De aceea, am vrut sa experimentez pe pielea mea urmarile consumului a doua oua in fiecare zi.
Am ales sa le consum la micul dejun, pentru a putea urmari cum imi influenteaza apetitul si starea fizica pe parcursul zilei.
Am mancat, timp de doua saptamani, cate doua oua aproape in fiecare dimineata. Am optat pentru oua ecologice sau bio si le-am gatit in mai multe feluri: fierte tari sau moi, ochi cu o lingura de ulei sau omleta cu putin unt.
Le-am mancat alaturi de o felie de paine (sau deloc) si intotdeauna impreuna cu legume proaspete.
Exista mai multe studii care subliniaza legatura dintre consumul de oua si sanatatea femeilor. Un studiu recent realizat de Universitatea din Connecticut a analizat efectele consumului de oua asupra sanatatii generale la adulti tineri si sanatosi, incluzand femei. Studiul a constatat ca consumul de oua intregi a crescut aportul de colina, un nutrient esential, fara a creste nivelurile unui metabolit asociat cu bolile de inima.
Un alt studiu a aratat ca dietele bogate in proteine, cum ar fi cele care includ oua, pot contribui la gestionarea greutatii si la sanatatea cardiovasculara. Proteinele din oua sunt de inalta calitate si pot ajuta la mentinerea satietatii si la reducerea aportului caloric ulterior.
Intr-un studiu, 30 de femei supraponderale sau obeze au consumat un mic dejun format fie din oua, fie din covrigi. Ambele mic dejunuri aveau acelasi numar de calorii. Femeile din grupul cu oua s-au simtit mai satule si au consumat mai putine calorii pentru restul zilei si pentru urmatoarele 36 de ore.
Ce am observat in zilele in care mancam doua oua la micul dejun
Toate aceste informatii m-au facut curioasa sa observ efectele asupra propriului corp.
Pot confirma ca nivelul de satietate a fost mult mai crescut in zilele in care am optat pentru oua la micul dejun in loc de alte alimente sau fata de diminetile in care nu mancam nimic.
In general, ouale m-au tinut satula de la ora 9 pana la ora 13. De mentionat faptul ca nu am avut activitate fizica in prima parte a zilei. Insa m-am simtit energizata, m-am concentrat mai bine la sarcinile de serviciu.
De asemenea, pe parcursul zilei nu am simtit nevoia de a lua gustari si mi s-a redus apetitul pentru dulce. In unele zile am mancat un desert dupa masa, dar in 9 din 14 zile am reusit sa evit complet zaharul si as considera ca acest lucru e datorat proteinelor din oua.
Am optat pentru pranzuri compuse din proteina animala (pui, vita, peste) si legume si cine lejere: salate sau supe.
Nu am observat efecte adverse ale consumului frecvent de oua, ba chiar as putea spune ca aspectul tenului meu s-a imbunatatit. Nu pot determina concret daca nutrientii din oua au avut o contributie, dar cu siguranta a ajutat faptul ca nu am mai consumat dulciuri.
Trei salate care iti tin de foame la cina si te ajuta sa te trezesti plina de energie a doua zi
Drept urmare, voi continua sa consum oua la micul dejun, o data la doua sau trei zile. Este un aliment la indemana, accesibil si se gateste usor.
Uneori imi este comod sa fierb 10 oua si sa le pastrez in frigider pentru o intreaga saptamana. In zilele in care nu le consum la micul dejun, le adaug in salate la pranz sau cina (merg foarte bine in combinatie cu tonul) sau mananc un ou drept gustare rapida.
Valori nutritionale pentru oua
Ouale sunt pline de vitamine, minerale, proteine de inalta calitate, grasimi sanatoase si alte substante nutritive.
Un ou mare contine:
– Vitamina B12 (cobalamina): 9% din DZR
– Vitamina B2 (riboflavina): 15% din DZR
– Vitamina A: 6% din DZR
– Vitamina B5 (acid pantotenic): 7% din DZR
– Seleniu: 22% din DZR
Calorii: 77 kcal per ou
Proteine: aproximativ 6 grame per ou
Grasimi totale: 5 grame per ou
Grasimi saturate: 1.5 grame per ou
Grasimi mononesaturate: 2 grame per ou
Grasimi polinesaturate: 1 gram per ou
Colesterol: 212 mg per ou
Carbohidrati: 0.5 grame per ou
Fibre: 0 grame
Zaharuri: 0.5 grame per ou
Ouale contin, de asemenea, cantitati mici din aproape fiecare vitamina si mineral necesar corpului uman, inclusiv calciu, fier, potasiu, zinc, mangan, vitamina E, folat si multe altele.
Te ingrijorezi in legatura cu nivelul mare de colesterol?
Un ou mare contine 212 mg de colesterol, ceea ce este mult comparativ cu majoritatea altor alimente. Cu toate acestea, sursele alimentare de colesterol au un efect minim asupra nivelului de colesterol din sange.
Ficatul tau produce de fapt colesterol, in fiecare zi. Cantitatea produsa depinde de cat de mult mananci.
Daca obtii mult colesterol din alimentatie, ficatul produce mai putin. Daca nu mananci colesterol, ficatul produce mai mult. De aceea multe studii arata ca ouale imbunatatesc de fapt profilul tau de colesterol.
Ca in cazul oricarui aliment, echilibrul este cheia si, atat timp cat exista o dieta bogata in legume si fibre, alaturi de efort fizic moderat, ouale pot fi considerate un aliment complex, sanatos si la indemana oricui pentru satietate, cresterea nivelului de proteine si aminoacizi.
Foto: depositphotos.com