10 semne ca-ti sabotezi singura fericirea

1

Exista momente in viata cand s-ar putea sa nu fii atat de implinita pe cat ti-ai dori. Dar daca tu te-ai adus in acest punct?

Autosabotajul este destul de subtil, motiv pentru care este greu de depistat, cel putin la inceput. Din fericire, exista anumite semne de urmarit care indica faptul ca iti sabotezi singura fericirea.

1. Iti sabotezi singura fericirea cand cauti o solutie „secreta” pentru problemele tale

Vrei sa slabesti si doresti diete magice? Visezi la o promovare peste noapte? Ai o dorinta secreta de a fi „descoperita” de cineva care sa te propulseze in cariera sau care sa-ti rezolve problemele financiare?

Acest sentiment de asteptare iti provoaca multa durere si dezamagire. Este in regula sa aspiri la mai mult, dar a trai in iluzie iti provoaca doar nefericire.

Nu mai cauta secrete. Stii deja care este solutia la problemele tale. Asuma-ti responsabilitatea. Si fa-o pur si simplu.

2. Esti mult prea atrasa de lucruri noi

Multi oameni au „sindromul obiectului stralucitor”. Ei se apuca de hobby-uri sau cariere noi si sunt super entuziasmati sa invete ceva nou – iar acest lucru se traduce prin rezultatele initiale pe care le obtin.

Cu toate acestea, acest lucru nu dureaza mult. In momentul in care se instaleaza chiar si cel mai mic strop de banalitate, ei renunta. Au nevoie de un nou obiect stralucitor. Si, ca un disc stricat, povestea se repeta.

Daca si tu faci asta, afla ca te sabotezi, pentru ca nu reusesti sa-i oferi creierului tau doza de dopamina provenita din reusita de a duce ceva la bun sfarsit. Atunci cand incepi ceva, asigura-te ca il termini. Fa-ti angajamentul de a finaliza, pentru starea ta de bine.

3. Nu iti dai voie sa simti emotiile dureroase

Daca nu esti trista, cum sa apreciezi fericirea? Atunci cand tu blochezi emotiile negative, nu vei avea loc nici pentru cele pozitive. Nu exista alb fara negru sau bine fara rau.

Da-ti voie sa fii om si accepta orice sentiment in inima ta. Cu cat traiesti mai intens, cu atat vei invata sa savurezi momentele de fericire.

4. Accepti relatii toxice in viata ta

Daca continui sa petreci timp cu cei care te trag in jos, poate fi foarte daunator pentru tine. Uneori, este necesar sa te distantezi de cei care iti provoaca suferinta.

Inconjoara-te de oameni care te sustin si te inspira.

5. Iti sabotezi singura fericirea cand iti ignori problemele

Poate ca refuzi sa iti controlezi sanatatea, in ciuda faptului ca ai un istoric familial al anumitor afectiuni sau boli. Sau poate ca nu vrei sa te urci pe cantar de teama kilogramelor in plus. Poate ca ai mari datorii si nu le confrunti. Din pacate, problemele tale nu vor face decat sa creasca daca refuzi sa le vezi.

Fa un pas inapoi si opreste-te. Alege constientizarea, pentru ca numai atunci cand esti prezenta in viata ta poti lua masuri.

6. Nu renunti niciodata la control

Incercarea de a controla totul poate duce la stres si anxietate. Invata sa renunti la ceea ce nu poti controla si sa te concentrezi pe ceea ce poti influenta.

Acceptarea incertitudinii este esentiala pentru pacea interioara.

8 momente in care te minti singura. Cum te autosabotezi si pierzi sansa la fericire

7. Ai devenit prea perfectionista

Dorinta de a face totul perfect poate fi paralizanta. Perfectionismul te poate impiedica sa finalizezi proiecte sau sa te bucuri de realizari.

Invata sa accepti ca perfectiunea este imposibil de atins si concentreaza-te pe progres, nu pe rezultat.

8. Te agati de ganduri negative

Compararea constanta cu ceilalti iti poate diminua stima de sine. Autocritica excesiva poate eroda fericirea. Acestea pot duce la o multime de ganduri negre, la depresie si anxietate.

Fii blanda cu tine insati si incearca sa te tratezi cu aceeasi compasiune pe care o oferi altora.

9. Continui sa repeti aceleasi greseli

Cum te poti astepta la un rezultat diferit pentru aceleasi actiuni? Daca persisti in greseala este aproape ca si cum nu ai vrea sa fii fericita. De parca nu iti dai voie sa traiesti si alt scenariu, unul in care ai putea avea parte de mai multa bucurie.

Invata sa accepti greselile si sa inveti din ele, dar evita sa le mai repeti.

10. Esti egoista

Daca insisti ca tu esti singura persoana importanta din viata ta si traiesti intr-o independenta dusa la extrem, avem vesti proaste! Numeroase studii confirma ca fericirea este mult mai mare in randul persoanelor care traiesc in comunitati si nivelul nostru de bucurie creste in raport cu relatiile pe care le avem.

Nu e nimic in neregula cu a fi putin egoista cand e vorba de a te pune pe primul plan, dar nu nega importanta conexiunilor umane.

Foto: freepik.com