Cum ai devenit perfectionista si de ce este foarte nociv pentru sanatatea ta fizica si mintala

1
De Georgiana Dorobantu
10 iul. 2024

Sa ai standarde imposibile nu te ajuta cu nimic. De fapt, te poate face foarte nefericita si te impiedica sa te bucuri cu adevarat de realizarile tale.

Cu totii stim ca nimeni si nimic nu este perfect. Desi munca asidua este de admirat, vei fi surprinsa sa descoperi ca perfectionismul iti poate face si mai grea misiunea de a-ti atinge scopurile si in acelasi timp iti afecteaza sanatatea mintala si fizica.

„Perfectionismul este sentimentul ca trebuie sa functionezi la o capacitate de 100%”, spune pentru Self psihologul Kate Cummins. Te blocheaza in gandirea conform careia „nu poti face nicio greseala, nu exista loc pentru erori sau defecte”, spune Jenna Nielsen, terapeut specializat in tratarea anxietatii si depresiei.

Radacinile perfectionismului sunt un nivel scazut al stimei de sine, teama de esec sau o dorinta adanc inradacinata de a evita judecata aspra din partea celorlalti. Ironia este ca perfectionismul te aduce intr-un punct in care devii cel mai mai mare dusman al tau din cauza autocriticii. Iti poate fi dificil sa accepti un compliment sau sa-ti celebrezi realizarile si nu simti decat usurare ca nu ai dat gres, in loc sa te simti incantata ca ai reusit.

Toxicitatea din spatele perfectionismului: 5 semne ca ai comportamente care iti fac rau

Perfectionismul nu este un diagnostic de sanatate mintala, dar poate fi o tendinta cu care te nasti sau un raspuns dobandit la normele sociale si standardele pe care le-ai internalizat in mod inconstient, spune Nielsen. Ar putea avea, de asemenea, o legatura cu dinamica familiei in care ai crescut. „Astfel de ganduri sunt asociate adesea cu convingeri dobandite in copilarie, provenite in familiile cu parinte/parinti rigizi sau absenti”, mai spune Cumins.

Iata cum poate deveni perfectionismul o capcana care iti afecteaza sanatatea:

 

Gandurile perfectioniste se pot impleti cu anxietatea si depresia

Acest tip de gandire implica grijile excesive si repetarea la nesfarsit a unor ganduri negative, precum si „catastrofizarea” – faptul ca te astepti in orice situatie sa se intample cel mai rau lucru posibil. Toate acestea te fac sa te simti stresata si nefericita. De fapt, un studiu de Terapie Cognitiv Comportamentala a asociat perfectionismul cu anxietatea, depresia si tulburarea obsesiv compulsiva.

Cand o ingrijorare devine realitate – de exemplu, primesti un feedback negativ la un proiect de munca sau faci o greseala – te afecteaza extrem de mult daca esti perfectionista. Poti fi ultrasensibila la critica, deci orice greseala, indiferent cat de mica, te poate face sa simti ca este ceva complet in neregula cu tine. Dar sa te simti constant nemultumita de tine si de abilitatile tale nu face altceva decat sa aduca si mai mult negativism ce hraneste ciclul grijilor si al gandurilor depresive, spune Nielsen.

„Anxietatea merge de obicei mana in mana cu perfectionismul pentru ca multe dintre simptomele cognitive sunt interconectate sau sunt aceleasi”, declara Cummins.

Perfectionismul este asociat cu tulburarile de alimentatie

Gandurile de perfectionism sunt nocive si in privinta modului in care iti percepi corpul. De exemplu, persoanele care sunt mai predispuse la autocritica au un risc mai mare de a dezvolta tulburari de alimentatie. Intr-un studiu realizat de American Journal of Psychiatry, femeile cu anorexie au avut un scor mai mare al nivelului de perfectionism decat cele care nu sufereau de tulburari alimentare.

Poate duce la procrastinare

Chiar daca perfectionismul te poate face sa-ti doresti sa fii cea mai buna la orice, teama de esec poate fi atat de mare incat eviti sa faci orice, spune Cummins. Poti astepta exact momentul si locul potrivit pentru a face ceva, fie ca este vorba de curatenia in bucatarie sau finalizarea lucrarii de licenta.

Cei mai multi oameni care se confrunta cu astfel de ganduri ar prefera „sa puna asupra lor presiunea de a nu incepe un task decat sa se simta inconfortabil prin faptul ca nu le iese perfect din prima”, spune specialista. In viata „reala”, asta duce la deadline-uri depasite, verificarea constanta a muncii tale sau indoieli cu privire la rezultatele muncii tale.

Perfectionismul poate cauza burnout

Perfectionismul iti mentine activat sistemul nervos simpatetic, spune Cummins. Este cel care declanseaza raspunsul „lupta sau fugi” si stimuleaza productia de cortizol, hormonul stresului. Un nivel de cortizol ridicat este asociat cu probleme de sanatate precum tensiune arteriala crescuta, nivel mare al glicemiei si chiar un libido scazut.

5 semne ca esti perfectionista in relatia de cuplu si cum te afecteaza negativ acest lucru

Daca simti presiunea de a fi perfecta, te gandesti ca te va ajuta sa iei o pauza, spune Cummins. Dar stresul cronic cauzat de perfectionism nu se opreste pentru ca este weekend sau pentru ca esti in vacanta.

De exemplu, daca esti perfectionista la locul de munca, pentru a realiza perfect o sarcina pana la deadline, ai putea ajunge sa muncesti mai mult peste program, ceea ce nu este sustenabil, spune Nielsen. De fapt, oamenii perfectionisti au un risc mai mare de a deveni „workaholici”.

Iti poate afecta relatiile

Poti avea asteptari nerealiste de la tine, dar care se pot extinde si catre oamenii din jurul tau, inclusiv partenerul de viata, copiii sau prietenii. „Daca esti permanent in cautarea perfectionismului este foarte posibil sa ai multe conflicte in relatii”, spune Nielsen.

Acest lucru se intampla in special daca grijile, temerile sau procrastinarea stau in calea ta de a fi un partener eficient sau un prieten cu compasiune.

Iar daca ai copii, ei ar putea sa observe comportamentul tau si sa inceapa sa aiba la randul lor standarde similare, imposibil de atins. „Pui aceeasi presiune asupra lor, ceea ce nu este deloc sanatos”, declara Nielsen.

Cum sa depasesti perfectionismul

Desi te poti simti ca un esec total pentru ca nu dai 100% cand indeplinesti o sarcina sau daca faci o greseala, realitatea este ca perfectionismul nu este altceva decat „un concept inventat”, spune Cummins. Poate fi frustrant sa auzi asta, pentru ca este dificil sa schimbi tipare pe care le-ai urmat intreaga viata, dar sunt si vesti bune: este posibil sa-ti transformi modul de gandire si sa reduci anxietatea si modul rigid de a fi, care te poate face nefericita.

Daca poti lasa perfectionismul in urma, ti se va deschide o intreaga lume de noi posibilitati, pe care abordarea ta extrem de critica te impiedica sa le vezi.

Vrei sa fii mai increzatoare? Renunta la ideea de perfectiune

Incepe prin a avea un monolog interior pozitiv

Atunci cand observi ca te agati de un anumit standard, intreaba-te daca acea asteptare este realista si poate fi obtinuta, spune Nielsen. Daca nu este asa, incearca sa-ti vorbesti tie insati pe un ton mai pozitiv. De exemplu, cand esti tentata sa muncesti ore suplimentare pentru a obtine rezultate excelente la o prezentare, spune-ti in schimb „Accept ca acesta este cel mai bun lucru pe care pot sa il fac in timpul pe care il am si nu voi fi concediata pentru asta”, spune psihologul.

Iata cateva alte exemple de discurs interior pozitiv pe care sa le incerci:

Fac tot ce pot si ma descurc bine.
Toti oamenii au defecte, si ale mele nu ma definesc.
Am facut greseli in trecut si sunt in continuare aici.
Toti oamenii fac greseli si pot sa trec peste asta.

„Nimeni nu este perfect” trebuie sa devina mantra ta

Retelele de socializare pot accentua tendinta catre perfectionism si toate emotiile negative care vin la pachet. „Foarte multi oameni posteaza pe social media numai in perioadele fericite. Nu vei vedea niciodata multi oameni care sa posteze despre certuri in cuplu sau rezultatele slabe la scoala ale copilului, deci social media hraneste aceasta dorinta de a fi perfect pentru ca pare ca unii oameni au deja asta. Iti ofera acel sentiment fals de realitate”, spune psihologul. Totul poate parea perfect, dar efectiv nimeni nu este perfect. Si va trebui sa spui asta cu voce tare, daca este necesar.

Foto: depositphotos.com