase, care sa te ajute sa asimilezi o cantitatea cat mai mare.
Reteta de salata de morcovi virala pe TikTok. De ce este bine sa o mananci inainte de menstruatie
Ingrediente pentru o cina rapida
2 morcovi mari, curatati si taiati rondele
2 cartofi dulci mici sau unul mare, curatat si taiat cubulete similare ca marime cu rondelele de morcov, pentru a se gati in acelasi timp
2 linguri de unt nesarat 82% grasime (de preferinta din sursa ecologica, de la vaci hranite cu iarba)
sare si piper dupa gust
Anumite studii au determinat ca betacarotenul din legume este mai bine asimilat de organism atunci cand acestea sunt gatite usor. Nu trebuie sa exagerezi cu prepararea lor, caci altfel isi vor pierde din proprietati.
Foloseste o tigaie non aderenta. Pune initial o lingura de unt, legumele si putin apa, cat sa acoperi fundul tigaii. Lasa-le sa se gateasca cu capac la foc mic, pana se inmoaie cartofii dulci. Apoi mai lasa 3-5 minute fara capac, adaugand si a doua lingura de unt, sare si piper, amestecand constant, astfel incat sa se caramelizeze putin, in functie de cat de rumenite iti plac legumele.
Daca este pe gustul tau, poti pune si putin usturoi la final. Acest preparat poate fi servit ca atare, pentru o cina dietetica, cu un dressing din iaurt si menta sau din iaurt si tahini (pasta de susan).
Daca nu te atrage versiunea sarata a preparatului, renunta la sare si piper si condimenteaza cu putina scortisoara si pune o lingurita de miere la finalul prepararii. Obtii astfel un desert sanatos, ce poate fi servit cu iaurt sau inghetata light.
Foto: depositphotos.com