Aceasta tehnica de comunicare iti imbunatateste relatiile si iti creste speranta de viata. Motivul este neasteaptat

1

Poti sa ai conversatii mai interesante si sa fii mai sanatoasa in acelasi timp.

Invata cum sa vorbesti pentru a-ti imbunatati relatiile. Dupa cum stii, comunicarea este cheia dintre conexiunile umane. Ba chiar mai mult de atat, ar putea avea legatura cu speranta de viata!

Relatiile apropiate ne ajuta sa traim mai mult. Acest lucru a fost dovedit de cercetari de nenumarate ori. Studiile au relevat ca oamenii care au trait in comunitati unite si au avut relatii fericite au fost mai longevivi.

Ce sta la baza fiecarei relatii care hraneste longevitatea? Un singur lucru: comunicarea excelenta.

Charles Duhigg, jurnalistul premiat si autor al cartii Supercommunicators: How to Unlock the Secret Language of Connection, explica ce inseamna un supercomunicator.

Mai jos sunt cinci sfaturi pe care le-a impartasit intr-un episod recent al podcastului mindbodygreen.

1. Identifica ce tip de conversatie porti

Daca identifici corect tipul unei conversatii, iti vei ajusta tonul, ritmul vorbirii si modul in care iti expui punctul de vedere. Charles Duhigg imparte conversatiile in trei categorii:

Practice: Despre ce este vorba cu adevarat?

Aici intra discutiile de serviciu, discutiile despre bani, locuinta sau planuri de viitor in familie, aspecte mai pragmatice, in general.

Emotionale: Cum ma simt?

Aceasta comunicare e una mai profunda si o porti cu persoane in care ai incredere si poti sa fii vulnerabila. E recomandat sa nu acaparezi o astfel de discutie si sa-i dai ocazia si interlocutorului sa-si deschisa sufletul.

Sociala: Cine sunt?

Conversatiile de cunoastere sunt interesante, dar pot fi dificile. Este nevoie sa gasesti echilibrul dintre genul practic si cel emotional, atunci cand vrei sa vorbesti despre tine. Si chiar daca nu spui nimic special despre persoana ta, conversatiile sociale au ceva aparte: orice spui, spune ceva despre tine. Asadar, ai grija la cum te exprimi, evita barfa sau aroganta si nu vorbi prea mult, daca nu vrei sa fii catalogata intr-un mod negativ.

2. Fii o buna ascultatoare

O conversatie reusita este o sosea cu doua sensuri. Ca sa devii o buna comunicatoare si a-ti imbunatati relatiile, invata sa asculti.

Pune o intrebare: De preferinta, o intrebare profunda.

Repeta raspunsul partenerului de conversatie: Parafrazarea raspunsului sau in propriile cuvinte.

Intreaba daca ai inteles bine: Confirma-ti interpretarea. „Ceea ce aud este ca acest lucru te deranjeaza cu adevarat si ai nevoie de mine sa intervin si sa fiu mai mult de ajutor.”

Daca cealalta parte nu doreste sprijin, ci mai degraba sfaturi, ii oferi ocazia persoanei respective sa iti spuna acest lucru. De asemenea, daca ai inteles mesajul gresit, acum este momentul ca informatia sa fie clarificata.

Prin ascultare activa si repetarea punctelor cheie dintr-o discutie vei reusi sa intaresti conexiunea cu persoana cu care discuti.

3. Pune intrebari despre emotii

„Un lucru pe care il stim despre supercomunicatorii consecventi este ca ei pun de 10 pana la 20 de ori mai multe intrebari decat o persoana obisnuita”, spune Duhigg. Dar nu doar intrebari oarecare – ei pun intrebari profunde despre valorile, credintele sau experientele oamenilor.

„In loc sa intrebi despre faptele din viata cuiva, intreaba-l ce simte despre viata lui, iar acest lucru va duce inevitabil la o conversatie profunda”, explica Duhigg.

Cum sa ii comunici partenerului tau ceea ce te deranjeaza, fara sa ii reprosezi

4. Comunicarea sub forma de text nu este comunicare reala

Da, este practica si poate fi folosita in chestiuni simple, precum liste de cumparaturi, intrebari despre locul intalnirii si altele, dar nu purta o intreaga discutie pe Whatsapp.

Mesajul va fi receptionat fara un context precum tonul, expresia sau limbajul corpului. Asadar, inainte de a scrie acele ganduri, gandeste-te daca este cel mai bun mod de a-ti transmite ideile.

De exemplu, un apel telefonic ar putea fi mai bun decat un text daca vrei sa spui o poveste amuzanta. Pentru discutii mai serioase, este adesea mai bine sa astepti o intalnire in persoana decat sa suni.

5. Alege calitatea in detrimentul cantitatii

Atunci cand viata devine aglomerata, este usor sa uiti de importanta comunicarii, chiar si cu cei la care tii. Daca, in familia ta, conversatiile au devenit preponderent practice, e cazul sa te duci mai mult spre emotional.

Pentru a avea o conexiune puternica in ceea ce priveste partenerul de viata, parintii si rudele apropiate sau prietenii, e bine sa iti faci timp pentru discutii profunde.

„Daca exista cineva special in viata ta, stabiliti un moment, cel putin o data pe an, si rezervati-va o ora si jumatate pentru a vorbi”, ne sfatuieste expertul in comuncare Charles Duhigg.

El recunoaste ca primele vorbe ar putea fi un pic ciudate – si ca este in regula. „Dar dupa ce treceti peste primele 10 minute, va fi magic.”

4 exemple de comunicare feminina pe care trebuie sa le folosesti cu partenerul tau

Asadar, dupa ce vei stapani aceste tehnici, vei deveni o super-comunicatoare. Acest lucru te va ajuta sa sustii relatii mai interesante, care iti asigura o viata mai lunga si mai fericita.

Foto: freepik.com